Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Studeren in Spanje

5/5 - (1 stemmen)

Veel jongeren kiezen er na de middelbare school voor om door te studeren aan een vervolgopleiding. Deze opleiding wordt vaak in de buurt van de woonplaats gevolgd, maar er zijn ook een hele hoop studenten die er voor kiezen om hun geluk wat verder weg te gaan beproeven. Zo gaan zij wonen in de stad waarin ze studeren, of kiezen ze voor een enorm waarderende ervaring zoals studeren in het buitenland. Wanneer je in het buitenland studeert, sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. Zo behaal je je diploma, en leer je tegelijkertijd ontzettend veel van buitenlandse cultuur, inwoners van het land waarin je studeert en natuurlijk de taal! Studeren in het buitenland is dus erg aantrekkelijk wanneer jouw situatie er voor geschikt is. Er zijn een aantal landen die erg populair zijn onder studenten, en één van deze landen is Spanje.Een houten bureau met lamp, computer en boek

In Spanje zijn er een aantal diploma’s te behalen, afhankelijk van het niveau. De Spanjaarden hanteren min of meer hetzelfde systeem als in Nederland, echter zijn er wel kleine verschillen te bekennen. Zo worden de opleidingen voor het HBO aan dezelfde universiteiten gegeven als de wetenschappelijke opleidingen, iets wat in Nederland niet het geval is. Het niveau van opleiden in Spanje is nagenoeg hetzelfde als het niveau in Nederland: je zult dus niet onder doen met een diploma van een Spaanse universiteit.

Er zijn in Spanje vierjarige opleidingen waarmee je de titel ”título de graduado” kunt behalen, wat de bachelor titel betreft. De vervolgopleidingen hiervoor, de master-opleidingen, worden aangegeven met de titel “título oficial de máster”. De opleidingen van vier jaar kunnen vooral beroepsgericht zijn, oftewel op ‘normaal’ HBO-niveau wat wij hier in Nederland kennen. Het kan echter ook een vormfase zijn voor een universitaire opleiding. Net als de bachelors kunnen ook de vervolgopleidingen van beroepsgerichte of wetenschappelijke aard zijn.

In Spanje zijn de studies verdeeld tot het behalen van een officiële graad, of het halen van een eigen graad. Het niveau van deze opleidingen is niet vergelijkbaar met dat van Nederlandse masteropleidingen, omdat je niet opgeleid wordt voor een nationaal erkende graad. Bedenk je dus van te voren goed welke opleiding geschikt is voor jou, en aan wat voor soort diploma je behoefte hebt. Wil je de graad behalen die officieel erkend is, of ga je liever voor de eigen graad?