Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste bouwwerken van Spanje

Rate this post

Als je aan Spanje denkt, denk je misschien al snel aan de warme zon en zee van Europa. Lekker met je voeten in het goud gele zand, ’s avonds genieten van een paella en eventueel een leuke fiesta meepakken. Maar wist je dat Spanje ook vol staat met indrukwekkende bouwwerken? Een aantal van de mooiste hebben wij voor je uitgezocht en vermeld in dit lijstje. Voor verschillende grote steden vind je de bouwwerken die je echt gezien wilt hebben: van een moskee, tot kathedralen en eeuwen oude paleizen.

Het Gaudi kunstwerk in Barcelona: Sagrada FamiliaDe bekende Sagrada Familia in Spanje

Ondanks dat deze kerk nog niet helemaal af is, is de Sagrada Familia basiliek nu al een van de grootste highlights van Spanje. De kerk heeft zes toren en van binnen is er met oog voor detail gewerkt aan glas in lood ramen en bijzondere ruimtes. Je vindt de Sagrada Familia in het hart van Barcelona en is ooit ontworpen en bedacht door de modernistische kunstenaar Gaudi. Deze kunstenaar heeft overigens vele andere bouwwerken in Barca staan, zo vind je in Barcelona ook het Park Guell dat vooral bekend is vanwege haar golvende banken die bezet zijn met mozaieksteentjes. Maar ook Casa Batllo is een aanrader in Barcelona en vormt samen met Park Guell en Sagrada Familia een mooie Gaudi tour door de stad. Probeer ook eens een last minute Spanje.

Koninklijk paleis van Sevilla: Alcazar

Het Alcazar paleis van Sevilla is een van de oudste paleizen van de wereld. Dit zie je overigens niet af aan het bouwwerk, want het verkeerd grotendeels nog in goede staat. Sommige delen van het paleis stralen iets Arabisch uit, maar dit komt waarschijnlijk omdat een gedeelte in de mudeja architectuur is gebouwd wat onder meer Moorse invloeden kent. Sla overigens niet de tuin over van het Alcazar paleis, want deze is dankzij de vele exotische planten erg mooi.

Valencia: Ciudad de las artes y las ciencias

Van een eeuwen oud paleis, reizen we ineens naar de moderne architectuur van Valencia. Daarmee doelen we op Ciudad de las artes y las ciencias. Dit complex van bouwwerken is een wetenschappelijk complex en ziet er futuristisch uit. De gebouwen zijn zilver of wit van kleur en hebben ronde vormen. Maar misschien wordt het geheel juist zo bijzonder omdat er om heen een fel blauwe vijver is gebouwd dat er uit lijkt te zien als een zwembad. Wanneer je in Valencia bent is dit gebouw zeker een aanrader om even te bezoeken.

Plaza Mayor en Puerta del Sol in MadridHet historische gebouw Plaza Mayor

Het plein Plaza Mayor in Madrid mag dankzij haar grootte ook niet ontbreken in dit lijstje van must see gebouwen in Spanje. Je vindt dit reusachtige plein dichtbij Puerta del Sol. Tevens een van de highlights van Madrid en ook de plek vanwaar je goed naar allerlei gezellige restaurantjes en winkels kunt lopen. Vergeet trouwens ook niet naar Parque del Retiro te gaan als je in Madrid bent. In dit park kun je een bootje huren, maar ook een gezellige wandeling maken.

Wandelen onder de bogen van de Mezquita kathedraal in Cordoba

Misschien is de Mezquita kathedraal, vrij vertaald ook wel moskee genoemd, wel het mooiste gebouw van heel Spanje. De duizenden bogen, de warme lichtinval en bijzondere bouwstijl maken deze kathedraal namelijk tot een echt pareltje. Je vindt deze kathedraal in het historische hart van Cordoba en mag in dit rijtje van bijzondere bouwwerken zeker niet achterblijven.

Het Alhambra fort bij GranadaHet Alhambra fort bij Granada met moorse invloeden

Net zoals Alcazar in een Moorse stijl is gebouwd, is ook het Alhambra fort in Granada een paleis met Moorse invloeden. Het Alhambra wordt ook wel het Rode Paleis genoemd en het bestaat uit verschillende indrukwekkende onderdelen. Zo moet je zeker naar het gedeelte gaan waar ooit de harem van de sultan sliep: Mirador de Daraxa. Het detailwerk is daar indrukwekkend. Maar loop ook naar Patio de los Arrayanes en zie de weerkaatsing van het gebouw in de vijver.

Kathedraal van de stad Burgos

Naast bijzondere paleizen en moskeeën als de Mezquita moskee in Cordoba, kent Spanje ook tal van prachtige kerken. Waaronder de kathedraal in de stad Burgos. Je vindt Burgos in het noorden van Spanje. Deze kathedraal staat net als een andere bouwwerken uit deze lijst op de werelderfgoedlijst en is dankzij haar groote en oudheid een mooie bezienswaardigheid. Naast deze kerk vind je in Burgos ook een mooi klooster en ook de Santa María Arch moet je zeker bezoeken als je in Burgos bent.