Granada vakantie

Granada vakantie 1.48/5 (29.60%) 25 votes

“Quien no ha Visto Granada , no ha visto nada.” 
Wie Granada niet gezien heeft, heeft eigenlijk niets gezien. De inwoners van Granada zijn zo te horen erg trots op hun regio, en daar hebben ze gelijk in! Dit heerlijke stadje is niet voor niets zo populair, het heeft van alles wat. Van een interessante geschiedenis tot een geweldige uitgaansmogelijkheden… Voor ieder wat wils.

Geschiedenis en Cultuur

Vanaf de eerste historische gegevens over Granada, werd het al duidelijk dat het geregeerd werd door vele galiefen, arabische sultanss en dynastieën. De Arabische imperium rekte zich uit, tot in het noorden van Spanje. Verschillende christelijkie groeperingen verstigden hun verschillen, en met elkaar verbonden dreven ze de Arabiërs terug. De moslims en joden werden gedwongen het land te verlaten, of te bekeren tot het christendom. Een periode, van wat tegenwoordig zou worden omschreven als etnische zuivering volgde. Tegelijkertijd kwam Christoffel Columbus naar Granada, om Isabel en Ferdinand te vragen om subsidies om schepen te bouwen. De schepen, gemaakt om Amerika te veroveren, konden gebouwd worden door hun hulp… En wat er toen gebeurde is wel duidelijk.

Bron: hotix.nl

Bron: hotix.nl

Spanje heeft over het algemeen een monocultuur in vergelijking met de meeste andere ontwikkelde landen. Vooral in de jaren van Franco was er zeer weinig immigratie, en tot op de dag van vandaag zijn 95% van de bevolking katholiek en Spaans. Eeuwenlang was Spanje een gastheer voor Arabische cultuur. Dit heeft zeker een sterke indruk gemaakt, zowel in monumenten als cultureel. De inwoners van Granada bezitten niet over een bijzonder goede reputatie, en staan vooral bekend om hun slechte humeur. Maar, overgeneralisatie is nooit honderd procent waar. En zelfs als het waar zou zijn, zijn deze inwoners nog altijd vriendelijker dan de gemiddelde Nederlander.

Natuur en klimaat

Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada, tussen twee heuvels en gescheiden door de Darro vallei. Deze vallei is het uitzicht van de stad en is werkelijk een plaatje. Rivier de Darro stroomt door de centrum van de stad, en verdeelt de twee heuvels va Sacromonte en Albaycin. Granada biedt ook enkele van de hoogste bergen van Europa. De Sierra Nevada is de voornaamste bergketen van Granada. Haar toppen zijn het hele jaar door bedekt met sneeuw. De maximale hoogte in de Mulcahen is 3481 meter. Op de tweede plaats staat de Veleta met 3470 meter, en de Alcazaba met 3314 meter.

Bron: nl.weather-forecast.com

Bron: nl.weather-forecast.com

In Granada is de gemiddelde temperatuur 14 graden celsius. Maximaal loopt het kwik tot de veertig graden, met in de winter temperaturen die kunnen dalen tot vier graden. In de maanden maart, april en november is het regen het zwaarst, maar de meest stabiele temperaturen komen voor in de lente en de herfst. Op deze maanden is het een en al kleur door de stad, een waarlijk prachtig uitzicht. Het klimaat in Granada is meestal vriendelijk en droog, de lucht schoon en gezond. De lucht is altijd blauw en helder. Mist en sneeuw zijn zeldzaam (behalve op de bergen) en ook ‘s zomers waait er een stevige wind. Dat zorgt voor heerlijke verkoeling. De regio Granada biedt de rijkste verscheidenheid van klimaat en landschap van Spanje, door haar vaak veranderende temperatuur doordat het landschap zo divers is. En door die gevarieerde leefgebieden is het fauna in Granada heel verschillend. In de bergachtige delen van de omgeving kun je wolven en vossen rond zien rennen. En, als je nog wat hoger klimt, zie je grote haviken, gieren en arenden de lucht door cirkelen. de flora in Granada bestaat uit een prachtige botanische mix. Tropische planten groeien volop, met de skipistes maar op korte afstand. In de hele regio is de kust de meest beperkte zone. Het toerisme stijgt langzaam, maar gestaag op de stranden Almunecar en Motril.

