Tips en ideeën

10 keer Spanje

Beoordel deze pagina

Spanje is een fantastisch land er is immers zon, strand, feest en heel vele cultuur te vinden in het zuid Europese land. Spanje is altijd al een van de warmere landen uit Europa geweest, tijdens de ijstijd is het nagenoeg ijsvrij gebleven.

-       Naast duizenden plantensoorten er ook maar liefst vijf miljoen boven in Spanje groeien. Een hele opmerkelijke, de Drakenbloedboom die voornamelijk te vinden is op de Canarische Eilanden en het is niet eens een boom! Meer een 12 meter hoge plant die oranje gekleurde vruchten heeft met een rode vloeistof in zich.

-       Spanje dankt zijn naam aan Feniciërs die het schiereiland Hispania noemden, een naam die waarschijnlijk ‘’land van de konijnen’’ betekend.

-       Spanje telt vier officiële talen: Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch maar er zijn ook weer vele varianten zoals het Balearisch of Valenciaans.

-       Bij niet iedereen bekend, maar Spanje is heel lang een dictatuur geweest onder leiding van generaal Franco. Deze dictatuur eindigde in 1975 toen hij overleed en Koning Juan Calos werd benoemd. Tijdens de dictatuur was Spanje een van de armste en minst ontwikkelde landen. Na de dood van de dictator veranderde dat. Spanje is in een sneltreinvaart gemoderniseerd en is op sommige punten zelfs moderner dan Nederland of België.

-       De oudste grotschilderingen gevonden zijn in Spanje en zijn 12 duizend jaar oud. Op de tekening zijn honden te zien.

-       Terwijl de meeste mensen bij het vieren van het nieuwe jaar een glas prosecco drinken of vuurwerk afsteken, eten de Spanjaarden een druif. Precies om 00:00 iedere 1 januari luiden de Spanjaarden het nieuwe jaar in door per klokslag 00:00 uur een druif te eten. Deze traditie werd geïntroduceerd door wijnbouwers die van overtollige druiven af moesten komen.

-       Spanje heeft maar liefst 4 duizend  en 964 kilometer aan kustlijn. De bekende stranden weet iedereen dan ook te vinden. Echter het merendeel van de toeristen weet de mooiste stranden niet te vinden. Elk jaar weer winnen de stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië weer de prijzen als beste stranden. Doe hier je voordeel mee zou ik zeggen!

-       In Spanje niet vrijdag de 13e een ongeluksdag is maar dinsdag de 13e.

-       Spanje is het enige land van Europa waar bananen groeien, te weten op de Canarische Eilanden. Helaas eten wij hier in Nederland niet de bananen uit Spanje, het zijn namelijk relatief kleine bananen die op het eiland zelf worden opgegeten. Maar niet alleen een banaan is een uniek stuk voedsel dat in Spanje groeit. Ook word er rijst verbouwd in Spanje, dit gebeurd langs de Ebro-delta, de enige rivier uit Spanje die uitmondt in de Middellandse zee.

-       Sneeuw is niet ongebruikelijk voor sommige delen van Spanje, net als regen. Het land staat bekend om zijn zon, zee en stranden, maar dat is dan ook voornamelijk aan de oostkant van het land wat grenst aan de Middellandse Zee. De westkust welke grenst aan de Atlantische Oceaan regent het vaak, zijn de temperaturen lager en kan het in de winter ook best wel flink sneeuwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *