Wie heeft geproefd van La Espana, zal ongetwijfeld elke mogelijkheid aangrijpen om terug te keren naar dit verwonderlijke land. Er valt zoveel te zien en te ontdekken in het levendige, zuidelijke Spanje waar de gemeende gastvrijheid van de warme bevolking al meteen de aanzet is tot een fantastisch verblijf.
Spanje is een veelzijdige staat met verschillende badplaatsen alsook culturele steden en een schilderachtig binnenland. Wie houdt van veel zon, zee en strand is hier al sowieso op zijn plaats maar ook wie verlekkerd is op tapas of wie graag wat geschiedenis wil opsnuiven, zal ook zeker zijn gading vinden in het mooie Spanje. Hier gaan lekker eten, prachtige architectuur, dans en shoppen allemaal hand in hand.
Nog een interessante beleving dat je in Spanje te wachten staat, is de grote nalatenschap van de verschillende tijden en volkeren die er geheerst hebben. De invloeden van de vele bevolkingsgroepen en godsdiensten zijn nog duidelijk te merken aan de kleurrijke tradities en ook in de muziek en de keuken in de diverse streken.Maar of je nu belandt in het Moors getinte Andalusië, of je nu terechtkomt in het hippe Barcelona waar Gaudi zich opperbest heeft vermaakt met zijn kunstprojecten, of je nu de gezellige Costa’s aandoet, altijd zal je de onderliggende Spaanse warmte voelen naast de uiteen liggende gewoonten.
Cijfers en feiten Spanje
Spanje is een koninkrijk dat zich op het Iberische Schiereiland bevindt, net als de Balearen, de Canarische Eilanden en de Spaanse Exclaves die er ook deel van uitmaken.
Dit Zuid-Europese land ligt meer bepaald in het zuidwesten en heeft als buurlanden Frankrijk, Portugal en Andorra. Via de Straat van Gibraltar ligt echter ook het Noord-Afrikaanse Marokko op een boogscheut afstand.
Het gigantische land beslaat een oppervlakte van ruim 505.990 km2 waardoor zowel het klimaat als de plaatselijke talen van streek tot streek verschillen. Aan de Middellandse Zee liggen de toeristische costa’s en in Catalonië kan men andere zuidelijke parels ontdekken en het Catalaans horen spreken. De overige talen zijn: het Baskisch, het Gallisch, het erg beperkt gesproken Aranees, het dialect Asturisch en het uit het Latijn afstammende Aragonees.
Er stroomden en stromen nog zeer veel immigranten naar Spanje en die hebben altijd mee voor de economische groei en welvaart van deze staat gezorgd.
Geschiedenis Spanje
De geschiedenis van Spanje gaat heel ver terug in de tijd. Al in de ijstijd leefden er hier namelijk Neanderthalers en nadien hebben de volkeren die grot- en muurschilderingen maakten hier hun habitat gevonden.
Ook de Basken vestigden zich hier in Zuid-Spanje voordat de Feniciers Andalusië voor hun rekening namen. Andalusië was echter ook al bewoond door beschaafde, neolithische stammen uit de Jonge Steentijd. Minoische stammen, Grieken en Kelten volgden zodat er toen al een vermenging ontstond in Spanje van verschillende bevolkingsgroepen. Vooral in de regio Galicië zijn er nog heel wat Keltische overblijfselen te vinden.
De prehistorie achter ons gelaten, belanden we in de tijd dat de Visigoten Spanje in hun macht namen na de val van het Romeinse Rijk en overblijfselen uit die tijd zijn in het Visigotisch Museum en de oude kerkjes in Toledo te zien en te bewonderen.
Eén van de meest gekende en meest besproken tijdperken in de Spaanse historie is ongetwijfeld de 8e eeuw en de komst van de Moren. Zij namen het grootste deel van het land in handen en pas na zeven jaar begonnen de tegenaanvallen van de christenen, de zogenaamde reconquista. Deze onderliggende strijd duurde maar liefst tot het jaar 1492 en in die tussentijd leefden de gemoederen gewapend doch in een draaglijke situatie met wisselende bondgenootschappen. Hierbij speelde de beroemde figuur El Cidâ een belangrijke rol en vocht naargelang de situatie zowel tegen de moslims als de christenen.
