Formentera vakantie

Formentera vakantie 4.00/5 (80.00%) 3 votes

Formentera is een eiland dat tot de Balearen in het oosten van Spanje behoort. De andere drie wereldbekende en toeristische eilanden die in deze regio liggen zijn Mallorca, Menorca en Ibiza. Daarnaast zijn er nog kleinere eilandjes waarvan Cabrera ook deel uitmaakt. Dit eilandengroepje ligt in de prachtige Middellandse Zee en Formentera ligt het meest zuidelijk, naast Ibiza. Dit is tevens het kleinste eiland in vergelijking met de andere drie.

Steden en dorpen

Playa Migjorn

Natuur en klimaat

Formentera is een vlak eiland buiten de plateaus in het oosten en het westen die wel hoog boven de zeespiegel uitstijgen. Er liggen mooie zandstranden en veel duinen in het landschap. Het bekendste zandstrand is de Playa de Migjorn die meer dan zes kilometer lang is en hier en daar onderbroken wordt door rotsformaties. Ook klifkusten komen hier regelmatig voor en die liggen vooral in de omgeving van de twee vuurtorens. Er bevinden zich twee zoute binnenmeren die vol zitten met vis.

Doordat Formentera miljoenen jaren geleden helemaal onder water kwam te liggen, zijn er kalkafzettingen uit de Krijtperiode die nog steeds zichtbaar zijn en na een tweede keer bedolven te liggen onder water in het Tertiair, is de bodem ook nog eens bezaaid met overblijfselen van zand en leem en kalksteen. In deze bodem van kan kalksteen zijn in de loop van de jaren karstgrotten en karstplateaus ontstaan wat een uniek landschapsuitzicht geeft. De druipsteengrotten zijn dan ook een bekende bezienswaardigheid in deze mooie natuur. De fauna en flora bestaat vooral uit pijnbomen, amandelbomen, vijgenbomen en olijfbomen naast wijngaarden, rozemarijngroei en tijm. Dieren die er voorkomen zijn verwilderde katten, konijnen en vele soorten hagedissen en slangen naast heel veel vogels en vissoorten.

Het klimaat in Formentera is een Middellandse Zeeklimaat waarbij je aangenaam warme zomers hebt met nauwelijks neerslag. In de winter waaien verschillende harde winden vanuit de verschillende hoeken waaronder de mistral en de tramontane. Het zeewater blijft tot in november warm.

Cultuur en bezienswaardigheden

Dit eilandje heeft een volle en rijke geschiedenis meegemaakt, net zoals de rest van de Balearen en Spanje. Er zijn dan ook vele invloeden terug te vinden van de verschillende veroveraars die in de tijd gepasseerd zijn, onder andere de Carthagers, de Romeinen en de Moren.

La Savina is de kleine haven van het eiland die dienst doet als toeristenhaven. Talloze boten voeren aan en af tussen Formentera en de andere eilanden en er liggen ook mooie jachten aangemeerd. De vele zandvlaktes en rustige natuur trekt vooral mensen aan die op zoek zijn naar een rustgevende vakantie. Ook de paradijselijke stranden zijn ware trekpleisters. Hier is bovendien naturisme toegestaan, ook naaktzonnen op de stranden dus. Op dit eiland kunnen sportieve toeristen terecht voor fietstochten. De oppervlakte is beperkt en er zijn mooie landschappen te zien dus ideaal om te fietsen. Ook wandelingen zijn gezellig, zeker romantische wandelingen onder de sterrenhemel.

U kan San Francosco Javier bezoeken, een sfeervol dorpje waar elke morgen een hippiemarkt staat, beslist een bezoekje waard. Verder ligt er een 18e eeuwse authentieke kerk en het Ethnologisch Museum van Formentera. De gezellige terrasjes, restaurants en winkeltjes zijn leuke extra’s op deze plek. De meeste bevinden zich in Es Pujolis, de uitgaansbuurt van het eiland. Ook hier is er elke dag een hippiemarkt aan de boulevard, echter ’s avonds dus extra sfeervol.

In Las Salinas kan je de zoutmeren bezoeken die in een natuurgebied liggen.

San Fernando is ook een typisch dorpje met vriendelijke mensen en een ongedwongen, gezellige sfeer.

La Mola is de berg van het eiland met het mooie dorpje El Pilar die bovenop ligt waar de vuurtoren en een windmolen staan. Het uitzicht vanop de berg is fantastisch.

Er zijn verschillende kleine dorpjes en badplaatsen in Formentera met een prachtige natuur en een heldere zee.

Aanbiedingen Formentera vakantie

 

Ibiza algemeen