Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

Valencia is de ware belichaming van de Spaanse karakter en geest. De stad is gevuld met culturele rijkdom, en werd 138 voor Christus gesticht. Valencia is de derde grootste stad van Spanje, en met een bevolking van meer dan 800.000 mensen ligt het al eeuwen aan de Middellandse zee. De stad is omgeven door prachtige stranden en is bezaaid met parken, tuinen en musea.

Geschiedenis en cultuur

De unieke architectuur van Valencia is vooral interessant met haar prachtige uitgebreide gevels en gotische gebouwen. Maar naastGeschiedenis en cultuur in de straten van Valencia deze kenmerkende gotische architectuur, helpt het interessante natuur van Valencia ook een handje om bezoekers te verwelkomen. De sta is namelijk een thuisbasis van wat wordt beschouwd als de langste en dunste parken van Europa. In 1957 barstte rivier de Turia buiten zijn oevers en werd omgeleid, waardoor een lege geul ontstond. Deze geul liep dwars door de stad en is nu gevuld met mooie parken. Tijdens een vakantie zijn deze parken heel leuk om een picknick te houden of gewoon om de benen te strekken.
Ieder die de stad bezoekt, zal zeker onder de indruk zijn van de grote verscheidenheid aan ambachtelijke bedrijven die de producten leveren voor de stad. Alle producten worden gemaakt door ambachtslieden met een briljante verbeelding, uitstekende vaardigheid en een meesterlijke kunstenaarschap.

Gesneden ivoor en met de hand beschilderd exotische houtsoorten behoren tot de Valenciaanse specialiteiten en zijn daardoor ideale souvenirs voor iedereen thuis. Houtbewerking is al eeuwenlang traditioneel in het gebied geweest, en gitaren, castagnetten en beeldjes worden nogaltijd volgens de oude manier gemaakt. Lederwaren en zijde hebben ook een lange geschiedenis in deze stad en worden gebruikt als versiering voor het Fallas, een viering ter herdenking van Sint Jozef.

Toerisme

Op zondagochtend in de stad Valencia, zullen veel mensen zich verzamelen op het Plaza Redonda. Zij komen voor de commerciële activiteit die wij Nederlanders beschouwen als een braderie. Het plein zal worden gevuld met kleine kraampjes van de bedrijven die Valencia tot hun handelsmarkt hebben gemaakt. Deze zondagmarkt is het tegenovergestelde van een rommelmarkt- winkels en bedrijfjes grijpen deze kans juist aan om nieuwe producten te laten zien aan iedereen die er in geïnteresseerd is.

Wat al helemaal zo leuk is aan de stad, is dat veel centrale straten zijn vernoemd naar transacties die vroeger werden uitgevoerd op die plek, en zelfs vandaag de dag nog worden uitgevoerd. Een voorbeeld: In vroegere tijden werden gevlochten manden verkocht in de bekende Calle de Las Cestas, vrij vertaald naar Straat van de Manden. Op de markt zelf zijn er nog veel goudsmeders en kleermakers, maar de belangrijkste ambacht van de regio is zonder twijfel keramiek. Het aardewerk en keramiek is overal te vinden in Valencia, en op de markt worden deze producten direct verkocht aan het publiek.
Je kent de Spaanse keuken nog maar half zo goed als je nog niet in Valencia geweest bent. Want in Valencia komt de cuisine pas echt tot zijn recht. De stad heeft meer dan 100 restaurants en cafes in zes verschillende wijken. En zij experimenteren graag met traditionele gerechten, zij bemeesteren het koken van deze maaltijden tot in de puntjes en concentreren zich ook in alternatieve manieren om ze te maken. Koks halen recepten uit alle delen van Spanje en koken de maaltijden op die manier. Het is daarom heel leuk om eens verschillende soorten paella’s te proeven, om zo heel Spanje in paella te kunnen ontdekken.

