Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Santa Eulalia

4.9/5 - (7 stemmen)

Santa Eulalia is het toeristenoord waar de tijd al eeuwen stilstaat. Nog altijd kan men uitkijken over de eeuwenoude viaduct en de vele groene velden waar Santa Eulalia uit bestaat. Vanaf hier hebben zij ook een prachtig uitzicht over de rest van de stad, dat naast de moderne architectuur ook nog over vele huizen uit vroegere tijden beschikt. Dit paradijsje ligt in het noordoosten van Ibiza en word elk jaar druk bezocht door toeristen die van rust en cultuur houden, maar zeker niet terugdeinzen voor avontuur en plezier. 

Geschiedenis en Cultuur

De molens zijn verdwenen, vele elden en weilanden zijn begroeid geraakt met huisjes en weggetjes , maar toch is het duidelijk dat dit Santa Eulalia ooit een hoekje van het paradijs geweest moet zijn, en zeker van groot belang voor de inwoners.
Santa Eulalia viert een groot festival elk jaar om nog eens terug te denken aan deze tijden. Op deze eerste zondag in mei zal de vesting van Puig de Missa een grote rol spelen, net als dat het altijd al heeft gedaan. Anders dan wij die in december de geboorte van Jezus Christus vieren, doen zij dat hier op dezelfde dag, gelijk met de Menswording van Jezus.
Het is onmogelijk te missen hoe de defensieve structuur van de Puig de Missa de verdediging beheerde. Acht meter hoog beschermde deze muur de kerk en vanaf de toren tegen piraten en andere aanvallen. De wacht hield alles moedig in de gaten, zij scanden de horizon voor verdachte zeilen of andere bedreigingen. Door middel van vuur- en rooksignalen sloegen ze alarm voor andere delen van de kust van Ibiza. 
Momenten van gevaar voor piraten zochten vrouwen, kinderen en bejaarden toevlucht in de kerk. Binnen de kerk waren genoeg voorzieningen voor het gewone volk, genoeg graan en water om van te kunnen leven. Ondertussen bereidden de mannen zich voor op de strijd tegen piraten. Zij zagen de maïsmolens van Santa Eulalia als een goed doelwit, omdat de graanlevering van de hele omtrek hier werd vermalen. Van dat meel bloem werd brood gebakken- handig voor hongerige piraten.
Ibiza was een geweldig doelwit voor deze piraten, en dat kwam vooral door de goede oogsten en het zout dat werd geproduceerd in Sant Jordi. Zout was in deze tijd erg waardevol, en werd in de volksmond ook wel de witgoud van de zee genoemd. Dat is nu wel anders!

Natuur en Klimaat

Santa Eulalia is een van de rustigere plekken in Ibiza. Dit schilderachtige gebied is tijdenlang een belangrijke plek geweest voor Romeinen en eilandbewoners, en dit is nog altijd heel erg duidelijk te zien. Dit gebied heeft veel mooie stranden, weidse velden bezaaid met amandelbomen en zelfs een viaduct uit de Romeinse tijd!
Santa Eulalia klinkt misschien als een stad dat stilstaat in de verleden tijd. Op sommige plekken is de geschiedenis inderdaad heel goed bewaard gebleven, maar is toch een erg goed verzorgd va-kantieoord, en er is altijd wat te doen. Je kunt er heel makkelijk een paard huren en daarmee de buurt verkennen. De natuur is immers zo mooi dat het zonde is om deze vanaf de weg te aan-schouwen. Hier moet je lekker tussen lopen, diep ademhalen en alle dagelijkse zorgen van je af laten glijden. 
Neem dus lekker een ontspannende wandeling langs de heuvel achter de kerk. Doe dat met mooi weer, ga lekker zitten op een van de oude bankjes of muurtjes en sluit je ogen. Voel de warme zonnestralen op je gezicht en luister naar de geluiden van de natuur.
Zo vind je jezelf terug getransporteerd naar het verleden en de droom van dagen… Toen het water nog in de rivier onder de oude stenen brug doorkabbelde, toen de watermolens nog dagelijks draaiden voor het maïs… Gewoon alle dagelijkse bezigheden en normale geluiden waar zij in deze tijden niet meer van opkeken.
Maar het is heel bijzonder om diezelfde geluiden te kunnen horen en je voor te stellen hoe het leven zou zijn als een normale boer in een ver verleden.

Toerisme

Santa Eulalia heeft mooie, kindvriendelijke stranden met helderblauw water en fijn, geel zand. Eenzame velden wisselen zich af met kleine markten. Geschiedenis, cultuur en toerisme zijn allen even belangrijk in Santa Eulalia en word goed bewaard en bijgehouden. Door deze ideale vakan-tiemix komen duizenden toeristen deze kant op om een geweldige vakantie mee te maken. Door de stranden zijn er vele activiteiten langs het water waar je aan mee kan doen. Je kunt lekker gaan varen op een grote boot vanuit de imposante jachthaven. Je kunt er heerlijk gaan duiken en snorkelen, een boottrip maken rond het eiland… Of gewoon relaxen aan het strand.
De stad zelf word gedomineerd door de Puig de Missa, diens begraafplaats en is te herkennen aan grote, witgekalkte gebouwen en huizen. De straten zijn lekker ruim en zijn afgezet met palmbo-men en plantenbakken met kleurige bloemetjes. Er is een leuke boulevard met schattige restau-rantjes en prachtige fonteinen.
Golfliefhebbers vinden In Santa Eulalia vinden golfliefhebbers de enige cursusschool op het eiland. Gezellig een balletje wegslaan en rondscheuren in een golfkarretje is zeker leuk tijdverdrijf!

