Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.2/5 - (4 stemmen)

Fuerteventura is een eiland dat behoort tot de Canarische Eilanden, een regio gelegen aan de Afrikaanse noordwestkust ter hoogte van Marokko en die bij Spanje hoort. Dit eiland is na Tenerife het tweede grootste. De naam Fuerteventura betekent letterlijk grote voorspoed.

Natuur en klimaat

Uitzicht vanaf de bergen van FuerteventuraDit mooie eiland heeft een langwerpige vorm en een oppervlakte van maar liefst 1660 km2. Het hoogste punt bevindt zich op de Pico de la Zarza en is 807 meter. Fuerteventura is zeer droog met zand en rotsen, woestijnachtig en er waaien constante passaatwinden. Vroeger was dit een vulkanisch gebied. Er zijn ook verschillende oases en dalen in het noordelijke deel. El Jable is een beschermd natuurgebied in het noordoosten waar een uitzonderlijk mooi duingebied ligt.
Nu zijn de prachtige zandstranden en het kristalheldere water belangrijke blikvangers. Op dit eiland heerst er heel het jaar door ongeveer hetzelfde klimaat met temperaturen tussen 17 en 24 graden. De sterke wind zorgt voor aangename verkoeling.

Steden en dorpen

Costa Calma
Jandia

Cultuur en geschiedenis

Fuerteventura heeft een Afrikaans-Arabische geschiedenis doch is 100% katholiek nu. Dit eiland bood gedurende de eeuwen en jaren heen een thuis voor verschillende traditionele volkeren zoals de Feniciërs, de Carthagen en de Portugezen tot het werd veroverd door de Castillanen in de 15e eeuw. De nieuwe bewoners gingen massaal in het grootste dorp Villa de Betancuria wonen die zo gedoopt was ter ere van Juan de Bethancourt die het als eerste probeerde te kolonialiseren samen met de Franse militair Gadifer. Op het eiland zijn heel veel kerken gebouwd en naast de gewone kerkelijke feestdagen worden er ook diverse Mariafeesten gevierd en bedevaarten gedaan. Enkele belangrijke kerken die een bezoekje waard zijn, zijn: De klokkentoren, die van zwarte lavasteen is gemaakt, van de parochiekerk La Oliva. Daarin bevindt zich ook een 18e eeuwse wandschildering van het Laatste Oordeel. Nog een andere kerk is de Santa Maria de Antigua die in drie verschillende periodes is gebouwd in verschillende architectuurstijlen. In de Iglesia de Santa Maria Van Betancuria is dan weer een Mariabeeld uit de 15e eeuw te zien en een oeroude houten Catalina. Deze kerk is in de 15e eeuw gekozen als eerste kathedraal van Fuerteventura.

Toerisme en bezienswaardigheden

Op Fuerteventura is er naast de mooie beperkte historische en culturele bezienswaardigheden ook de prachtige zandstranden en schitterende baaien en rotsen aan het heldere water van de Middellandse Zee. Het Ecomuseo de Alcogicla is echter zeker ook een bezoekje waard. Dat is een nederzetting van zeven woningen gebouwd in typisch traditionele architectuur van het eiland. Dan is er nog het Centro de Arte Canario met verschillende ruimtes en een tuin waar schilderijen en beeldhouwwerken zijn uitgestald van Canarische kunstenaars.

Vooral de talrijke stranden in alle tinten zand die in het heldere zeewater doorlopen kenmerken dit eiland. Er is een groot aanbod aan sport en recreatie en ook voor de kinderen is er genoeg ontspanning voorzien. Er zijn verschillende leuke badplaatsen op Fuerteventura.

Caleta de Fusta is een klein vissersdorpje met een jachthaven en een groot zandstrand. Deze badplaats is bekend om zijnUitzicht vanaf Caleta de Fusta, een klein vissersdorpje kindvriendelijkheid. Er staan mooi uitgeruste speeltuinen met trampolines en springkastelen. Op de promenade kan men gezellig rond kuieren en lekker eten in de vele restaurants. Ook sfeervolle winkeltjes en winkelcentra staan hier te pronken naast verschillende sportclubs voor golf en watersporten.

Corralejo is een bruisende badplaats met fijne zandstranden en een duinstrand. Hier kan men een gezellige wandeling langs de haven maken en smullen van de heerlijke vis- en grillgerechten in de restaurants. Naast leuke winkels, een markt en speeltuinen is er ook een leuk nachtleven te beleven.

In Costa Calma is er eveneens een mooi zandstrand met ook af en toe rotsen en kiezels waar beperkte naaktrecreatie mogelijk is. Er zijn enkele kleinschalige winkeltjes en bars maar ook een authentiek winkelcentrum. U kan hier de jaarlijkse surfwedstrijden bijwonen.

Jandia tenslotte is een levendige badplaats met een dierentuin en veel sportmogelijkheden. Restaurants en winkels naast uitgaansgelegenheden fleuren het stadje helemaal op.