Natuur en klimaat

Ten zuiden van Valencia ligt het Albufera. Deze lagune is een van de belangrijkste natuurgebieden in de regio. Het is een slanke strookDit gebied is een hoek van de natuur, waarin je de lokale flora en fauna in zijn wildste staat kan vinden dankzij de strikte bescherming tegen menselijke activiteiten kustlijn en beschermd tegen de zee. Op deze strook grond hebben zich zandduinen gevormd, en een merkwaardige mediterraanse dennenbos groeit in zanderige grond met rijke struiken. Dit gebied heet de Devesa del Saler. Drie kanalen- twee natuurlijke en een door de mens gemaakt- sluit de laguna en de omliggende gebied van de zee, en elk gebied heeft zijn eigen karakteristieke flora en fauna. Maar de La Albufera is ook een belangrijke plek in de natuur van Valencia, dit gebied is een belangrijke tussenstop voor trekvogels en is tevens een broedgebied voor strandvogels. Dit gebied is een hoek van de natuur, waarin je de lokale flora en fauna in zijn wildste staat kan vinden dankzij de strikte bescherming tegen menselijke activiteiten. Het natuurlijke leven van het meer leeft in harmonie met het landbouw en visserij van nabijgelegen dorpjes.

Maar naast deze bijzondere wereld, deze prachtige oase uit een andere tijd, vind je ook de weelderige Dehesa de El Saler, een mediterraans bos. Dit bos is onderworpen aan speciale bescherming door de gemeente, doordat de planten en dieren die daar leven van uitzonderlijke waarden zijn. Een wandeling tussen de pijnbomen zal je leiden naar de natuurlijke duinen die de lengte van het strand bezitten. En na zo’n wandeling moet je echt eens een verfrissende duik nemen in het water van dit strand.
De gemiddelde jaartemperatuur van Valencia is 22,3 graden overdags en 13,4 graden ‘s nachts. In de koudste maand – januari varieert de temperatuur van 10 tot 20 ° C overdag en 2 tot 12 ° C ‘s nachts. In de warmste maand – augustus het typisch temperatuurbereik 27-34 ° C gedurende de dag en ongeveer 22 ° C ‘s nachts. Maar grote schommelingen in temperaturen komen bijna nooit voor.

Bezienswaardigheden

De pleinen in Spanje zijn net als veel Europese steden van deze omvang en belang. Deze pleinen in Valencia zijn met bomen omringd,Bezienswaardigheden in de straten van Valencia met heerlijk koele schaduwrijke plekjes om aan de intense zomerzon te ontsnappen. De pleinen van de stad vormen door duistere wegen net een doolhof, dus zorg dat je niet verdwaald raakt! De kaart zul je namelijk nog nodig hebben als je op zoek gaat naar de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Want op de oude rivierbedding van de Turia ligt de absolute must-see voor iedereen die de stad voor het eerst bezoekt. De Stad van Kunsten en Wetenschappen is de naam die de gemeente gaf aan een groep van futuristische gebouwen, die is ontworpen door lokale architecten. Zij bouwden deze plek in fasen en kijkt nu uit bij zee.
Het Fallas-festival moet je natuurlijk ook niet vergeten. Deze feest is het vreemdste, luidste en meest spectaculaire dat je ooit in een stad zult zien. De Nederlandse gezond- en veiligheidsdienst zou gek worden als dit soort dingen zullen gebeuren in Amsterdam of Utrecht. Het feest zelf is moeilijk te beschrijven als je het nog nooit hebt meegemaakt, maar in een notendop: De stad wordt gegrepen door de koorts van vurige fiesta wanneer de Fallas begint. Bedrijven sluiten een hele week om er aan mee te doen en sommige stadsregio’s zijn een heel jaar bezig geweest om een grote en uitbundige standbeeld te maken. Mensen gooien vuurwerk naar elkaar, zelfs kleine kinderen. Voetzoekers zijn er de hele week, dag en nacht te horen. Kroegen worden overstroomd met volwassenen die overmatig zullen drinken en verkleden in vreemde outfits. Het is alsof heel Valencia volslagen krankzinnig is geworden! Tegen het einde van het festival verzamelt heel Valencia in het centrum van de stad en doen mee aan verschillende parades. De belangrijkste parade is de praalwagen waar de maagd Maria staat opgericht. Mensen brengen bloemen naar dit houten beeld en worden eraan bevestigd. Het klinkt allemaal heel gek, maar als je er zelf middenin zit zal het niet lang duren voordat je meehuppelt met de praalwagens en nachtenlang doordanst.

