Beleef Spanje

5 dingen die je in Andalusië moet doen

5 dingen die je in Andalusië moet doen 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Andalusië is de zuidelijke provincie van Spanje, bekend van het Alhambra, witte dorpen, Sherry, Flamenco, olijven, tapas, en Moorse invloeden. Het is zo’n veelzijdig gebied dat het bijna een land op zich lijkt, met haar eigen tradities en dialect. Tijdens een reis door Andalusië bezoeken de meeste mensen de hoogtepunten zoals Granada, Cordoba en Sevilla, maar wat kun je daar nu het beste doen? Hoe beleef je Andalusië op een bijzondere manier, net zoals de Spanjaarden? Hieronder 5 dingen die je moet doen voor een bijzondere Andalusië ervaring.

1. Flamenco in Sevilla
flamenco
Flamenco is dé dans van Spanje en voor veel Spanjaarden een belangrijke traditie. Als je in Spanje in een bar staat en de DJ draait een Flamenco nummer, dan zul je merken dat alle Spanjaarden mee beginnen te klappen. Het lijkt makkelijk, maar het vereist veel oefening om op het juiste ritme mee te klappen. Wanneer je naar een Flamenco voorstelling gaat zul je deze traditie beter leren begrijpen. De Flamenco neemt je mee terug in de tijd van gypsies; passievolle vrouwen in rood met zwart gestipte jurken met ruches, haren strak naar achter met een grote bloem erin en mannen met bruine ogen, strak in pak, met lakschoenen met hakken. Veel Flamenco voorstellingen zijn toeristenshows geworden en daarin komt de passie en het zwoele gevoel niet zo goed over, terwijl dit echt bij deze bijzondere dans hoort. Als je echt een authentieke Flamenco voorstelling bij wilt wonen dan doe je dit in Sevilla. Ga met een echte Flamenco kenner naar een intieme voorstelling in een peña (Flamenco “clubhuis”), of een Sevilliaans klooster. De passie spat van het podium en diep onder de indruk verlaat je de zaal. Olé!

2. Granada; het Alhambra en tapas bij de wijn
gebouwsier
Granada is de stad van het wereldberoemde Alhambra. Het is dé grote trekpleister dus je zult zeker niet de enige bezoeker zijn, maar je kunt geen bezoek aan Granada brengen zonder een kijkje te nemen in het Alhambra. Omdat het zo populair is, is het vaak lang van tevoren al uitverkocht dus als je een bezoek aan Granada gaat plannen, zorg dan dat je vooraf je entree ticket voor het Alhambra boekt. Ga na je bezoek nog wat drinken bij een van de vele tapas bars. Wist je dat je in Granada bij elk drankje dat je bestelt een kleine tapas gratis krijgt? Wat smaakt er nu lekkerder bij een glaasje Rioja dan een lekker stukje Manchego kaas?

3. De olijvenroute en verborgen olijfmolens

Dé olijvenstreek van Spanje ligt bij Zuheros, een wit dorpje van een ansichtkaart; witte huizen met kleurige bloembakken aan de balkons en smalle straten. Zo ver het oog reikt zie je olijfbomen, verspreid over de heuvels. Het zijn er teveel om te tellen. In deze regio worden de olijven gerijpt, gewassen en gewogen en uiteindelijk verwerkt tot smaakvolle olijfolie. Wanneer je hier bent mag een bezoek aan een nog werkende olijfmolen niet ontbreken. Een aardig Spaanse vrouw, vertelt in haar beste Spaans alles over het productieproces van olijfolie. Je leert dat olijfbomen het grootste aantal olijven produceren als ze tussen de 25 en 100 jaar zijn. De oude olijfbomen zijn meer voor de decoratie. Er zijn meer dan 250 soorten olijven waarvan de familie vier soorten produceert. Ze laat zowel het oude als het nieuwe productieproces zien. Proeven hoort er natuurlijk ook bij. Je proeft Arbequino (zacht van smaak) en Picual (iets bitterder en sterker van smaak) en kunt ook een flesje kopen om thuis lekker van te smullen en nog even weg te dromen bij Zuid Spaanse sferen.
stier uitzicht
4. Sherry proeven in Jerez

Bij sherry denk je misschien meteen aan het zure drankje van je oma. Als je eenmaal sherry hebt geproefd in Jerez de la Frontera, hét sherry dorp van Spanje, dan weet je wel beter. Amberkleurig, vloeibaar, en een typische smaak van honing, druiven en rozijnen, dat is nu echte sherry. Het is de trots van de regio en in Jerez struikel je dan ook over de bodega’s. Je ziet namen als Tio Pepe en Sanderman. Dit zijn de grote bodega’s die veel door groepen worden bezocht. Je kunt beter naar een kleinschalige bodega gaan waar een gids je meeneemt langs het productieprocess en je uiteraard ook gaat proeven. De geur van zware, zoete, houten wijngeur komt je tegemoet als je de bovengrondse kelders inloopt. Is Pedro Ximenez ook jouw favoriet?

5. Paella eten bij Ayo aan het strand van Nerja
souvenirshop
Je kunt natuurlijk niet naar Spanje gaan zonder ook nog even te zonnebaden op het strand. Laat de drukste Spaanse Costa’s links liggen en kies voor het rustigere Frigiliana. Dit dorpje is nog niet volgebouwd met grote ketenhotels en je kunt hier dan ook in een ruraal hotel verblijven, weg van de drukte. Frigiliana ligt vlakbij het authentieke kustplaatsje Nerja. Voor een dagje strand kun je het beste naar Burriana beach gaan; de mooiste baai met kiezelzandstrand van Nerja. De Spaanse zon verwamt je lijf van top tot teen dus gelukkig ligt de Middellandse zee aan je voeten zodat je lekker af kunt koelen. Bij strandbar Chiringuito de Ayo kun je de lekkerste paella van de zuidkust eten. Ayo is een beroemdheid uit een populaire Spaanse soapserie en mensen komen van heinde en verre om hem te zien en zijn paella te eten. Hij bereidt een reuze paella in een gigantische pan op een houtvuur. Zorg dat je op tijd bent want het kan behoorlijk druk worden. ’s Avonds is het gezellig druk in Nerja, dus als je nog trek hebt in avondeten kun je hier gezellig tafelen bij een van de tapasbars. Een relaxte afsluiting van je Spaanse avontuur.

Dit artikel is geschreven door de reisspecialisten van Spanje online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd. Aan de hand van bouwstenen kun je zelf je individuele reis samenstellen, waarin je niet alleen bovenstaande plaatsen, maar ook vele andere plekken in Spanje kunt bezoeken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *