Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

La Palma is een eiland dat behoort tot de Canarische eilanden die in de Atlantische Oceaan ter hoogte van West-Afrika een deel vormen van Spanje. Het eiland is 729 km2 groot en de hoofdstad is Santa Cruz de la Palma. Menig toeristen vinden hier hun weg naartoe. Dit is zonder twijfel de mooiste en groenste van alle Canarische eilanden.

Steden en dorpjes

El Paso
Los Cancajos
Los Llanos de Aridane
Puerto Naos
Todoque

Natuur en klimaat

La Palma heeft een vochtige kant en een droge kant waar de toeristische plaatsen gesitueerd liggen. Het landschap is bepaald door een vulkanisch verleden en dit eiland is de meest vulkanische van allemaal geweest. Overal zijn lavavelden en vulkaankegels te zien. Het hoogste punt is maar liefst 2426 meter hoog zodat dit in verhouding met de oppervlakte het hoogste eiland ter wereld is. Cumbre Vieja is een vulkanische bergketen dat huisvest in La Palma. Een nieuwe vulkanische uitbarsting zou op veel vlakken een ramp zijn en aardverschuivingen en tsunami’s teweeg brengen tot duizenden kilometers ver. In het noorden bevindt zich de Caldera Taburiente, een enorme erosiekrater die bezocht kan worden. Daar is ook een internationale sterrenwacht gevestigd.Duiken langs een rotswand met verschillende vissen
La Palma is een dichtbegroeid eiland dus mooie groene bossen en landschappen kleuren het plaatsje groen. Het wordt dan ook La Isla verde (het groene eiland) genoemd.Dankzij de constante passaatwinden, blijft de lucht nevelig en is de vegetatie zo vruchtbaar. Zowel naald- als loofbossen wisselen af met meer dan 150 soorten Canarische planten. UNESCO heeft het beboste gebied van dit eiland, samen met de aangrenzende eilanden erkend als monument omdat er nog overgebleven plantengroei van de Oudheid is. La Palma is een paradijs voor natuurliefhebbers die naar schoonheid en rust verlangen. Het eiland heeft een subtropisch klimaat. In de zomer is het aangenaam warm en nooit te heet dankzij de luchtstromingen vanuit de zee en hoog in de bergen kan het heel koud zijn.

Geschiedenis en cultuur

De eerste bewoners van La Palma waren de Benahoarieten, een volk met een neolithische (prehistorische zoals jagen enz.) cultuur die bestond uit stammen die elk een eigen stamhoofd hadden. Uit die periode zijn er verschillende grotwoningen met rotstekeningen en geplaveide stenen wegen in de bergen overgebleven. Ook de Feniciërs en de Grieken hebben hier hun thuisbasis gehad totdat begin 15de eeuw de Spanjaarden begonnen met hun veroveringstochten. Op het einde van de eeuw, na veel bloed vergoten te hebben, werd de laatste veroveraar Alonso Fernandez de Lugo en de oorspronkelijke bevolking verdween volledig. Nadien werd La Palma welvarend dankzij de functie van nieuwe handelspost voor de Nieuwe Wereld. De baai van La Palma werd toen als haven gebruikt.

Op het eiland vindt men traditionele Canarische woningen maar ook andere vormen van typische architectuur, vooral in de vorm van religieuze en militaire gebouwen. Het kunsthistorische gebouwencomplex met onder andere het gemeentehuis in de hoofdstad is hier een excellent voorbeeld van. Ook de El Salvador kerk is een bezoekje waard. Dankzij de handelsrelaties met de Lage Landen in de 16e en 17e eeuwen is er nu een hele verzameling aan waardevolle Vlaamse schilderijen en houtsnijwerken.

Toerisme

Geitenkaas op crackerLa Palma heeft veel mooie stranden aan een schitterende blauwe zee. Kleine stranden in lavasteen zijn hier overwegend en dat is toch wel een uniek zicht zo’n zwart strand. Men kan hier wandelingen en fietstochten maken en ook watersporten zijn heel populair. Men kan daarbij ook aan verschillende georganiseerde tours deelnemen om het ruige landschap in het noorden, de bergtoppen, de bananenplantages en het natuurreservaat, de culturele bezienswaardigheden in het zuiden of de dolfijnen en schildpadden te bezoeken. Winkelen en uitgaan gebeurt kleinschalig op dit mooie natuureiland. Toch zijn er in de toeristische plaatsen leuke souvenirwinkels en markten naast bodega’s, café’s en restaurants. U kan hier smullen van de heerlijke Spaanse keuken en de typisch Canarische gerechten waaronder geitenkaas.

Enkele badplaatsen zijn: Los Canjocas met veel rotsstranden en duikmogelijkheden; Puerto Naos met een gezellige boulevard, een zwart strand en palmbomen; Fuencaliente met twee vulkanen, fruitplantages en wijngaarden, een vuurtoren en gezellige dorpjes met authentieke kerken en winkels naast sfeervolle bars. De wijnen smaken hier naar meer.