Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.2/5 - (4 stemmen)

Spanje zorgt niet alleen maar voor wonderbaarlijk goede vakanties. Er valt ook gigantisch veel te beleven. Maar voordat je op het vliegtuig stapt naar een heerlijk zonnige bestemming deze zomer: laat deze blog je eerst duidelijk maken wat je dus echt niet mag missen. 

Sagrada FamiliaDe binnenkant van de Sagrada Familia

Miljoenen mensen reizen maar al te graag naar Barcelona om Antoni Gaudi’s meesterwerk van dichtbij te bewonderen. Helaas, deze kathedraal is nog niet voltooid en dat zal nog minstens tien jaar duren, maar het is in elk geval nu al de belangrijkste herkenningspunt van Barcelona zelf geworden. Nog leuker is dat het lijkt op een Disney-kasteel.
Het idee voor de bouw van een nieuwe kerk werd gelanceerd door een kleine organisatie. Hun doel was een einde te maken aan de ontkerstening, dat sinds de industrialisatie van Barcelona steeds erger werd. Dit werd veroorzaakt door de toenemende opleidingsniveau.
In 1877 kocht deze groep een groot stuk grond, en hun architect, Francisco de Paula del Villar, ontwierp een neogotische kerk en leidde de bouw, die vijf jaar later pas begon.
Op 31 jarige leeftijd nam de modernistische architect Antoni Gaudi de bouw over. Vanaf dat moment, in 1883 wijdde hij het grootste deel van zijn leven aan de bouw van de kerk.
Op zijn leeftijd was het wel een heel erge wijsneus, want in plaats van vast te houden aan het originele ontwerp, maakte hij een paar gigantische wijzigingen.
Gaudi was constant aan het improviseren en aan het aanpassen van het ontwerp tijdens het bouwen van de kerk. Hierdoor veranderde hij telkens verschillende modellen en ontwerpen van het gebouw. Helaas werden de meeste hiervan in 1936 tijdens de burgeroorlog vernietigd. Maar de architecten van nu hebben toch een heel goed idee van wat Gaudi in gedachten had. Zij plannen het gebouw af te hebben in 2026, honderd jaar na de dood van Gaudi.
Het gebouw mag dan nog niet helemaal klaar zijn, het is zeker een bezoek waard. Miljoenen mensen genieten van de nieuwheid van het zien van een gebouw van deze groot. En het maakt helemaal niets uit dat het nog onder constructie is, want zoals zoveel grote religieuze gebouwen is de Sagrada Familia echt iets bijzonders en een eerbetoon aan de oude architectuur.
Bezoekers zijn essentieel voor de bouw van deze kathedraal, want de enige financiering die deze krijgt komt via inschrijfgelden en donaties.
Tijdens een bezoek zal het museum je eerst van alles vertellen. Vervolgens kun je een bezoekje brengen aan de crypte waar Gaudi werd begraven, en de zon onder zien gaan vanaf de top van de toren. Deze geeft je een geweldig uitzicht over heel Barcelona. Maar deze klim is niet aanbevolen voor mensen met hoogtevrees of claustrofobie!
Hier een video hoe de Sagrada Familia eruit zou moeten zien in 2026. Deze kerk is zeker een van de Spaanse wonderen.

Piccasso

Pablo Ruiz Picasso, een naam dat vele belletjes doet rinkelen door de vreemde schilderijen en kunsten dat hij maakte. Al snel was duidelijk dat deze jongeman erg veel talent was. Zijn vader was schilder, net als hij, maar voelde zich zo talentloos vergeleken met hem dat hij stopte met schilderen toen Picasso nog maar zestien was. (Niet alle kunstenaars hebben dus evenveel zelfvertrouwen!)
Picasso was naast schilder ook tekenaar, beeldhouwer, keramist en grafisch kunstenaar. Naar school ging hij niet, hij besteedde zijn tijd veel liever aan tekenles. In 1895 werd Picasso leerling aan de kunstacademie van zijn vader. Op zijn zestiende had hij al zijn eerste tentoonstelling van zijn creaties.
De Spaanse regering van deze tijd had niet veel trouwe volgers. Picasso was er ook niet een van; op twintigjarige leeftijd vertrok hij naar de grootste kunstenaarsstad van Europa: Parijs.
Picasso had in zijn werk verschillende interessante periodes, die hij gebruikte om zijn gevoelens en meningen te uiten.
Zijn blauwe periode was van 1901 tot 1904. In deze tijd had de jonge schilder niet veel uit te geven. Zijn manier van klagen was door zijn situatie te beschilderen met andere voorbeelden. Op zijn doeken verschenen zieken, blinden, bejaarden en arme mensen als hijzelf. Voorbeelden van dit soort schilderijen waren La Vie en de Strijkster die hij schilderde in 1904.
Picasso’s financiële situatie verbeterde een jaar later. Voor hem brak een nieuwe tijdperk aan: de Roze periode. Deze duurde maar kort. Picasso vond de vrijheid van circusartiesten en hun wil om zichzelf te blijven heer erg aanlokkelijk. De eenjarige Roze periode had als beroemdste schilderij Het meisje op de bal, dat in 1905 geschilderd werd.
Maar de langste periode was tussen 1910 en 1925. Hier zijn dan ook de meeste schilderijen van bekend: De kubistische periode. De bedoeling van deze periode is het laten zien hoe verschillende kanten van een voorwerp zich kunnen laten zien op één vlak. De meeste schilderijen van deze periode zien eruit alsof ze zijn gemaakt van papierknipsels. De beroemdste uit deze tijd is De drie Muzikanten uit 1921.
Van 1926 tot 1935 schilderde hij vooral zijn droombeelden. Middenin deze periode kocht hij een kasteeltje bij Gisors en begon een atelier.
Hij schilderde vooral drie dingen: Zin vriendin, Dora Maar, Stillevens, zoals een lamp, een mes of een vaas, en schilderijen waar gezichten zowel een voor- als een zijaanzicht hebben. Hij mag de meeste schilderijen in zijn leven wel in Frankrijk gemaakt hebben, maar de meesten zijn te bewonderen in Madrid, in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.

Bibao’s GuggenheimHet uitzicht over de Bibao’s Guggenheim

Aan de rand van rivier de Nervión in Bibao ligt het Guggenheim museum. Een fusie van complexe en wervelende vormen en boeiende materialiteit die reageert op verschillende stedelijke contexten. Met meer dan honderd tentoonstellingen en tien miljoen bezoekers, komt het door dit museum dat de kijk op architectuur flink veranderd is. Door Frank Gehry, de geniale architect die dit Spaanse meesterwerk heeft gecreëerd, is de economie gestimuleerd. En met een verbluffend succes. In feite is het fenomeen van een stads transformatie naar aanleiding van de bouw van een groot stuk nu naar de stad vernoemd: De Bilbao-effect. Na twintig jaar beeldt het museum nog altijd een mix tussen kunst en architectuur. Vrijwel direct na de opening in 1997 werd het museum een enorm populaire toeristische attractie en trok bezoekers aan van over de hele wereld. Nu nog steeds trekt het museum nog vele bezoekers aan en zorgt het voor een hele hoop toeristen en vakantiegangers.
Dus bij een bezoekje in Bilbao moet je dit meesterwerk zeker even gaan bewonderen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg van alles wat Spanje te bieden heeft. Je kunt honderden boeken schrijven over alle wonderen van Spanje.. Maar laat deze website je alvast een klein voorproefje geven voordat je in de vakantie vertrekt naar dit warme, zuidelijke paradijs.