Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Setenil de las Bodegas

5/5 - (1 stemmen)

We zijn tegenwoordig allemaal aangesloten op social media. Facebook, Twitter of Instagram, tegenwoordig is iedereen wel te vinden op één van deze platformen. De kans is dan ook aannemelijk dat je een bepaalde vakantie pagina volgt waar je ongelofelijk bijzondere foto’s en video’s vindt. Als je dit ziet vraag je je wel eens waarom je dit soort plekjes nooit tegen komt. Je denkt vaak dat je helemaal naar hartje Azië, Zuid-Amerika of misschien wel Australië moet. Vaak liggen dit soort plaatsen dichterbij dan je denkt en hoef je Europa helemaal niet uit.

Setenil de las Bodegas
Door een rivier uitgeslepen dal ligt namelijk  de betoverende plek Setenil de las Bodegas. In de Spaanse zon in de provincie Càdiz in het zuiden van Andalusië karakteriseert dit prachtige dorpje zich wel op een heel unieke manier. Het dorpje behoort tot één van de witte dorpen van Andalusië en het staat bekend om de prachtige rots woningen. Er zijn door het hele dorpje heen woningen verwerkt in de rotsen. Het is een beleving die je nog nooit eerder gezien hebt. Het lijkt namelijk of alle huizen uit de rotsen komen. Sommige van deze huizen hebben zelfs rotsen als dak van de woning.

BezienswaardighedenSteen tussen witte huizen in een wandelstraat

Naast de prachtige witte huizen heeft het dorpje door zijn omvangrijke geschiedenis meer te bieden. Setenil de las Bodegas heeft twee lokaal bekende straten: Cuevas del Sol, Cabrerizas en Cueva de la Sombra. De laatste is naar mijn mening misschien wel het meest bijzondere. In de naam Cueva de la Sombra kan je met wat fantasie het woord somber vinden. Dit kan ook wel een beetje het gevoel zijn dat de straat je geeft. Het is een straat die altijd in de schaduw staat. Door een uitstekende rotswand vormen de huizen hieronder een soort tunnel die volgens sommige een claustrofobisch gevoel geven. Naast deze aan te raden straten is er de Torre del Homanaje. Dit is een goed bewaard gebleven onderdeel van een fort dat dateert uit de 12e eeuw. Vanuit verschillende punten krijg je een prachtig uitzicht over heel Setenil de las Bodegas. En dit uitzicht is het bezoeken meer dan waard.

De lokale keuken
De naam Setenil de las Bodegas is ontstaan rond het jaar 1400. De Christelijke inwoners die hier zich toen vestigde hielden zich bezig met het verbouwen van amandelen, olijven en het verbouwen van wijngaarden. Deze wijngaarden zijn helaas niet meer te bezichtigen door een insectenplaag die zich in het verleden heeft voorgedaan. De enige wijn die nog geproduceerd wordt is voor de lokale bevolking zelf. Er zijn gelukkig nog wel producten waar Setenil de las Bodegas wel om bekend staat. Setenil de las Bodegas is een dorp dat bekend staat om de vlees producten. Vooral het vleesproduct chorizo en dan met name de hamburgers hiervan, maar ook worst en gewoon varkensvlees zijn geliefde lokale producten. Naast het vlees het ook een reputatie ontwikkeld voor pasteles, gebak en verassend goede restaurants en bars. Sommige van deze bars behoren zelfs tot de beste van de regio.

Al met al is het uniek dorpen dat je bezoek meer dan waard is. Setenil de las Bodegas is wel echt een dorp. Mijn advies is om een één daagse trip naar het dorp te plannen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Malaga. Vanaf hier is een kleine honderd kilometer rijden en bent ongeveer anderhalf uur onderweg. Zo kun je onderweg een beetje sightseeën om vervolgens in één van de mooiste dorpjes van Spanje te komen.