Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Paasdagen onder de Spaanse zon

4/5 - (2 stemmen)

Wanneer je in Spanje Pasen viert, zul je veel overeenkomsten maar ook veel verschillen zien. In deze post zijn de kenmerkende Spaanse gebruiken getoond.

Net als in Nederland, wordt Pasen ook in Spanje uitbundig gevierd. In Nederland is het feest vooral kindvriendelijk gemaakt, en heeftTraditionele viering van pasen in Spanje de gelovige achterliggende gedachte niet zozeer de aandacht. In Spanje daarentegen, is dit feest het belangrijkste religieuze feest van het jaar. Het maakt niet zozeer uit waar je je bevind in Spanje rond deze tijd, overal zal je tijdens de ‘Heilige Week’ kenmerken van Pasen zien.

Naast feestelijke maaltijden worden er ook geschenken uitgedeeld. Vooral de kinderen doen hier goede zaken, zij krijgen van hun peetouders allerlei cadeaus. Onder deze cadeaus vallen ook de traditionele ‘Tortell de Rams’, een soort paasbrood met gezoet fruit.

De Heilige Week draait in Spanje echter niet alleen maar om eten: het is een religieus volksfeest. Tijdens deze week wordt er zelfs aan ‘heidense’ gebruiken gedaan. Deze gebruiken mengen zich met het Paasverhaal over Jezus Christus die opstond uit de dood. De gebruiken die de Spanjaarden aanleren verschillen per regio. In elke regio zijn er echter overeenkomsten te zien, zoals de processietochten die worden uitgelopen door bewoners in kostuum. Dit kostuum bestaat uit een kleurige samenstelling, vaak een pij met hieronder traditionele schoenen. Tijdens de optocht rijd er ook een uit hout gesneden beeld mee, wat een heilige representeert.

Na de optocht is het gebruikelijk om in samenzijn van de familie een soort nabespreking te houden over het spektakel. Dit gebeurt onder het genot van lekkere en traditionele gerechten. Voorbeelden van Murciaanse  lekkernijen zijn een groentestoofpot en stokvisballetje. Het bijzondere aan dit feest is dat de vleesgerechten achterwege blijven, er wordt louter met gebakken groentes gewerkt.

Tijdens de Spaanse processieweek worden er palmtakken gedragen door de Spanjaarden. Deze takken zijn met de hand bewerkt, en verschillen in grootte. Zo dragen de volwassen mannen palmtakken van wel twee meter hoog!