Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spaanse cultuur en cultuurverschillen

4.4/5 - (5 stemmen)

Spaanse cultuur en cultuurverschillen

Overal zijn mensen en gewoonten weer anders. In Frankrijk, Italië en in Thailand. Dat geldt nog meer voor de Spaanse cultuur. Dit is vaak reden genoeg om een reis te maken naar het buitenland. Hieronder kun je je verdiepen in een aantal culturele verschillen die we tegenkomen tussen Nederland en Spanje. Sommige zul je wellicht kennen. Anderen zijn waarschijnlijk nieuw voor je.

SiëstaMan aan het slapen in een kruiwagen

Het bekendste verschijnsel van de Spaanse cultuur is de siësta. Siësta wordt gehouden tijdens het warmste gedeelte van de dag en gedurende de siësta zijn de winkel gesloten. Als toerist kun je tussen twee en vijf wel eens voor een dichte deur staan. Grote supermarkten blijven wel de hele dag open, maar verder kun je op weinig rekenen. De siësta is voor de gezondheid van de Spanjaarden erg belangrijk. De gemiddelde levensverwachting van de Spanjaarden is 85,8 jaar. Dat is opmerkelijk, want in de Spaanse cultuur wordt veel alcohol gedronken en veel Spanjaarden roken daar nog eens bij. Er is druk vanuit Europa om de siësta af te schaffen vanuit economische belangen, maar de Spanjaarden zijn het hier zeker niet mee eens. Het is deel van de Spaanse cultuur!

Iedereen zoenen

In veel landen wordt het vreemd gevonden hoe de nederlanders elkaar begroeten. Bij mensen die je een beetje kent doe je dat met drie zoenen op de wang. Vaak doen dan alleen de vrouwen dat en de mannen geven elkaar alleen een beleefde handdruk. In de Spaanse cultuur zoent iedereen met elkaar. Gewoon om het simpel te houden. Of ze elkaar nu jaren kennen op pas net ontmoeten, dat maakt niet uit. Wel gewoon op de wang.

Bij slecht weer blijf je binnenLopen in de regen met een roze paraplu

We kennen Spanje natuurlijk allemaal vanwege het heerlijk warme klimaat. Het is in heel Spanje vaak heerlijk vertoeven. Maar zelfs in het warme land kan het af en toe slecht weer zijn. Als dat het geval is in Spanje dan worden de werkzaamheden buiten gewoon gestopt totdat het weer beter wordt. Ook blijven de mensen die bijvoorbeeld aan het winkelen zijn gewoon binnen. Dat zijn wij heel anders gewend. De gemiddelde Nederlander gaat er gewoon altijd op uit. met goed of slecht weer.

Mensen bezoeken

Wanneer men in veel Europese landen even een kopje koffie met elkaar willen drinken en de dag door te nemen, kun je dat vaak met elkaar thuis doen. Je gaat bij de ander langs en je gaat rond de salon zitten of wellicht in de tuin wanneer het weer het toelaat. In Spanje is het niet zo gebruikelijk om dat te doen. Meestal spreek je met iemand af bij de plaatselijke koffiebar of op een pleintje of iets dergelijks.

Goed te verstaan

Spanjaarden hebben een goed volume wanneer ze met elkaar praten. Dit is iets dat je al snel merkt. De bent het als Nederlander niet gewend, maar Spanjaarden praten altijd hard. Niet enkel wanneer ze in een groot gezelschap zijn. Ook wanneer ze gewoon een-op-een aan het converseren zijn of wanneer ze aan het bellen zijn. Je hoeft aan een Spanjaard nooit te vragen wat ze zeiden.