Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Costa del Azahar

4.8/5 - (5 stemmen)

De Costa del Azahar is een relatief onbekende kuststrook in Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee en dichtbij Valencia. De provincies Valencia en Castellon, en een deel van Alicante delen deze prachtige kust. De naam komt vanwege de sinaasappelbloesem waar deze streek vol van staat, evenals van olijfbomen. Ook mooie zandstranden, baaien, heuvels en rotsen kenmerken het landschap van dit gebied. Vermits er niet al te veel toeristen komen ondanks de prachtige stranden, ademt deze kuststrook met de gezellige stadjes en dorpjes nog een typisch Spaanse sfeer uit.

Steden en dorpen

Peniscola
Oropese del Mar
Las Fuentas
Alcossebre
Denia

GeschiedenisSinasappels uit de streek Costa del Azahar

Alexander de Grote bracht in de 4de eeuw voor Christus voor het eerst sinaasappels mee naar deze streek in het oosten van de Mediterraanse Zee. Althans, dat is de overlevering. De Moren maakten gretig gebruik van deze mooie bomen, door ze in de tuinen van de kastelen en huizen te planten. De bloesems zouden niet alleen het oog plezieren maar ook een weldaad zijn voor de gezondheid en dat wisten ze toen ook al. Sinaasappels zijn immers een bron van vitamine C maar ook in de aromatherapie worden de bloesems ervan gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen.

Bezienswaardigheden

Deze kuststrook is een veelzijdige parel met verschillende toeristische badplaatsen, pittoreske dorpjes en historische monumenten. In Valencia vind je het oude fort, gelegen op het hoogste punt van het schiereiland Peniscola vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de stad. Ook het oude kasteel uit de 13de eeuw trekt de aandacht net als de oude gezellige straatjes. In Valencia kan men ookGolven, de nationale sport op eilandengroep Columbretes terecht voor cultuur en kunst naast vele shoppingcentra. In deze stad zijn er ook interessante markten met lekkere streekproducten, bijvoorbeeld de Mercado Centras. De provincie Castellon in het zuiden van Costa del Azahar herbergt de grotten met prehistorische schilderingen in La Valltorta, tevens op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. In het eilandengroep Columbretes is het natuurgebied met vulkanische eilanden te zien en de Sierra de Espadan waar u allerlei sporten als mountainbike en kajak kan beoefenen. Klimmers zullen ook aan hun trekken komen. En golf is een nationale sport die je net zoals in de meeste andere streken ook hier terug vindt. In het zuiden vindt u ook vele sinaas- en citrusbomen en er bestaat zelfs een museum van in Burriana, het Museo de la Naranja. Ook zeker een bezoekje waard zijn de bronnen van Fuente de los Baoos, die liggen dichtbij Montanejos. Het Park Naturel aan de kust van Albufera is eveneens een parel. Alcora heeft een keramiekschool en keramiekmuseum. Tortosa is een oude Romeinse stad aan de Ebron. En tot slot is Morella met de basiliek van Santa Maria en met vele gotische gebouwen een niet te missen plekje.

Toerisme

Enkele bekende badplaatsen aan de Costa del Azahar zijn Peniscola, Oropese del Mar, Las Fuentas, Alcossebre en Denia.

Peniscola is gekenmerkt door een rijke geschiedenis. Zowel Carthagers, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Grieken als Phoeniciërs hebben hier voet aan wal gezet. Op de rots vind je de oude burcht uit de 14de eeuw en ook het kasteel op de ruïnes van een Arabische citadel is het bezichtigen waard. Maar ook de gezellige toeristische accommodaties, het aangename weer, de gezellige steegjes, het fijne zandstrand en het ruime aanbod aan sport en ontspanning zijn belangrijke troeven van dit mooie oord. Als u hier inTypisch Spaanse stierenvechten september komt, kan u het feest van de patrones van Peniscola meevieren op zijn typisch Spaans, met stiergevechten, een processie, straatfeesten en vuurwerk.
Las Fuentas heeft een grote mooie jachthaven met moderne infrastructuur en lange zandstranden waar veel mogelijke watersporten voorhanden zijn. Er is een duikschool en ook elk type watersport wordt hier gretig beoefend.
Oropesa del Mar is een middeleeuwse stad met fijne zandstranden, een mooie haven, baaien, kliffen, pijnbomen. Er wordt hier lekker gegeten en feesten gevierd. U vindt hier de 1e eeuwse wachttorens en de ruïnes van Islamistische kastelen.
De majestueuze vissersstad Denia aan de voet van Montgo herbergt eveneens een Islamitisch kasteel, heeft schitterend water aan mooie stranden en authentieke straten en gerechten naast watersporten.