Toerisme

Winkels in Granada openen meestal om tien uur en sluiten tussen half twee en twee uur. Tot half vijf hebben winkeleigenaars een siesta, doen even een dutje of koken paella met het hele gezin. Daarna sluiten de winkels weer om negen uur ‘s avonds. Let goed op de siesta’s en openingstijden als je hier op vakantie gaat, want sommige winkeleigenaren willen wel eens de tijden wijzigen naar hun eigen belang. Voor ons Nederlanders, die nooit siesta’s hebben, kan dat nog wel eens verassend zijn! Winkels zijn trouwens ook gesloten op zon- en feestdagen, en soms op de zaterdagen. Maar grote warenhuizen blijven meestal open op de zondag, dus dat kan op vakantie nog wel eens handig zijn. Bars en restaurants openen de deuren rond 1 uur ‘s middags. Vooral in de zomer, waar vaak het leven voor veel vakantiegangers ‘s avonds begint, sluiten ze laat. Soms blijven ze open tot wel vier uur ‘s nachts! Maar de meesten sluiten al om half twaalf. Als de keuken open is, worden tapas volop geserveerd, de hele dag door. Ontbijt staat al vroeg voor je neus, dus ochtendmensen hebben veel keuzes als het om buiten ontbijten gaat. In Granada wordt de dienstservice in restaurants opgenomen in de rekening. Hierdoor is het niet een must een fooi te geven, maar als je tevreden bent over de service is voor werknemers een fooi altijd prettig. Als er een fooi gegeven wordt, is het meestal een paar munten extra vlak voor vertrek. Een fooi via de pin kan, maar zal door kastekort waarschijnlijk niet vaak in de zakken van de werknemers komen. Granada is het hele jaar door ideaal voor een bezoek. In het hoogseizoen, juli en augustus heeft Granada een gemiddelde temperatuur van 35 graden, oplopend tot 40. De nachten zijn daarentegen wat kouder, maar daardoor een heel stuk comfortabeler. Tijdens de zomermaanden heeft de provinciale reeks van stranden in Granada de voorkeur voor veel toeristen. Door de frisse wind is het strand erg verkoelend voor vakantiegangers. Zo kunnen zij wisselen tussen warm weer in de stad en een verfrissende bries op een zonnig strand. 
In de winter zijn de skigebieden enorm populair onder het toerisme. In verschillende skigebieden kunnen wintersporten beoefend worden in de skigebieden.

Bezienswaardigheden

Het Alhambra, met haar levendige tuinen vormt binnen Granada het hoogtepunt van diens Arabische kunst. Een van de meest bezochte monumenten ter wereld, en zeker een van de meest bezochte in Spanje. Meer dan achtduizend bezoekers passeren haar deuren elke dag. Om een beetje cultuur toe te voegen aan jouw vakantie in Granada, is dit een hele goede plek om te beginnen. Maar, de oude Arabische wijk van Granada is een pittoreske wirwar van straatjes en witgekalkte huizen. De wijk is gelegen op een heuvel tussen barokke kerken, paleizen uit de Renaissance en de Arabische minaretten. Deze wijk is goed om een romantisch door te lopen. Genietend van het weer en hand in hand.

