Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Es Figueral

5/5 - (3 stemmen)

Es Figueral is een gigantisch strand die jaarlijks vele bezoekers trekt. Heerlijk wegzakken op het strand of een lekkere duik nemen kan allemaal. Een kwartier verder vind je Sant Carles. Dit dorpje heeft wel héél kleurrijke geschiedenis… 

Geschiedenis en Cultuur

Duitsland is een land die hoog in de lijst staat van zowel de dikste mensen van Europa als de langste. Daarom is het ook wel logisch dat Es Figueral een Duits Resort genoemd word. Playa es Figueral is een strand van 300 meter lang en 50 meter breed. Genoeg ruimte dus! Maar niet alleen voor Duitsers hoor. Ook Spaanse en Italiaanse bezoekers komen hier elk jaar massaal heen. Blijkbaar heeft dit strand dus iets bijzonders wat mensen aantrekt. En dat is het voor sommige mensen ook: Dit strand is het beste strand op Ibiza om te ontspannen en je helemaal vrij te voelen. Letterlijk. Als je het prettig vind om in je blootje te water te gaan is dit je kans, want het grootste gedeelte van dit strand is speciaal voor de naturistische vakantiegangers die vrij en vrolijk op het strand willen liggen.
Maar je hoeft niet per se alles uit te trekken om hier te kunnen zonnebaden. Voor de conservatieve toeristen is er ook een ruimte om in badkleding te kunnen genieten van het strand en het uitzicht.
Het zand is wit, zacht en poederig. Niet voor de gein meenemen als souvenir, want waarschijnlijk zal de luchthaven er niet van gediend zijn.
Maar door het prachtige zand is Es Figueral wel een favoriet onder families die hier komen voor plezier en picknick. Het zit ook lekker afgelegen door de rotsachtige heuvels . Als je even een pause wilt van het zonnen en het zwemmen kun je hier heerlijk wandelen en picknicken.Amandelnoten in een zakje

Traditionele huisjes en amandelboompjes zijn overal te vinden in Sant Carles. Het is een leuk dorpje, gedomineerd door een witte kerk uit 1785. Die kun je dus gezellig bezoeken voor een cultureel tintje aan de vakantie. Dit kerkje heeft een rechthoekige vloer en een vreemde klokkentoren die naar links verplaatst is. De kerk heeft tevens een kleine tuin met traditionele werktuigen en zelfs resten van een oliemolen uit de Romeinse tijd. In de jaren vijftig werd dit dorpje veelvuldig bezocht door intellectuelen. Leden van de hippie-beweging kwamen hier massaal wonen en beschouwden dit als een belangrijke verzamelplek.

Natuur en Klimaat

Vanaf het strand van Es Figueral heb je een fantastisch uitzicht op het eiland Tagomago. Dit dolfijnvormig eilandje drijft stilletjes op de oceaan. Rijke mensen komen langs op dit privé eilandje om een paar dagen vakantie te vieren. Veel te zien valt daar niet, behalve een mooi rotsachtige natuur en een vuurtoren in het westen.
Maar het uitzicht is een geschenk gegeven aan toeristen die naar dit deel van Ibiza komen. Het strand en haar faciliteiten zijn geheel volgens budget ingesteld. Hoe hoog of laag het ook is, je kunt zeker een goede dag besteden op het strand. Lekker duiken, snorkelen, foto’s maken, zwemmen, dansen, eten, surfen, kiten… Noem maar op. Voor weinig geld kun je comfortabele stoelen huren, met een parasol erbij tegen de zon. Er zijn schone douches om je op te frissen na een lange, hete dag, en toiletten die altijd binnen korte loopafstand bereikbaar zijn.
Met een groepje kom je hier ook goed terecht: Waterfietsen en Bananenboten zijn beschikbaar voor een spetterend dagje vol lol in het verfrissende water van het strand.

