Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

Menorca is het tweede grootste eiland van de Balearen die tot Spanje behoren en in de Middellandse Zee liggen. Het eiland heeft een mooie natuur en is toeristisch zeer populair. 

Steden en dorpen

Menorca bestaat uit meerdere steden en dorpjes:

Cala Blanca
Cala Canutells
Cala’n Bosch
Punta Prima
Son Bou
Son Parc

Natuur en klimaat

Menorca heeft een mooi heuvelachtig landschap dat voor 40% begroeid is met pijnboombossen en zeedennen. Er zijn heel veel plantensoorten waarvan een deel exclusief op dit eiland te vinden zijn. Ook leven er op dit eiland zeldzame roofvogels en waterschildpadden. Bovendien is Menorca door Unesco erkend als werelderfgoed en opgeroepen tot biosfeerreservaat. In het noorden van het eiland kenmerken de vele rotsformaties en fjorden het uitzicht terwijl in het zuiden de stranden de show stelen en de kleine baaien aan de mooie, gelijkmatige kustlijn. Het eiland wordt beheerst door een typisch mediterraan klimaat met zachte, vochtige winters en warme, droge zomers. In de wintermaanden brengt de Tramontanawind vanuit de bergen wel veel koude mee.

Geschiedenis

Zowel de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen als de Moren hebben dit mooie eiland tijdelijk in hun bezit gehad en er hun stempel op gedrukt. Als op het einde van de 13de eeuw Koning van Aragon het terug veroverde, werd het eiland terug van de Spanjaarden. Maar daar kwam weer verandering in als respectievelijk de Engelsen en de Fransen er ook in de 18e eeuw hun vlag hadden gehesen. In 1802 echter kwam het in handen van de Spaanse dictator Franco. Pas in 1983 werden de Balearen tot autonoom gebied uitgeroepen met als officiële talen het Catalaans en het Spaans.

Culturele bezienswaardighedenWitte boten op een azuurblauwe zee

In Menorca bevinden zich tal van monumenten die het bezoeken waard zijn. Neem de Talayots bijvoorbeeld. Dat zijn typische kleine bouwwerkjes die enkel hier voorkomen en die vroeger wellicht werden neergezet als verdedigingstoren. In de stad Mahon is de Santa Maria Kerk uit de 13de eeuw befaamd omwille van de speciale altaar en de Zwitserse orgel. Nog een mooie kerk is de San Fransisco Kerk en de poort San Roc moet men ook eens gezien hebben. Het Es Freginal Park, het Fort Marlboro en de Gin distilleerderij Xoriguer zijn nog enkele aanraders. In het pittoreske Ciutadella dat vroeger lang als hoofdstad had dienst gedaan, is er de oude stad, lÂ’Alt Vila genoemd, waar men geschiedenis opsnuift. Op de plaats waar vroeger de stadsmuren stonden, zijn nu brede lanen aangelegd die het stadje lijken te omringen. Er zijn ook nog een aantal delen van de oorspronkelijke muur te bewonderen. Enkele historische monumenten zijn de kathedraal en het Torre Sauro Paleis. Er is ook een gezellig pleintje met enkele gebouwen en in de winkelstraten ziet men nog duidelijk de Moorse invloeden.

Menorca is zeer bekend om haar toerisme. Hier krijgt men paradijselijke plekken te zien aan de inhammen naast prachtige witte stranden en intieme baaien die uitlopen in de kristalheldere mediterraanse zee. Wie rust zoekt, is hier op zijn plek. Maar ook de full option vakantieganger die allerlei ontspannende en sportieve activiteiten wil doen en aan watersporten wil deelnemen of wil golfen, komt hier helemaal aan zijn trekken. De prachtige stranden zijn meestal te bereiken via hobbelige paadjes en deze inhammen worden calaÂ’s genoemd. Men kan het eiland per mountainbike verkennen en zo overal komen. Voor de kinderen zijn er pretparken en waterparken en wie graag winkelt, kan zijn hart ophalen in de leuke markten en souvenirwinkels of de verschillende stoppingcenters bezoeken. Overal lonken de gezellige restaurants waar men traditionele gerechten kan eten als ‘dumpte’ (een groenteschotel) en ‘sobrasada’ (worst met rode peper) en ook de terrasjes en bars met cocktails en veel sangria verschaffen iedere feestneus veel plezier.

Enkele populaire badplaatsen zijn: Son Abou met het langste zandstrand van Menorca, Cala Blanca, Arenal d’en Castell, Cala’n Bosch waar Aquarock ligt en een ideale plek voor gezinnen is en Playa de fornells. In Cala Figuera is er een grot boven de jachthaven waarin de beroemdste disco van Mahon is gevestigd.