Bron: geurengoeroe.com

Bron: geurengoeroe.com

Een erg spannende plek om in de namiddag te bezoeken zijn de grotten van Sacromonten. Zij zijn het huis van zigeuners, bohemiens en Vlaamse kunstenaars, al eeuwenlang. Je kunt er ‘s avonds na het eten ook een flamencodans bijwonen, erg leuk om te zien als avondvermaak!
Misschein vraag je je af hoe zij zich schoonhielden in die tijd. Ga dan eens naar de Banuelo de Bañuelo. Deze naam is gegeven aan de indrukwekkende en goed bewaarde Arabische baden uit de elfde eeuw. Een geweldig uitzicht over de baden van reeds verloren tijden, maar heeft nog altijd de charme van eeuwen geleden. Het kathedraal van Granada kathedraal werd gebouwd in de regeerperiode van koningin Isabella en is een meesterwerk van de Spaanse Renaissance stijl. Het heeft indrukwekkende gevels en een prachtig interieur, met een groot altaarstuk en diveerse kapellen. In de grafkamer kun je de tombes van de katholieke koningen uit die tijd vinden. Als laatste heb je de Granada Plaza Nueva. Ondanks zijn naam, is het Plaza het oudste plein in Granada. Vanaf hier kun je lopen naar het Alhambra, of lekker zitten aan het terras na een bezoek aan het beroemde monument. Rond het plein staan er sierlijke gebouwen die het uitzicht nog mooier maken, en het nabijgelegen Elvirastraatje staat beroemd om haar tapasbars, voor lekker eten na een lange dag.

Eten en Drinken

Bron: recetariococina.net

Bron: recetariococina.net

Keuken in Granada openbaart bepaalde Arabische invloeden in veel van de gerechten. Ook vind het haar Arabische oorsprong door het gebruik van bepaalde kruiden, in het bijzonder met betrekking tot desserts. Een ruim aanbod van verse groenten uit de tuin maakt het mogelijk uitstekende gerechten te creëren. Limabonen, artisjokken en aubergines zijn de basis voor recepten, zoals Habas con Jamón (Limabonen met ham) of Albornía, een mengsel van groenten, kruiden en olijfolie. Onder de meest bekende gerechten zijn papas a lo pobre en de tortilla Sacromonte, een overheerlijke omelet, gevuld met groenten. Dit zijn geweldige recepten om eens uit te proberen in een van de vele schattige restaurantjes in Granada. Die restaurantjes zijn ook heel enthousiast over hun stoofschotels. De Olla de San Antón is een leuk voorbeeld van een vreemde combinatie van gerechten. Wat denk je van een stoofpot met bloedworst, kalfsvlees, varkensvlees, duif en lamsvlees? Heel leuk om een beetje te experimenteren met Spaanse gerechten. Als je er tegen kunt.

Uitgaan

Het nachtleven in Granada is een van de beste in Andalusië. Granada is een wereldberoemde universiteitsstad, dus heeft een grote nacht hoeveelheid aan studenten. En deze studenten willen na een lange week vol tentamens en lessen wel een flink uit hun dak gaan in het weekend. Het aanbod qua nachtclubs is dan ook enorm. Of je nu van pop houdt, rockmuziek, electro of trance, in Granada zul je altijd een bar vinden die aan jouw smaak voldoet. De bars van Granada staan bekend om haar gratis tapas. Bestel een drankje en je krijgt er zo een bord lekkere hapjes bij. Tapas los bestellen kan al vanaf €1,50, een prijs die je niet snel in de buurt zou tegenkomen. De meest bekende gebieden zijn het Plaza Nueva en de Plaza Bib, naast het kathedraal. Maar let op: drankjes kunnen wel wat prijzig zijn, vanwege de locatie. Maar je krijgt een toegevoegde bonus. Het adembenemende uitzicht over de monumenten is een uitzicht waar veel mensen voor zouden betalen. In het hoogseizoen is late-night shoppen ook erg populair. Om deze reden blijven winkels langer open, zodat jij je tassen kan vullen met kleding en andere souvenirtjes.

Bron: granadavilla.com

Bron: granadavilla.com

Top vijf hotels

Santa Isabel la Real
Carmen de la Alcubilla del Caracol
Hotel Casa 1800 Granada
Suites Gran Via 44
El Ladron de Agua

Top vijf restaurants

Al Sur de Granada
Restaurante Manzanil Forum Granada
Parador de Granada
Gran Cafe at Bib Rambla, Granada
La Moraga Granada

Top vijf bezienswaardigheden

Fort Alhambra
Fundacion Rodriguez Acosta
Casa del Arte Flamenco
Generalife
Mirador de San Nicolas

Aanbiedingen Granada vakantie