Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (2 stemmen)

De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Sahara. Het is een autonome regio binnen Spanje en heeft twee hoofdsteden, zijnde Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

Eilanden

Dit eilandengroep bestaat uit zeven grote eilanden.
Fuertaventura
Gan Canaria
La Gomera
La Palma
Lanzarote
Tenerife

Er zijn ook een aantal kleine eilandjes.

Geschiedenis

Er bestaan allerlei mythes over dit eiland, van de verzonken Atlantis tot dat het de rand van de wereld zou zijn volgens de Egyptenaar Ptolamaeus.
De Guanchen waren de eerste bewoners van de eilanden, die eigenlijk volgens sommige overleveringen Berbers waren. Totdat de Spanjaarden in de 15e eeuw de eilanden hadden veroverd, heeft dit volkje die ook trekken had van de Portugese tak van de Cro-Magnons het hier bewoond.
Ook de oude Romeinen hebben een naam gegeven aan deze regio, namelijk Canis, de hondeneilanden. Opmerkelijk is dat ook de Vlamingen er voet aan wal hebben gezet. In de jaren tusen 1550 en 1600 ontstond daar een Vlaamse Canarische Natie doordat er veel Vlamingen kwamen wonen en er suikerplantages oprichtten. Die Vlaamse invloed merk je nog aan sommige straat- en huisnamen. Na de dood van Franco, kreeg deze regio zijn autonomie.

Cultuur

De Canarische bevolking is vrij traditioneel en oude ambachten zoals kantklossen, borduurwerk, keramiek en houtsnijwerk worden er nog steeds beoefend. Op elk eiland vind je een specialiteit zoals gevlochten manden op La Gomera, potten in Guanche stijl op Tenerife enzovoort. Carnaval is niet te minorisen op deze eilanden. Elk jaar twee weken voor Aswoensdag verkleedt iedereen zich en paradeert door de straten met stoeten en Latijnse muziek die niet onderdoen aan de spektakels van Rio de Janeiro en New Orleans.

FuertaventuraPaella eten op Fuertaventura

Dit eiland heeft een Afrikaans-Arabische geschiedenis vanwege de ligging nabij Noord-West Afrika. Een rustgevende natuur bestaande uit ruige stranden in allerlei kleuren, duinen, zand en rotsen en een aantal dalen waarin groene oases in verborgen liggen kenmerken de natuur van dit eiland. Corralejo, een vissersdorpje, is een van de meeste bekende en geliefde plekken voor toeristen, befaamd om zijn prachtige zandstranden en kindvriendelijke natuur en accommodaties. U kan hier uitrusten, winkelen, uitgaan en lekker eten. Zoals in de rest van Spanje zijn hier ook Cava, calamares en paella de topfavorieten qua food en drank. Kameeltochten en een bezoek aan de Papagayo-stranden zijn leuke excursies die hier worden georganiseerd.

Gran Canaria

Het grootste eiland in de regio met een rijke cultuur. Hier vindt u naast prachtige zandstranden, diepe ravijnen, pijnboombossen, suikerrietvelden en bananenplantages ook nog eens tal van kerkjes in barokstijl naast diverse musea. Ook worden er dikwijls concerten en filmfestivals georganiseerd. Het uitgaansleven is zeer populair. Vooral de Playa del Ingles en Maspalomas zijn gekend om de leuke winkelcentra en gezellige terrasjes.

La Gomera(het kleinste eiland) en La Palma zijn eerder rustige eilanden met een prachtige natuur waar u rust vindt terwijl u uitkijkt over de vele wijngaarden en suikerrietplantages. In La Palma snuift u cultuur op in onder andere de El Salvador kerk met veel Vlaamse schilderijen. Ook het nationale park Caldera de Taburiente is een must see. Dit eiland biedt thuis voor veel diersoorten.

Lanzarote beschikt net als de andere eilanden over een ruig landschap met veel cactussen en witte stranden naast zoutpannen. MaarZandstrand van Lanzarote daarnaast is dit het meest vulkanische eiland en wordt daarom ook wel de zwarte parel van het Canarische gebied genoemd. De gebouwen hier zijn typisch, namelijk laag en wit, met een groen, blauw of bruin kleurtje op de raamkozijnen, bedacht door de architect Cesar Manrique. Natuurliefhebbers kunnen het nationale park Timanfaya bezoeken. Ook sportliefhebbers komen hier tot hun trekken vooral met golf en watersporten en de beroemde badplaatsen zijn Puerto del Carmen en de Playa Blanca. Dankzij het unieke landschap worden er hier jeepsafari’s en kratertochten georganiseerd.

Het tropische Tenerife uiteindelijk trekt de aandacht met zijn fruit- en palmbomen naast schitterende stranden, ravijnen en de Pico del Teide, de hoogste berg van Spanje is daar gelegen. Net als op de andere eilanden is er een ruim aanbod aan toeristische accommodaties, leuke sporten en lekker eten.