Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

Lanzarote is één van de Canarische eilanden die voor de noordwestkust van Afrika liggen in de Atlantische Oceaan en tot Spanje toe behoren. Dit eiland ligt ten noorden van Fuertaventura. Lanzarote is net als de andere eilanden ontstaan door vulkanische activiteiten en wordt ook wel het Vuureiland of het Zwarte Eiland genoemd.

Steden en dorpjes in Lanzarote

Costa Teguise
Playa Blanca
Puerto del Carmen

Natuur en klimaatEen weg met bomen, huizen en bergen op de achtergrond .

Dit eiland bestaat uit een materie dat op een maanlandschap lijkt vanwege de lava die miljoenen jaren geleden veelvuldig is uitgespuwd door de vulkanische uitbarstingen. Hierdoor is er zeer geringe landbouwactiviteit op het eiland. Ook de passaatwinden die uit het noorden komen en vochtige lucht invoeren, zijn hier mede verantwoordelijk voor een moeilijke begroeiing van gewassen. Maar ondanks dat er weinig groen is op het eiland, is het toch prachtig met de mooie duinlandschappen, de oases met palmbomen, de witte zoutpannen, de rotskusten aan de schitterende zee en uiteraard de weelderige stranden.
Het eiland is overwegend vlak, zonder hoge bergen en er heerst een droog en zacht woestijnklimaat. U kan er zowel in de zomer als in de winter genieten van aangename temperaturen.

Bezienswaardigheden

Het eiland heeft verschillende parken en monumenten die een bezoekje waard zijn. TIMANFAYA bijvoorbeeld is een park dat uit vulkaanresten als kraters en lavavelden bestaat. Hier kan men op een interactieve manier ontdekken wat een vulkanische uitbarsting precies inhoudt en de warmte voelen in een magmakamer. Er worden mini uitbarstingen gecreëerd bijvoorbeeld. Dit park is erkend door de UNESCO als werelderfgoed. Ook de lavatunnels op verschillende plaatsen alsook het woonhuis van de kunstenaar César Manrique die het architecturale beeld van Lanzarote heeft bepaald, zijn te bezichtigen. Manrique heeft ervoor gezorgd dat de deuren en kozijnen van de gebouwen enkel in de kleuren blauw, bruin en groen mochten gekleurd worden en maximum vier verdiepingen hoog mochten worden gebouwd. Nog een uitstapje dat te overwegen is, is het uitzichtpunt Mirador del Rio. De cactustuin in Guatiza is spectaculair om te zien.

Er worden ook tours georganiseerd en andere tripjes zoals een kraterwandeling, een tocht aan de mooie zuidkust, een jeepsafari enzovoort.

ToerismeHelderblauwe zee met een zeilboot in het water

Lanzarote is verdeeld in verschillende gemeentes waarvan vooral de zuidelijk gelegen delen populaire badplaatsen bevatten. Er zijn schitterende stranden, veel sport- en ontspanningsmogelijkheden, gezellige winkels waar vooral Olivinia, een groene edelsteen uit de vulkanische bergen als typisch souvenir over de toonbank gaat. Uitgaansgelegenheden zijn er niet zo veel. Hier kan men wel veel rust vinden en genieten van mooie natuurlandschappen. Verschillende badplaatsen zijn: Het gezinsvriendelijke COSTA TEGUISE waar allerlei watersporten aan de stranden mogelijk zijn. Windsurfers voelen zich hier helemaal thuis en al wie op zoek is naar rust en gezelligheid, kan hier een terrasje doen op de authentieke pleintjes. PLAYA BLANCA is een havenstadje met mooie stranden vanwaar u het buureiland Fuertaventura kan zien en er is een boulevard. Het Flamingostrand is zeer populair en er zijn verschillende restaurants en enkele bars en disco’s. PUERTO DEL CARMEN is de meest populaire badplaats in Lanzarote. Het is de grootste toeristische plek en heeft een mooie vissershaven. Diverse stranden liggen naast speeltuinen en een promenade waar men lekker kan eten en uitgaan. De sfeervolle winkeltjes zijn een extra troef. Dankzij tal van sporten is er voor ieder wat wils hier. In YAIZA kan men de witte huisjes en de prachtige kerk van Nuestro Senora de los Remedios bewonderen en genieten van de lekkere Canarische keuken. Dit is terecht als mooiste dorp van Spanje benoemd. Dit authentiek dorpje is een rustgevend paradijs. Nog een typisch Canarisch dorpje is SAN BARTOLOMé met het Tanit Ethnic Museum om ook een beetje cultuur mee te pikken. TIAS herbergt een magnifieke schouwburg waar belangrijke optredens worden gehouden. Een prachtige plek, zeker het bezoeken waard.