Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

Alicant is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante en is gelegen in de Spaanse autonome regio Valencia. De stad heeft ruim 330.000 inwoners en is daarbij na Valencia de grootste stad van de populaire vakantieregio Costa Blanca. Alicante vormt een leuke mix tussen toerisme en het dagelijkse leven van de Spanjaarden in de regio Valencia. Alicante kent van alle Europese steden misschien ook wel het beste klimaat. In de zomermaanden komt er amper regen voor en in de wintermaanden is het weer meestal nog steeds goed genoeg om op een terrasje te zitten met sangria of tapas.

GeschiedenisDe geschiedenis die te vinden is in de straten van Alicante

Het beginmoment van Alicante wordt geplaatst in de derde eeuw voor Christus. Een Carthaagse opperbevelhebber stichte op deze plek Akra Leuke, maar stierf na een jaar. Na zijn dood namen de Romeinen de stad over en hernoemden ze naar Lucentum, wat ‘stad van het licht’ betekent. De Romeinen konden de stad maar liefst vijf eeuwen behouden. In de achtste eeuw viel het in handen van de Moren die de naam wijzigden naar Al-Lekant, dat werd de basis voor de huidige naam. In 1298 werd de stad overgedragen aan het Koninkrijk Valencia, dat twee eeuwen later onderdeel werd van Spanje.

In de 15e en 16e eeuw groeide Alicante enorm door de bloeiende economie die kwam van de export van wijn, rijst, sinaasappels en olijfolie. Daarna kende Alicante een periode van recessie doordat een groot deel boeren de regio verliet. Pas in de 19e eeuw werd dat weer beter door de schoenindustrie, visserijen en de landbouwproducten die zorgden voor groeiende inkomsten. In de Eerste Wereldoorlog bleef Alicante gespaard en kon het verder groeien. De Spaanse Burgeroorlog heeft Alicante wel schade berokkend.

Vakantie

Alicante is een ideale vakantiebestemming voor een zonvakantie of een stedentrip, de stad is erg veelzijdig. Er is vanalles te bezichtingen en te bezoeken zoals musea en monumenten, je kan er lekker eten of door de winkelstraatjes slenteren. Maar Alicante is ook een uitstekende strandbestemming, volgens sommigen is het de ultieme badplaats van de Costa Blanca.

Bezienswaardigheden

Bij een bezoek aan Alicante zal meteen de relaxte sfeer opvallen die er hangt in het dorp. Je kan er heerlijk rustig flaneren over de wandelboulevards en tussen de gezellige straatjes. Daarbij is het zeker de moeite waard om de volgende bezienswaardigheden en musea te bezoeken. 

Castillo de Santa BárbaraCastillo de Santa Bárbara het prachtige kasteel van Santa Barbara

Op de 166 meter hoge heuvel direct aan de kust van Alicante staat het prachtige kasteel van Santa Barbara. De oudste elementen van dit kasteelcomplex stammen uit de 11e en 12e eeuw. Een groot deel van het kasteel werd ook nog na de middeleeuwen toegevoegd. Sinds het jaar 1966 is het kasteel vrij toegankelijk voor publiek. In het kasteel is ook het Museo de la ciudad de Alicante gelegen, een museum dat aandacht besteed aan verhalen van personen in de geschiedenis van Alicante en aan de Spaanse successie-oorlog. Ook kan je er rondleidingen volgen die onder andere naar de kerkers van het kasteel gaan.

Playa del Postiguet

Dit is het ruim negenhonderd meter lange zandstrand van Alicante dat heel erg populair is in de zomermaanden. Dagelijks genieten er duizenden bezoekers van de heerlijke zon, de aangename zee en het schone zandstrand. Er is een mooie wandelpromenade die naast het strand loopt en veel sfeervolle bars en restaurantjes.

Cuevas de Canelobre

De indrukwekkende grotten van Canelobre liggen op een halfuurtje van het centrum van Alicante. Ze liggen aan de noordelijke helling van de berg Cabeco D’or en werden in 740 na Christus al ontdekt door de Moren. De grotten zijn te bezichtigen via een route door een 55 meter lange tunnel waarbij je de mooiste en indrukwekkend uitgelichte formaties van stalagmieten en stalagtiegen passeert.

Basilica de Santa MariaDe haven van Alicante

Deze basilisk uit de 14e eeuw is een prachtige verschijning. De Basilica de Santa Maria is de oudste kerk van Alicante en is gevestigd in het historische centrum. De kerk in gotische en barokke stijl werd gebouwd op de resten van een oude moskee. De fraaie details in het klassieke lijstwerk, de prachtig gedecoreerde entree en een uitbundig altaarstuk maken deze kerk een pareltje.

Explanada de España

De Explanada de España is de mooiste wandelpromenade in Alicante. Ze werd in de twintigste eeuw oorspronkelijk aangelegd op een oude dijk. Na verloop van tijd werd die dijk onzichtbaar en werd de promenade mooi geïntegreerd in de stad. De brede promenade wordt in drieën gedeeld door rijen van palmbomen, in het centrale pad zijn er een aantal leuke kraampjes. Aan de westkant loopt de promenade over in bars, winkeltjes en restaurants. Opvallend is de prachtige bestrating die bestaat uit een golfpatroon van rode, witte en blauwe mozaïektegeltjes.