Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spaanse mode

4/5 - (1 stemmen)

Nog voor we in de auto op weg naar het vliegveld gaan, besteden we eerst uren om de koffers dicht te doen. Lukt het niet met ellebogenwerk, zetten we ons gewicht in de strijd. Uiteindelijk krijgen we de bolstaande koffer dicht. Maar welke kleren zijn nou echt heel erg geschikt op vakantie in Spanje? En welke niet? Lees hier alles over de Spaanse mode en wat jij kan doen om er in Spanje leuk uit te zien. 

Mode in Nederland

Weet je wat bepaalde buitenlanders over ons Nederlanders zeggen? In gebrekkig Engels vertellen zij journalisten verontwaardigd wat zij vinden van onze manier van kleden. Met enig afgrijzen staren ze naar onze kleding. Niet dat het ze het echt lelijk vinden, hoor, onze manier van kleden. Maar de Nederlandse jongedames hebben mooie benen en dat ze die steken in een doodgewone blauwe spijkerbroek of yogapants is gewoon eeuwig zonde. ‘Als ik die benen had, zou ik alleen maar rokjes dragen! Doodzonde!’
En dan denken ze: Nou, die broek is dus gigalelijk, maar misschien zijn de schoenen een manier van afleiden.
Schijn bedriegt. Als hun blik afdwaalt naar waar wij ‘s ochtends vroeg onze voeten in hebben geplant, vertrekt hun gezicht nog meer. Want veel van onze Nederlandse lieftallige dames lopen rond in ‘smakeloze’ Uggs of gympen.
Dus wat wij beschouwen als een normale klederdracht, raken sommige toeristen geïrriteerd. Onze kleding is niet bepaald de meest elegante stijl van de wereld, maar we hebben alle reden om te kleden zoals we doen!
Wel eens geprobeerd te fietsen op stilletohakken?
We stappen op de fiets en natuurlijk hebben we wind tegen, hagel tegen, regen tegen, dus een goede broek en stevige schoenen staan hoger aan ons prioriteitenlijstje dan ‘stijlvol bijlopen’ ooit zou doen. 
Het is al erg genoeg dat we in zo’n vreselijke plastic zak moeten rondlopen als het regent, maar aangezien Nederlanders alom bekend is met ons… overmatige hoeveelheid regen in een jaar, hebben we niet veel keus.
Aangezien Spaanse dames en heren ontzettend trots zijn op hun uiterlijk, besteden zij uren voor hun image. Alleen maar om er goed uit te zien. Zorgvuldig brengen zij make-up aan, kammen hun haren, trekken beeldige schoentjes aan en… Brengen ze een vuilniszak naar buiten. Ja, ja. In Nederland rennen we naar buiten gekleed in een uitgelubberde pyjama en ochtendjas. En vervolgens kieperen op blote voeten en haren ongekamd een overvolle zak in de container.
Spanjaarden verlaten de deur voor de post nog niet eens als ze er niet tot in de puntjes verzorgd uitzien. En hebben zij mooie benen, laten ze die zien.
Maar ja, zij hebben makkelijk praten, want hoe vaak regent het daar nou helemaal?
Als wij in Nederland nou zo’n mooi klimaat hadden als in Spanje, hadden we de spijkerbroeken ook wel bewaard tot de winter, als het wat koeler zou worden.
Ja, dan zou het allemaal veel makkelijker gaan.