Bezienswaardigheden

Klim aan boord van de Toeristentrein voor een leuke tocht door de heuvels , valleien en dennen-bossen van ibiza. Neem je camera mee en maak tientallen foto’s van het eiland, waarmee je thuis jouw fotoalbum vol kan plakken. Geniet van de zon en de koele bries en laat de geur van rozemarijn en pijnbomen je neus binnendringen.
Deze trein vertrekt uit Santa Eulara en reist 15 km door het prachtige landschap die u naar diverse attracties en zandstranden leidt.
Maandag, donderdag en zondag neemt de trein je mee lang landweggetjes aan de vissersbaai van Pou des Lleó, vervolgens naar de baai Cala Boix. Hier heb je tijdens deze excursie tijd om een drankje te nemen en een wandelingetje te maken. Weer op de trein reis je langs de beroemde kust van Cala Mastella en stop je even bij het strand van Cala Llena. Daarna bezoek je een prachtige kerk in het pittoreske dorpje San Carlos, voordat je terugreist naar Santa Eulalia.
Dinsdag en vrijdag reis je rechtstreeks naar Volkenkundig Museum in San Carlos, voor een interessant en leerzaam tintje aan de tour. De volgende haltes zijn het strand van Cala Nova , gevolgd door de toeristische badplaats Es Cana. Hier heb je de tijd om wat te winkelen en met volle tassen terug te keren naar het hotel.
In de stad zelf neem je gewoon even een kijkje op de Hippiemarkt. Haar ambachtelijke kraampjes met originele en unieke items zijn perfect voor het uitzoeken van een souvenir of om een ge-schenk te maken. Heel leuk om je even in die tijden te wanen, toen het leven nog vrij simpel was. 
Je kunt er ook fijn scubaduiken in Santa Eulalia. Een driedimensionale universum vol geheimen, multi gekleurde fauna, massa’s van wilde dieren en een indrukwekkende variëteit van de onderwaterwereld. Het is een ervaring van rust, maar geeft tegelijkertijd een sensationeel gevoel. Na een korte video -en oefensessie bent je klaar om jouw avontuur te beginnen. Duiken tot wel 6 meter, vindt u een sensatie als geen ander ervaren in de wateren van Ibiza.

Eten en Drinken

Naast het te verwachten meditteraanse voedsel zijn er ook erg veel variaties waar je uit kunt kie-zen in de vele restaurantjes van Santa Eulalia. Van supergezond en veganistisch tot fastfood en dikke pizza’s. In Santa Eulalia heb je heel veel keuzes bij het uit eten gaan. De lokale restaurant-houders zijn erg trots op wat ze bereiden, dus je moet niet verbaasd staan als zij een enorm ver-haal afsteken over hun gerechten en bereidingswijze. Veel restaurantjes kijken uit over de zee en serveren lichte snacks en koude drankjes. Anderen zijn wat meer verscholen en geven je een hui-selijk gevoel. Beiden willen jouw een zo fijn mogelijk avondmaal bezorgen en bieden jou heerlijk eten aan voor een verassend goedkope prijs. Het kost veel minder dan je zou verwachten in een stad als Santa Eulalia. 

Uitgaan

Voor de echte feesten waar de muziek door alles heen dendert, waar de alcohol volop de flessen uit gieten en recht in de bloedsomloop terechtkomt moet je in Ibiza-stad wezen, slechts vijftien kilometer verwijderd van Santa Eulalia. In Ibiza-stad komen massas toeristen, flink uitgedost en klaar voor wederom een nacht vol dans, feest en knallend muziek. In Santa Eulalia kun je natuurlijk ook uitgebreid uitgaan, maar is het (vooral vergeleken met Ibiza-stad) een stuk minder druk en een stuk knusser en gezelliger. Maar genoeg wereldberoemde DJ’s draaien hier avondjes, dus uit-gaan is zeker wel volop mogelijk en zeker aan te raden!

Top vijf hotels

1. Appartementen Los Pinares de Benet (Beoordeeld met 8,3)
2. Hotel Aguas de Ibiza (Beoordeeld met 8,3)
3. Hotel Sol Ibiza (Aanbevolen)
4. Can Sanso (Aanbevolen)
5. Grupotel Santa Eulalia Hotel (Aanbevolen)

Top vijf restaurants

1. Lamia Cafe (Aanbevolen door 100%)
2. Geco Cafe Vegetariano (Aanbevolen door 97%)
3. Coffee Ink (Aanbevolen door 96%)
4. Canasuni (Aanbevolen door 93%)
5. Sa Carboneria (Aanbevolen door 92%)
(Bron: www.tripadvisor.nl)

Top vijf bezienswaardigheden

1. 38 Degrees North
2. Punta Dive Ibiza
3. Liquido Cocktail Bar
4. Puig de Missa
5. Santa Eulalia River Walk

(Bron: www.tripadvisor.nl)