Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Costa de la Luz

4/5 - (3 stemmen)

De Costa de la Luz is een hele mooie lange kuststrook van 250 kilometer in Spanje, gelegen tussen Gibraltar en Portugal. De streek is letterlijk “kust van het licht” genoemd en is niet zo erg bekend als vakantieplaats. Haar naam heeft het te danken aan het feit dat ze met 3000 zonuren per jaar de meeste zon heeft van Europa. Ondanks dat er veel mooie stranden zijn, zijn die redelijk moeilijk bereikbaar en de felle westenwind vanuit de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat vooral surfers de weg hiernaartoe vinden. Deze kuststrook is vooral bekend ook om zijn vele natuurparken. Maar ook de leuke vissersdorpjes trekken de aandacht.

Steden en dorpen

Cadiz
Conil de la Frontera
Costa Ballena
El Puerto De Santa Maria
Novo Sancti Petri

Natuur en cultuur

Nationaal Park Donana is een groot natuurgebied waar heel veel vogels overwinteren of een stop nemen tijdens hun lange tocht naarBoten aan de baai van Cadiz het zuiden. De Donana ligt in het midden van de Costa de la Luz en deelt de streek doormidden. Het is door de Unesco uitgeroepen tot Reserve van de Biosfeer! Er worden wandeltochten georganiseerd en ook met een paard kan men de streek en de natuur alsook de gouden stranden verkennen. Ook door Unesco vereerd met een gelijkaardige titel is het Sierra de Grazamela Park. Hier ziet u naast grotten en ravijnen ook prachtige kalkstenen klippen. Het Park Natural de la Brena y Marismas del Barbate is eveneens een natuurgebied, gesitueerd in de baai van Cadiz. Hier vindt men veel pijnboombossen en kastanjes en het ligt vlak aan de zee. De grote rots met vuurtoren, de Cabo Trafalgar heeft in dit gebied zijn plaats aan het strand.

Cultuur

Cadiz is er de grootste stad en is van geschiedkundig belang. Het is namelijk het vertrekpunt van Colombus die op wereldreis ging en zo Amerika ontdekte en ook van de Spaanse Armada. Vlakbij deze provinciehoofdstad liggen de “Sherry-steden”. Jerez de la Frontera, Sanlucar en El Puerto de Santa Maria bevatten tal van bodega’s waar men heerlijke wijnen en sherry kan degusteren in een gezellige atmosfeer.

Tarifa is ook een mooie stad waar men nog resten vindt van de Romeinse stad Baelo Claudia.

Nog meer cultuur en geschiedenis vindt u in het achterland, in de authentieke witte dorpen. Van Ronda tot Arcos de la Frontera ligt het bezaaid met witte dorpjes en ook tal van grotten met rotstekeningen zijn een bezoekje waard. In Aracena vindt men zowel de Las Maravillas (druipsteengrot) als een oeroude moskee en een Arabisch kasteel in Almonaster. Aan de andere kant van Costa de la Luz ligt de provincie Huelva die naast de mooie rivier Guadelquivir ook mooie stranden en historische plekken herbergt waaronder La Rabida en Moguer.

Toerisme

In Isla Cristina zijn er naast mooie stranden en een prachtige natuur met pijnboombossen, ook gezellige winkeltjes enToerisme in het historische stadje Cadiz watersportmogelijkheden zoals onder andere snorkelen. Chiclana is dan weer bekend om de welriekende dennenbossen, de heuvellandschappen en weiden en de brede stranden waar veel recreatie voorhanden is. Hier snuif je Andalusië ten volle op. Ook in Conil de la Frontera merk je meteen de Arabische invloeden en deze stad geniet maar liefst van 3200 uren zon per jaar! Mooie stranden, bars, natuur, een heerlijke keuken en ontspanningsmogelijkheden zijn grote troeven van deze prachtige toeristencentrum. Hiernaast zijn er nog andere mooie kuststadjes en dorpjes waar u kan genieten van een zalige vakantie. Golf is hier een zeer geliefde sport dus zijn er vele golfterreinen beschikbaar voor de liefhebbers.

Feesten

De Spanjaarden houden van feesten en gezelligheid. Met vrienden en familie samen zijn en zich amuseren en natuurlijk ook eten zijn eigenlijk hun belangrijkste sociale activiteiten en daar kunnen de toeristen van meegenieten. Het Carnaval van Cadiz is zeer bekend. Er wordt volop gedanst en ook de paardenmarkt van Jerez en de Semana Santa in Arcos de la Frontera zijn leuk. Er worden nog vele andere feesten georganiseerd met als thema’s wijn, paarden, stieren en uiteraard muziek.