Spaanse mode

Over het algemeen is Spanje vooral in de grote steden erg modern. Ze vermengen het liefst traditionele kledingstijlen met nieuwe kleding van beroemde ontwerpers.
Er wordt heel veel aandacht besteedt aan het uitkiezen van kleding, vooral door de vrouwen. Zij zijn in Spanje om te beginnen al veel vrouwelijker dan in Nederland en dat willen ze maar al te graag laten zien.
Mannen en vrouwen willen er dan wel verzorgd en mooi uitzien, maar vooral in Spanje gaat dit niet samen met opvallende kleren die men aan Lady Gaga doet denken. Stijlvol en elegant is de norm, en ieder die de Spaanse mode volgt kan hierover meepraten.
Op vakantie is het dus best belangrijk dat je niet opvalt als toerist. Zo krijg je geen last van straatverkopers en ben je oninteressant voor tasjesdieven. Maar het is natuurlijk ook een simpel blijk van respect. 
Ze zijn dus gigantisch gek op mooie kleren en door de straten is dat zeker te zien. Ze zijn best ijdel en ze weten dat ze er goed uitzien, dus als jij er daar goed uitziet mag je best zo lopen.
Spaanse dames en heren zijn gek op tasjes. Zo’n fabulous schuin tasje maakt je outfit immers helemaal af en is bovendien erg handig tijdens winkelen. Terwijl zo’n tas aan je schouder hangt laat jij je handen vrij voor souvenirs. En natuurlijk (puur als voorzorgsmaatregel) kiezen we allemaal voor een met ritsen. Je hebt natuurlijk heel veel keuze uit sjaaltjes in de Spaanse modewinkels.
Ze zijn ook helemaal gek op sjaaltjes. Ze kunnen een sneue outfit in een keer veranderen naar iets dat leuk en bescheiden, maar toch stijlvol is. Voor frissere dagen kan een leuk sjaaltje qua warmte ook helemaal het verschil uitmaken tot het meebrengen van een vest. En dat gaat weer ten koste van de rest van de outfit, dus een leuk sjaaltje is erg handig.

Pak de koffers!

Maar je ziet het dus wel als je zelf in de zomer door de stad loopt. Flink uitgedoste toeristen maken bij jou al eerste indruk. Of het een goede of slechte eerste indruk is, valt nog nader te bespreken.
Dit is een menselijke gewoonte. Heel normaal.
In Nederland heb je in vergelijking met Spanje niet echt hoge eisen aan de kleding van anderen; wij lopen er ook niet doorgaans op zijn chicst bij. Maar in Spanje zijn ze echt heel wat strenger. Sommige restaurants of hotels zouden je niet eens de beste behandeling kunnen geven als je niet gekleed bent naar de norm die daar heerst. Soms word je niet eens binnengelaten.
Vooral op vakantie is dat heel vervelend en kan zo je hele avondplanning door de war brengen. Vrees niet! Wij zullen je helpen met een goede outfit die je op vakantie gewoon kan dragen, als je wilt. 
Voor mannen is een lange broek erg geschikt. Niet te licht in verband met vlekken, niet te donker in verband met de zon. Als het echt heel warm is, kun je gewoon een lichte, katoenen broek dragen dat lekker luchtig is.Daarbovenop kan een nette poloshirt of een overhemd. Laat t-shirts met grappig bedoelde teksten maar thuis. Meestal zijn deze Engelstalig en Spanjaarden zijn niet altijd even dol op Amerikaanse merchandising als wij.Voor de dames is een kort jurkje met spaghettibandjes geen ideale outfit tijdens het sightseeing. Spaanse meiden laten vaak liever niet te veel huid zien (in verband met geloofsovertuigingen) en ze vinden niet dat je halfnaakt over straat moet gaan om er leuk uit te zien. En natuurlijk is het schaars gekleed in een koude kerk best een belediging voor de rest. Veel conservatieve katholieken zouden zo’n outfit erg afkeuren. Neem ‘s avonds een dun vestje mee voor de zekerheid, zodat je het niet koud krijgt. En natuurlijk een parapluutje voor het geval het begint te miezeren.
Qua schoenen zijn slippers niet echt charmant. Verkoelend wel natuurlijk, maar erg lelijk volgens hen. Spanjaarden houden het liever op open gympen of ademende leren schoenen met rubberen zolen.
Er zijn natuurlijk nog heel veel andere soorten kleding die je dragen kunt in Spanje. Dit waren ook slechts een paar tips die je zouden moeten helpen op vakantie. Maar natuurlijk moet je je zelf gewoon kleden zoals jij denkt dat handig en mooi is. Je zou zomaar een trend kunnen zetten met jouw uitgekozen outfit. Veel plezier op vakantie, laat je stijl verrijken.