Toerisme

Ja, Sant Carles was de Spaanse hoofdstad voor Hippies, en dat zien we hier nog vaak terug. Ze mogen hun doel dan wel niet precies bereikt hebben, maar hier staat rust en liefde nog enorm hoog in het vaandel. Wel jammer dat het niet helemaal gelukt is, Want Hippies waren mensen met een doel, met een visie, een plan voor de rest van de wereld. Vrede en liefde zou de basis moeten zijn van samenleven op de wereld, niet macht en geld.
Als deze rare snuiters vandaag de dag nog volop bezig waren en jaarlijks evenementen zoals een Woodstock-impressie zouden organiseren, dan zou Sant Carles de verzamelplaats zijn voor deze mensen. Als je je in die tijd zou begeven zou je een grote zonnebril op moeten doen. Niet alleen tegen de zon maar ook tegen de felle kleuren van de wijde broeken en truien die deze mensen beschouwden als wat ze nodig hadden qua bescherming.
Bij nader inzien zou de rook van de marihuana de felheid enigszins verminderen, maar toch. Wijde broeken in de meest aparte kleuren en kettingen om de nek die tot aan de knie komen, versierd met kralen en Peace-tekens. Een aaneenschakeling van dikke joints, kampvuren, enorm veel Austin Powers typejes zorgden voor ongekende sferen in Sant Carles. Kleine ronde brilletjes en hoofdbanden, en veel, heel veel bloemen.
In Sant Carles is relaxen niet een begrip maar een levensstijl. Verbazingwekkend is dat men vroeger joints nodig hadden. Want is het mogelijk om ergens beter te relaxen dan in Sant Carles? Chillen kan niet alleen in het dorp in de stijl van de jaren 60 (Let op, marihuana is niet toegestaan) maar ook hoe wij dat nu doen: loungen, zonnen en ‘s avonds dansen. De clubs zijn weliswaar niet zo imposant als in Ibiza-stad, maar wel erg gezellig en een stuk goedkoper.

Eten en drinken

Eten doe je in Es Figueral ook heel lekker. Er zijn knusse, kleine restaurantjes die maar al te graag jouw favoriete eten willen voorschotelen. Graag passen ze hun gerechten aan jouw wensen om jouw een fijne maaltijd te bezorgen. Let wel dat het in dank zalEen bar met sfeerlichten in Spanje worden afgenomen als je ze een dikke fooi geeft! 
Rustig en beheerst eten doe je in Sant Carles, in een van de gezellige restaurantjes en bars. Ze hebben gerechten van over de hele wereld. Maar, ze staan natuurlijk bekend om hun visgerechten, dus proef daar zeker wat van. Heel romantisch en redelijk rustig. Obers spelen daar een viool of een ukelele voor jou en je wederhelft, om de romantiek tijdens het dineren og verder te bevorderen. Ze scheppen heel schattig opgemaakte gerechtjes op en in sommige restaurants is het zelfs mogelijk een verrassing te organiseren voor je wederhelft. Wat vuurwerk bij je toetje, het afspelen van het favoriete liedje of een roos die je kunt kopen. Een tafel reserveren kan soms ook buiten in de “achtertuin” waar het heel rustig is en waarbij de aandacht getrokken kan worden. De obers maken voor deze mensen speciaal tijd en geven deze mensen extra aandacht. Onder de late avondzon tijdens een heerlijke maaltijd is het ideaal om ten huwelijk gevraagd te worden, in de stad waar liefde eens zo belangrijk was.

Uitgaan

Es Figueral beschouwt uitgaan als iets gezelligs, knus en rustig en niet als een wilde troep van bier en muziek waar je oren van klapperen. Daarom is het strand ‘s avonds gevuld met akoestische muziek en optredens van Spaanse musici. Men zit dan gezellig met zijn allen bij grote vuren en zitten fijn bij een voorstelling die ze niet zo snel zullen vergeten. Lekker muziek bij de gitaar of de bongo, mensen die hun slippers en schoenen lekker uittrekken en met de voeten in het zand graven. Leuke verhalen worden verteld en mensen drinken en dansen zonder naar alle kanten geduwd te worden. Meestal zijn deze duwers dronken jongeren die met bier zijn overgoten en die bijna in de broek plassen, (want waar was de W.C ook alweer?)
Met een ongedwongen klein feestje op het strand is het veel gezelliger. En socialer ook, want dan kun je elkaar ten minste nog enigszins verstaan. Er mag dan misschien wel een taal barrière zijn, Maar aan het strand valt communiceren ten minste nog te proberen.

Top 3 Hotels

1. Invisa Figueral Resort (Aanbevolen)
2. Club Cala Azul (Aanbevolen)
3. Hotel Roca Playa (Aanbevolen)

Top 3 Restaurants

1. Pou d’es Lleo
2. S’Argentera
3. Peralta

(Bron: www.tripadvisor.nl)