Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.5/5 - (2 stemmen)

Ibiza is een speciaal eiland in de Spaanse Balearen. In het Catalaans heet het Eivissa en heeft als hoofdstad Ibiza-stad. Dit eiland ligt in het Oosten van Spanje, ten westen van Mallorca en is 572 km2 groot. Ibiza heeft mooie stranden en een prachtige natuur en is vooral bekend om het bruisende nachtleven en de feestende jongeren die overal ter wereld hiernaartoe komen. Naaktstranden en een hippieverleden met een grote invloed tot de dag van vandaag zijn ook typisch voor dit eiland.

Steden en dorpjes

Helderblauw water met een zandstrand en bomen

Cala Llonga
Es Figueral
Figueretas
Ibiza Stad
Playa d’en Bossa
Portinatx
Puig d’en Valls
San Antonio
Santa Eulalia
Talamanca

Natuur

Ibiza is miljoenen jaren geleden een paar keer onder water komen te liggen en bevat daardoor veel kalkafzettingen en karstverschijnselen. Ook de druipsteengrotten zijn hier bekend evenals de fossiele grot. In de loop van de tijden zijn er verschillende meren, watervallen, akkers en bossen door de mens aangelegd en geplant. Ibiza heeft een aantal bergen en de hoogste top behoort aan de 475 meter hoge Atalaya of Sa Talaiassa de Sant Josep.
De kusten van het eiland zijn gekenmerkt door duinen en baaien en in de inhammen vindt men fijne zandstranden. Op Ibiza heerst er een Middellandse Zeeklimaat met aangename warme zomers die worden afgekoeld door frisse briesjes vanuit de zee. In de winter wordt het wat kouder en valt er meer neerslag. De watertemperatuur blijft warm tot november.

CultuurGlitter bord met flower power in Ibiza centrum

Ibiza is gekenmerkt door een volwaardige cultuur dankzij de rijke geschiedenis dat deze regio door de eeuwen heen heeft gekend. Zowel Arabische alsook hippie-invloeden zijn typisch voor dit eiland. De eigen inwoners organiseren regelmatig traditionele feesten vol rituelen. Ook carnaval wordt hier elk jaar opnieuw uitbundig gevierd en de katholieke feesten blijven belangrijk.

De topplaats op dit mooie eiland is ongetwijfeld de hoofdstad Ibiza-stad. De uit de 16e eeuw overgebleven vestingmuren, de Recinto Amurallado, sieren de stad. Men kan de gotische kathedraal uit de 13e eeuw bezichtigen en er staan nog tal van kerken en monumenten. Ook speciaal zijn de typische witte huisjes die trapsgewijs staan gebouwd en die de stad een frisse aanblik geven. Die staan allemaal in de Vila wijk die door de UNESCO als monumentaal is verklaard.Er is veel kunst te vinden in deze stad, zowel door straatverkopers als in de hippiemarkten. Straatshows zijn hier ook elke dag aan de orde, kwestie van de mensen te animeren op een culturele manier.

In het binnenland vindt u ook middeleeuwse kerken en donkere grotten van eeuwen geleden terug.

Toerisme en bezienswaardigheden

Ibiza-Stad heeft naast culturele bezienswaardigheden ook een bruisend nachtleven die niemand onbekend is, althans niet in de oren. Stranden zijn er hier niet maar wel veel winkels, restaurants, markten en uitgaansgelegenheden.

San Antonio was oorspronkelijk een gewoon vissersdorpje maar nu een van de meest begeerde toeristische plekken. Naast de verschillende mooie zandstranden en aquaparken alsook speeltuinen voor de kinderen, zijn de vele winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden hier zeer bekend.

Figueretas ligt naast de hoofdstad en is een verademing om naartoe te gaan. De waaiende palmbomen langs het strand en de promenade overdag en de vele restaurants en gezellige kraampjes maken het hier sfeervol. Ook hier heerst een levendige nachtleven.

Es Cana is een paradijs voor gezinnen en heeft naast een aantal mooie stranden en hippiemarkten ook een prachtige baai waar het vooral bekend om is.

San Miguel is bekend om de groene bossen en de tradities die hier nog in ere worden gehouden. Er is een prachtige witte kerk en er worden volksdansen gehouden. Gezellige tapas-bars staan er naast de beste visrestaurants en schitterende stranden te pronken.

Santa Eulalia del Rio is de derde grootste en na Ibiza-stad en San Antonio de belangrijkste plaats op het eiland. Deze badplaats heeft een oude centrum met een mooie haven, smalle steegjes en een authentiek kerkje bovenop de heuvel. Dit stadje bruist overdag aan de haven waar tal van bars en restaurants gelegen zijn en ’s nachts kan men er volop uitgaan. Bovendien worden hier de twee grootste hippiemarkten van het eiland gehouden waar men kan snuffelen tussen de vele sieraden en souvenirs.

Bekijk ook het prachtige eiland Formentera, hier vind je prachtige natuur en stranden,

De vluchten naar Ibiza vanaf Nederland komen aan op Ibiza Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer 15 minuten rijden van de hoofdstad.