Na zeven eeuwen van bezetting, werden in de tussentijd enkele noordelijke staten opnieuw christelijk door huwelijken. Maar de islam werd ingevoerd en een Spaans-Moorse cultuur was een feit. Vooral de grote steden Sevilla, Granada en Cordoba bloeiden helemaal op in die tijd en beloofden een uitstekende landbouwstructuur. In de dertiende eeuw echter was het afgelopen met de Moorse glorie en begon hun defensie.
Met het Verdrijvingsedict werden door de christenen, de joden tot bekering gedwongen en anders moesten ze al hun bezit achterlaten en wegvluchten. Doch, diegene die zich bekeerden werden nadien zwijn genoemd en verdreven tijdens de Spaanse Inquisitie.
Nadien begonnen de ontdekkingsreizigers als Colombus, Cortes en Pizarro aan hun globale expedities wat ook een belangrijk feit is in de geschiedenis van Spanje.
Na de Habsburgers, de Bourbons, de vele godsdienstruzies en de Spaanse Successieoorlog, heeft ook Napoleon hier duizenden soldaten verloren. Spanje raakte al haar kolonies kwijt en werd in 1931 voor de tweede keer een republiek met deze keer de nationalistische generaal Franco als oppermachthebber.
Na zijn dood nam Juan Carlos I als koning het heft in handen en sinds 1982 is Spanje een gedecentraliseerde staat met autonome regio’s.
Regelmatig worden hier helaas terroristische aanslagen gepleegd door de Baskische Afscheidingsbeweging ETA.
Gastronomie Spanje
De heerlijke Spaanse keuken is gezegend met een grote verscheidenheid. Afhankelijk van de streek, zullen de streekproducten alsook de diverse gerechten en eetgewoonten sterk verschillen. Maar enkele onmisbare toppers zijn ongetwijfeld in het hele land gelijk, met name het gebruik van olijfolie, vis- en zeevruchten, ham en citrusvruchten. Er wordt kwistig omgesprongen met uien en knoflook die voor zowat elke bereiding als basis fungeren.
Tapas, wijn en brood zullen nooit achterwege gelaten worden bij maaltijden en na de siësta eet men vrolijk verder.
Wie zich wil onderdompelen in al de lekkernijen van dit fantastische land en volop wil smullen, kan zich tegoed doen aan bijvoorbeeld de volgende bekende specialiteiten: chorizo, tortilla’s, de wereldberoemde paella die hier op zijn allerbest wordt klaargemaakt uiteraard, verse vis, gazpacho, zoete churros en nog veel meer. In Catalonië« wordt paella met pasta bereid in plaats van met rijst en heet fidueda. Men eet trouwens twee maal per dag warm in Spanje en de lokale bevolking gaat vaak op restaurant.
Enkele bekende alcoholische dranken zijn ook niet makkelijk om af te slaan. Denk maar aan een frisse sangria met vers fruit die je op een zonnig terrasje kunt nuttigen na een dagje paraderen. Of een lekkere sherry, die afkomstig is uit Andalusië«, meer bepaald uit het toeristische stadje Jerez de la Frontera.
Cultuur Spanje
Bij het ervaren van de Spaanse cultuur blijft geen ziel onberoerd. Laten we beginnen met de alombekende stierenvechten. Tot ver buiten de grenzen beroemd en berucht, trekt dit spektakel van overal volk aan. Deze eeuwenoude traditie begon aanvankelijk als amusement op het dorpsplein en groeide uit tot een heel evenement dat in arena’s werd gehouden. De eerste stenen arena stond in het dorpje Bjar en werd gebouwd in 1711. Stierenvechten zijn echter niet diervriendelijk doordat de torador het beest eerst jent en dan nog doodt en na veel protesten is het sinds 2004 al verboden in Barcelona.
Maar natuurlijk heeft Spanje ook heel wat vrolijke feesten en festivals op het programma staan die absoluut de moeite zijn. Enkele hiervan zijn onder andere het tomatenfestival en het carnaval. Elk jaar zien we beelden op de televisie van het originele tomatengooi festijn in Bunol waarbij de straten veranderen in tomatenpuree.
In het zuidelijke Cadiz alsook in Tenerife viert men uitbundig carnaval die niet echt onderdoet aan de stoeten van Rio. Nog een aanrader is het gezellige aprilfeest in Sevilla en uiteraard mag men de San Fermin-feesten in Pamplona niet vergeten.
In Spanje worden ook de religieuze feesten van heilige figuren uitbundig gevierd en zijn er regelmatig processies, een unieke ervaring! De traditionele dans flamenco is heel prettig om te zien.