Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spaanse lekkernijen die je moét proeven

4.3/5 - (3 stemmen)

Ga je op vakantie naar Spanje, dan wil je vast ook de Spaanse lekkernijen ontdekken. Spanje heeft heel wat lekkers te bieden. Veel van deze lekkernijen zijn ook bekend bij ons, maar natuurlijk is het authentieke Spaanse recept nog steeds lekkerder. Bovendien is er niets zo leuk als op vakantie lokaal voedsel uitproberen. In deze blog lees je over enkele Spaanse lekkernijen die je zeker moet proeven tijdens je vakantie in Spanje!

SangriaGlazen met sangria

Sangria is een zoet alcoholisch drankje dat al sinds de 18e eeuw gedronken wordt in heel Spanje. Het wordt gemaakt van rode wijn en stukjes vers fruit zoals sinaasappel, perzik en druiven. Het wordt afgewerkt met een fruitige likeur en een koolzuurhoudende drank. Soms wordt er ook extra vruchtensap, honing of suiker toegevoegd om het nog zoeter te maken. Al is het recept bij elke familie of elk restaurant wat anders, alle Spanjaarden hebben hun eigen geheime ingrediënten en trucs om hun sangria speciaal te maken. Sommige famillies hebben recepten die al eeuwenlang worden doorgegeven.

Sangria wordt klaargemaakt in grote kannen en met voorkeur gemengd met een houtel lepel, zo blijft het fruit niet op de bodem en geeft het beter smaak af. Meestal wordt het gedronken bij de lunch en het diner.

Paella

Dit Spaanse rijstgerecht is oorspronkelijk afkomstig uit Valencia en is uitgegroeid tot een echte klassieker van de Spaanse keuken. Er zijn veel variaties in recepten voor paella, maar eigenlijk zijn er drie soorten paella waarvan elke een specialiteit is van een Valenciaanse provincie. Valencia heeft paella valenciana die nog traditioneel gevuld is met konijn, kip, slakken en grote bonen. In Alicante is dat paella de marisco die voornamelijk gevuld met zeevruchten. Castellon heeft dan weer paella mixta die vis én vlees bevat. Er is ook een zwarte variant, paella nero, die wordt gekleurd met inktvisinkt.

Achter de naar van deze lekkernij zou de volgende betekenis zitten: paella zou afgeleid zijn van “para ella” wat “voor haar” betekent, omdat paella vroeger enkel door mannen werd gemaakt.

Patatas bravas

Dit is een typisch Spaans tapasgerecht dat oorspronkelijk uit Madrid komt. Patatas bravas, ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn kleine aardappeltjes die in ongelijke stukken worden gesneden en dan worden gefrituurd in olie. Vaak worden ze geserveerd met een pittig rood sausje, salsa brava.

Patatas bravas vind je zowat overal in Spanje, toch worden ze bijna overal op een andere manier geserveerd. Het recept blijft hetzelfde, maar het verschil zit hem vooral in de kruiding en de saus die erbij wordt geserveerd. Iedereen maakt die saus anders, het is een kwestie van eigen smaak. De rode pittige saus bestaat meestal uit tomatensaus waar rode pepers, pittige kruiden en/of tabasco in verwerkt worden.

ChurrosGesuikerde churros met een bak chocolade

Deze lekkernij is in veel landen geliefd, maar is dus ontstaan in Spanje. Churros zijn deegstengels die gefrituurd worden en erna besprenkeld met kristalsuiker. Het deeg voor de churros is gemaakt van tarwebloed, water, olie en zout. Ze wordt verkocht in zogenaamde “churrería”.

Spanjaarden eten deze lekkernij voornamelijk op twee momenten: bij het ontbijt, dan dippen ze het in een warme chocolademelk of drinken ze er een tasje koffie bij, en bij “la merienda”, dat is het zoete tussendoortje dat ze eten tussen de lunch en het diner.