Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (3 stemmen)

De Costa Dorada die door de Catalanan Costa Daurada of gouden kust wordt genoemd ligt in de regio Catalonië. Deze ruim 200 kilometer lange kuststrook bestaat zowel uit stranden als uit rotsen en vertrekt in Tarragona om te eindeigen aan de rivier de Ebro. Deze toeristische kuststrook heeft in het noorden de Costa del Garraf in de provincie Barcelona en in het zuiden de Costa del Azahar dichtbij Valencia.

Steden en dorpjes

Cambrils
Salou

Geschiedenis en cultuur

Aan de Costa Dorada liggen verschillende oude steden met een groot aanbod aan historische monumenten en cultureleDe plaza Mayor bezienswaardigheden. Zo herbergt Tarragona heel veel Romeinse overblijfselen omdat deze stad lange tijd de tweede belangrijkste plaats na Rome is geweest voor de oude Romeinen. Het was één van de belangrijkste havens voor de Romeinen. In Reus vindt men de geboorteplaats van de beroemde architect Gaudi, die tientallen gebouwen heeft ontworpen in Barcelona. Hier is ook een theater en een archeologisch museum die interessant zijn om te bezoeken. In Ruidoms ligt de Plaza Mayor en in de vele kleine dorpjes die allemaal een eigen karakter hebben, staan vele oude kerken en kastelen statig te pronken en de tijd te trotseren.

Klimaat en natuur

Het klimaat aan deze toeristische kuststrook is zacht en er valt heel weinig neerslag. In de zomer kan de temperatuur nogal oplopen maar in de tussenseizoenen is het ideaal.

De streek wordt gekenmerkt door een veelzijdige natuur. Zowel rotsen als bossen naast smalle bergpaadjes en wijn- en rijstplantages bepalen hier het landschap. Ook hazelnoten en citrus- en olijfbomen zie je hier in overvloed. Daarnaast zijn er uiteraard de mooie stranden aan de heldere Middellandse Zee.Aan de delta van de rivier Ebron in het achterland vindt men veel natuurparken en tientallen speciale vogelsoorten.

Toerisme

Deze kustlijn is zeer geliefd bij menig toeristen. De stranden zijn er prachtig en tevens kindvriendelijk. Ook is er een ruim aanbod aan sport en ontspanning waaronder verschillende watersporten en pretparken. Er zijn drie belangrijke kuststeden die heel populair zijn, met name Salou, Cambrils en La Pineda.

SALOU is de meest populaire badplaats in deze regio. De schitterende stranden zijn wereldwijd gekend en geliefd en er is een grootAan de boulevard van Costa Dorada aanbod aan toeristische recreatie. Verschillende gezellige restaurants en terrasjes lokken de bezoekers die wandelen in de leuke straten en op de sfeervolle boulevard waar palmbomen vrolijk waaien. Ook zijn er watersporten mogelijk aan het strand en waar Salou vooral bekend om is, is het grote pretpark Port Aventura. Dit speelparadijs waar men ontdekkingstochten kan maken naar diverse thema’s als het Wilde Westen, China, Mexico en meer steelt vele kinder- en ouderharten. Het is na Disneyland Parijs het tweede grootste pretpark in Europa. Er bevindt zich ook een groot waterpark dat deel uitmaakt van hetzelfde resort, het Caribe Aquatic Park. In de zomer worden er in deze badplaats heel wat activiteiten georganiseerd zoals aerobicles op de passage Jaume I en shows in het pretpark met muziek en vuurwerk en alles erop en eraan. Om uit te gaan in Salou kan je de bekende discotheken Pachita en Snoepy’s bezoeken, en Pacha ligt ook op korte afstand van de stad. Het belangrijkste in Salou zijn echter de vele stranden. De mooie zandstranden lopen geleidelijk af in het zeewater en het water heeft altijd een aangename temperatuur.

CAMBRILS is een oud vissersdorpje met een centrum die nog uit de 12e eeuw stamt. Smalle steegjes, authentieke gebouwen, vriendelijke locals, mooie stranden en een prachtige jachthaven zijn allemaal de charmes van Cambrils. Elke dag kan men er heerlijke verse vis eten en tot in de vroege uurtjes uitgaan in de disco’s en bars. Het dorp heeft als extra troef de verschillende muziekfestijnen en festivals die er heel het jaar door worden georganiseerd.

LA PINEDA is ook een mooi toeristisch stadje met gezellige stranden en restaurants en is zeer gezinsvriendelijk. Op de promenade kan men gezellig rond kuieren tussen de winkels en restaurants. Er is ook een aquapark.