Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spanje, het land van de wijn

4.4/5 - (5 stemmen)

Als je Spanje zegt, zeg je wijn. Wijn wordt al van oudsher gemaakt in Spanje. Door de lange geschiedenis aan wijn maken, zijn er een aantal hele bekende Spaanse wijnen. Zo wordt er in Spanje veel rode- en witte wijn gemaakt. Belangrijke Spaanse wijnen zijn onder anderen sherry (versterkte wijn), Rioja (uit te spreken als Rioga) en Cava (een Spaanse mousserende wijn). Het land staat eerste op de lijst van de grootste productie wijndruiven. Echter staat Spanje derde op de lijst van wijnexport. Spanje moet helaas Frankrijk en Italië voor zich houden.

Wijn kent natuurlijk van zich zelf al vele verschillende soorten, daar boven staan nog weer categorieën en uit welk land het komt, uit welk jaar, welke streek en welke druiven zijn gebruikt. Vele wijnen worden vernoemt naar de desbetreffende streek waar zij vandaan komen of welke druiven er zijn gebruikt. Zo heb je een hele bekende droge witte wijn, de Chardonnay (Frans). Deze wijn is vernoemd naar de druivensoort die over de hele wereld voor komt en een opmerkelijk aanpassingsvermogen heeft wat het klimaat en de bodem betreft.

Wijn makenHet schenken van rode wijn in een glas

Maar hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt?
Zoals al is gezegd, en algemeen bekend is, word wijn van druiven gemaakt. Er zijn honderden verschillende druiven soorten die allen onderverdeeld kunnen worden naar kleur. Blauw, rood en witte druiven. Niet iedere druivensoort is geschikt voor het maken van wijn, en niet iedere druivensoort komt overal voor. Je hebt in de wijnlanden verschillende streken waar de desbetreffende druiven groeien. Vaak zijn deze druivensoorten vernoemt naar de streek waar ze groeien.

Wanneer de desbetreffende druiven rijp zijn worden zij per tros geplukt, waarna de trossen direct naar de pershuizen gaan, hoe sneller hoe beter. Vroeger werden de druiven geperst in een houten ton met blote voeten. Tegenwoordig gaat dit gelukkig anders. De druiven kunnen gekneusd of geperst worden. Na dat het sap van de druiven verkregen is begint het eerste gist proces. Een belangrijke opmerking, wijn ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. Alle andere dranken die ontstaan door het gisten van de vrucht mogen niet onder de naam wijn worden verkocht, echter alleen als vruchtenwijn.

De gisting van het sap van de druiven houd in dat de suikers die vrijkomen omgezet worden in alcohol en koolzuurgas, bubbels ook wel. Het sap verblijft hiervoor zo’n 10-15 dagen in een open vat. Je kunt het nu al jonge wijn noemen. De wijn wordt daarna overgebracht naar houten vaten, fusten, om te rijpen. Door onder andere zuurstof uit de lucht word de kleur en smaak van de wijn veranderd. Om de wijn helder te krijgen word het sap een paar keer verwisseld van vat. Spaanse wijnen staan er om bekend dat zij gisten in eikenhouten vaten.

Na een half jaar is het tijd voor de tweede gisting. Dit kan in zowel een open als een gesloten vat gebeuren. Wanneer er een open vat wordt gebruikt verdwijnen de bubbels. Wordt er een gesloten vat gebruikt dan behoud de wijn zijn bubbels, vaak worden dit dan ook licht mousserende wijnen. Bij sterk mousserende wijnen word de wijn direct in een fles gedaan, dit gebeurd bij champagne. Hoe langer de wijn in het vat staat te gisten hoe sterker en voller van smaak de wijn wordt.

Voor rode wijn worden blauwe druiven gebruikt. Voor witte wijn worden zowel blauwe als witte druiven gebruikt. Nu denkt u vast hoe kan een witte wijn zo wit zijn als er blauwe druiven worden gebruikt? Het sap van de blauwe druif is gewoon helder en wit. De rode wijn komt dus aan zijn kleur en volle ronde smaak door de schil van de blauwe druiven. Deze worden tijdens de gisting aan het vat toe gevoegd waardoor de rode wijn zijn kleur krijgt. Bij de witte wijnen worden de schillen van de blauwe druiven niet toe gevoegd. Af en toe worden wel de schillen van de witte druiven toegevoegd voor een extra diepe smaak.

Een heerlijk licht-alcoholisch drankje wat veel in Spanje en Portugal wordt gedronken is Sangria. De basis hiervan is rode of witte wijn die op smaak wordt gebracht met vruchten. Meestal zijn dit sinaasappel, citroen, appel, perzik of ananas en soms ook meloen, mango of grapefruit. Af en toe wordt hier nog koolzuurhoudend mineraalwater aan toegevoegd. Daarnaast, om het wat sterker te maken, wordt er extra alcohol toegevoegd, hierbij kun je denken aan likeuren of brandewijn. Sangria wordt altijd met ijs in een grote karaf geserveerd en wordt vaak met warm weer gedronken. In Nederland is een verwant de oude Bowl.

Weetjes

–       Het slurpen van wijn is alleen voorbehouden aan beroepsproevers, het is daarnaast ook erg onbeschoft.
–       Rode wijn dient gedronken te worden op een temperatuur van 14-15 graden.
–       Witte wijn dient gedronken te worden op een temperatuur van 10 graden.
–       Een sommelier is een wijnkenner/proever.
–       Karafferen is het overschenken van wijn in een karaf, zo komen de aroma’s het beste tot hun recht.
–       Rode wijn kan het beste bij (rood) vlees worden geschonken. Witte wijnen worden vaak bij vis gedronken. De licht mousserende wijnen blijven over voor bij het dessert.  De sterk mousserende wijnen worden vaak gedronken bij het uitbrengen van toast of tijdens cocktail uurtjes.

Bekende wijnstreken in Spanje:

–       La Rioja La Mancha
–       Pendèdes
–       Priorato
–       Toro
–       Rueda
–       Ribera del Duero
–       Navarra
–       Somontano
–       Valencia
–       Allcante

Top Spaanse rode wijnen

Voor een wat degelijkere prijs is hieronder een top 5 van Spaanse wijnen voor de eerlijke en niet-commerciële proefnotities.