Eten en drinken

Tijdens jouw reis naar Valencia moet je het niet vergeten van de cuisine te proeven. De stad biedt bepaalde specialiteiten die het onderzoeken waard zijn tijdens de vakantie.
Aangezien 30 procent van het rijst in heel Spanje in Valencia geproduceert wordt, is het logisch dat verschillende rijstgerechten overvloedig worden aangeboden in de restaurants. Als je op zoek gaat naar de beste plekken om deze gerechten te proberen, is het een idee om te gaan naar restaurants waar ze de Arroz Negro serveren.

Als deze gerecht op het menukaart staat, is het voor iedereen al duidelijk dat dergelijk restaurant zeer gestelt is op zijn rijstgebruik. Arroz Negros is perfect om de eerste avond te proeven, aangezien het gerecht is samengesteld uit de ‘Basics’ van Valenciaanse gerechten. De rijst in dit gerecht komt altijd uit Valencia, en wordt met behulp van de inktvis zwart gemaakt. Het gerecht wordt geserveerd met garnalen en andere zeevruchten, en is daardoor een interessante combinatie. Vervolgens is het maar experimenteren naar andere rijsgerechten waar Valencia zo bekend om staat. De Paella bijvoorbeeld. Valencia is erg trots op haar Paella. Zij beweren dat de Paella in de stad zelf is uitgevonden en zijn erg trots op deze ‘erfgoed’. In de La Pepica heeft Ernest Hemingway nog Paella geproefd. Sindsdien wordt dit restaurant als legendarisch beschouwen en krijgt deze (overigens gelegen aan de boulevard) jaarlijks vele bezoekers. De hele boulevard is gevuld met visrestaurants die gespecialiseerd zijn in Valenciaanse gerechten, dus neem zeker even een kijkje als je op zoek bent naar traditioneel eten.

Uitgaan

Naast heerlijk eten en interessante natuur is Valencia ook beroemd om haar bruisende nachtleven. In de jaren 70 en 80 kwamen clubbers uit het hele land om de Bacalau-feesten mee te maken. Deze feesten duurden van vrijdagnacht tot maandagochtend- Zonder pauze! 
Maar met de komst van de EU is het allemaal iets minder hectisch. Nieuwe wetten hebben ervoor gezorgd dat de hele nacht doordansen bijna niet meer mogelijk is. De meeste kroegen en bars sluiten de deuren al om 01:00. Andere, grotere bars doen de lichten pas om half drie, drie uur uit. De meeste feestbeesten verplaatsen zich de hele nacht naar andere kroegen, tot ze uitgeput in een café terechtkomen voor ontbijt. Dus, feest lekker mee en laat je gaan. Volg de meute naar de Barrio del Carmen, een historisch centrum en een doolhof van kleine straatjes vol boetiekjes en restaurants. Onschuldig uitziend, maar ‘s nachts wordt het een bloeiende hotspot en een gezellige chaos van jewelste. Bars en clubs gooien de deuren open en schreeuwen vanaf de deuren om jouw aandacht. de Calle Caballeros is de kern van deze drukte, het is beter deze straat te mijden als je al wat drankjes op hebt. Maar met een wandelingetje langs de kleine zijstraatjes kom je uit op een aantal grote, rustige bars en kleine clubs.

Top vijf Hotels

1. The Westin Valencia
2. Hotel Las Arenas Balneario Resort
3. Hotel Sorolla Centro
4. Hotel Melia Valencia
5. Hostal Venecia

Top vijf restaurants

1. Restaurante Trattoria Tito
2. Navarro
3. Mood Food Restaurant
4. El Pederniz
5. El bolon verde

Top vijf bezienswaardigheden

1. Antiguo Cauce del Rio Turia
2. Bioparc Valencia
3. Oceanografic
4. L’Iber Museo de Los Soldaditos de Plomo
5. Palacio del Marques de Dos Aguas