Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De spannende Spaanse Priméra División

Rate this post

Het voetbal leeft in Spanje als geen ander land in de wereld. Spanje staat in de voetbalwereld bekend als de grondlegger van het snelle combinatievoetbal waarbij menig verdediging kapot wordt gespeeld.

De Priméra División, die vanwege sponsorrechten tegenwoordig La Liga Santander heet, is een competitie waarin veel voetballers willen spelen. Vooral technisch begaafde spelers komen in deze competitie goed uit de voeten. Dit komt doordat de scheidsrechters in Spanje over het algemeen sneller fluiten voor fysieke overtredingen dan scheidrechters in landen met een harde voetbalcultuur, zoals dat in Engeland het geval is. De eerste Spaanse divisie heette vroeger overigens La Liga BBVA, toen de Spaanse bank BBVA nog hoofdsponsor was van de competitie. Tegenwoordig is dat dus Grupo Santander, ook een bank die de competitie sponsort.Voetballen tijdens de Priméra División

De competitie bestaat uit twintig teams, die allemaal een keer tegen elkaar spelen. Na 38 competitierondes is het team met de meeste punten de kampioen van de competitie. Samen met de nummer één tot drie plaatst dit team zich direct voor deelname aan de Champions League, een competitie waarin van elk Europees land een delegatie teams wordt gestuurd om te strijden voor de titel “Beste team van Europa”. Omdat voetbal in Europa het grootst is, en de teams het sterkst zijn, wordt deze titel vaak ook wel gezien als het beste team van de wereld zijn(voor het betreffende jaar).

De Spaanse competitie is een voetbalspektakel, vooral wanneer je gaat kijken naar de manier van spelen. Er wordt in Spanje veel waarde gehecht aan combinatievoetbal: iets wat niet overal gebeurt. Dit komt namelijk doordat er in combinatievoetbal vrij veel risico ligt wanneer de spelers niet goed genoeg zijn om dit voetbal correct uit te voeren. De manier van spelen in Spanje is dan ook prijzenswaardig.

Het nadeel aan de Spaanse competitie is de eenzijdigheid voor het kampioenschap. Hoewel veel Spaanse teams over degelijke spelers en een goede tactiek beschikken, is er voorafgaand aan het seizoen vaak al te bepalen wie het kampioenschap in de wacht gaat slepen. De strijd gaat vaak tussen de drie bovenste teams: Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid. Het is bijna gegarandeerd dat één van deze teams aan het einde van de rit met de meeste punten eindigt: de laatste keer dat een ander team kampioen is geworden was in 2004. Gezien de budgetten van deze grote clubs en de budgetten van de andere clubs in de competitie zal ook de komende jaren de kampioen tamelijk eenvoudig te voorspellen zijn. Aan de ene kant is het niet gelijk verdeeld, aan de andere kant heeft het team met de meeste punten recht op de titel. Vaak wordt het beste voetbal ook gespeeld door deze drie teams, in het bijzonder Real Madrid en FC Barcelona zijn grote spelers in de internationale voetbalwereld.