Beleef Spanje / Tips en ideeën

Santillana del Mar: De stad van de drie leugens.

Beoordel deze pagina

In de provincie/ regio Cantabrië ligt er een prachtige stad/ dorp die een Middeleeuwse uitstraling heeft behouden. Deze kleine stad staat bekend als Santillana del Mar oftewel de stad van de drie leugens. De stad heeft deze naam te danken aan het feit dat Santillana del Mar de volgende betekenis heeft: Santa (heilig) – llana (vlak) – del mar (aan de zee gelegen). Echter zijn dit alle drie leugens. Deze kleine stad is namelijk niet heilig, niet vlak en ligt al helemaal niet aan de zee. Maar waarom heeft deze kleine stad dan deze naam gekregen?

De naam van de stad komt van de heilige ‘La Santa Juliana’. Dit werd vervolgens samengevoegd tot Santillana. De toevoeging van ‘del mar’ is bedoeld om de stad onderscheidend vermogen te geven ten opzichte van Santillana de Campos (gelegen in de omgeving van Palencia). Hoewel de stad niet direct gelegen is aan de zee, is deze echter toch niet zover weg als mensen nu ongetwijfeld zullen denken. De badstad Santander is namelijk slechts 30 kilometer verwijderd van Santillana del Mar.

De bezoekers van dit authentieke stadje kunnen door de middeleeuwse keistraten wandelen en tegelijkertijd genieten van de middeleeuwse torens, herenhuizen met houten balkonnetjes, wapenschilden op de gevels van natuursteen (daterend uit de 15e tot 17e eeuw) en de mooie centrale pleinen van de stad. De centrale pleinen zijn de beroemdste onderdelen van de stad, aangezien zij de toeristen een middeleeuws panorama (uitzicht) bieden waar u steil van achterover zult slaan.

Mocht u liever iets buiten de stad bezoeken, dan is dit uiteraard mogelijk. De Cuevas de Altamira ligt namelijk zeer dichtbij. Dit zijn de eerste grotten ter wereld waar prehistorische rotstekeningen ontdekt zijn. Deze rotstekeningen zijn ruim 15.000 jaar oud en zijn sinds 1985 onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Hoewel de grotten sinds 1979 gesloten zijn (voor publiek) om de rotstekeningen te beschermen, kunt u deze altijd nog bewonderen in het nabijgelegen museum, waar zeer geslaagde imitaties liggen die exact lijken op de tekeningen in de grotten. Sinds maart 2015 mogen er iedere week 5 bezoekers de echte grotten betreden en de originele rotstekeningen bekijken. De selectie voor deze eer gebeurt op vrijwillige basis.

Indien u hier niet zo in geïnteresseerd bent, dan kunt u altijd nog de Zoo van Santillana bezoeken. Hier kunt u onder andere bizons, wolven, beren, rendieren en lynxen bewonderen. Deze activiteit is zeker aan te raden als u met uw gezin in deze historische stad verblijft.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *