Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
5/5 - (1 stemmen)

Barcelona is een prachtige stad met een rijke geschiedenis, jaarlijks veel toeristen, historische bezienswaardigheden en vooral veel en lekker eten. Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en is gelegen aan de Middellandse Zee. Barcelona is gelegen in de autonome regio Catalonië. Hier wordt dan ook, naast Spaans, Catalaans gesproken. De Catalaanse hoofdstad telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners, dit bijna de helft van de inwoners van Nederland.

Barcelona: de geschiedenis en cultuur

Barcelona bestaat al ruim 4 duizend jaar, maar de plaatst heeft niet altijd zo geheten. De stad heeft vele namen gekend. ‘Barke-No’ enStad van Barcelona vanaf boven ‘Barca Nona’ waren daar een paar van. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de stad altijd een strategische, handels, plek heeft gehad. Er werd daarom ook vaak gestreden om de stad en de macht die daarbij hoorde. Deze continue strijd heeft zich aangehouden tot ongeveer de 13e eeuw. Dit kwam doordat Barcelona uitgroeide tot de belangrijkste handelsstad in Catalonië, en heeft tot de 16e eeuw daarom ook gouden tijden beleeft. Eeuwenlang is Catalonië een zelfstandig rijk geweest met zijn eigen glans en glorie, maar dit succes had een abrupt einde toen de Catalaanse Opstand en daarna de Spaans Successieoorlog begon.  Sindsdien is Barcelona onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tijdens de industriële revolutie bloeide Barcelona weer op, de invloed van Barcelona nam weer toe. Dit kwam doordat er vele nieuwe fabrieken kwamen en er een enorme toestroom aan arbeiders was in de stad. Ook op gebied van politiek, economie en cultuur nam de positie van Barcelona toe. Barcelona bloeide weer op. Dit was helaas van korte duur. De Spaanse Burgeroorlog maakte een einde aan de nieuwe bloeitijd van Barcelona. Pas toen het toerisme op gang kwam in het noorden van Spanje, en dus ook in Barcelona, verkreeg de stad weer zijn glans. De stad Barcelona, zoals wij die nu kennen, heeft zijn glans en glorie weer hervonden.  Nu hopen dat dat nog tijden zo blijft.

Natuur en klimaat

Omdat Barcelona gelegen is aan de Middellandse Zee heeft de stad een Mediterraan klimaat. De stad kent zachte winters en zwoele zomers. Het kwik komt daarom in de winters vaak niet langer dan gemiddeld 5 graden en in de zomer kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen rond de 30 graden. Door de vele zon uren en de toevoer van het warme mediterrane zeewater is het in de zomermaanden heerlijk vertoeven aan de stranden, waar je toch nog goed kunt afkoelen in het zeewater welke een gemiddelde temperatuur kent van zo’n 22 graden.

Toerisme

Jaarlijks reizen er miljoenen toeristen vanuit de hele wereld af naar de Catalaanse kustplaats. Niet zo gek ook aangezien Barcelona een prachtige stad is met veel bezienswaardigheden, lekker eten en omdat het een van de beste en grootste shopping steden is van Europa. Je kunt je er heerlijk vertoeven aan het strand, citytrips doen of gewoon weg en een terrasje pakken uit een tal van mogelijkheden. Ook het nachtleven in Barcelona is bruisend en in ieder gedeelte van de stad is er wel wat te doen. Kijk wel uit, want overdag en ’s nachts is het verboden om alcoholische dranken op straat te nuttigen.

Vluchten

Transavia biedt de beste deals aan voor je ticket naar Barcelona. Ze hebben relatief lage prijzen, goede vluchttijden en hebben niet vaak last van vertraging.

Bezienswaardigheden

Toch wel een van de meest beroemde bezienswaardigheden uit Barcelona is de Sagrada Família. In 1882 is de bouw van de basiliekBezienswaardigheden in Barcelona begonnen, die in eerste instantie is ontworpen door Josep María Bocabella. Bocabella werd ontslagen en Antoni Gaudí ging verder. Gaudí heeft het ontwerp zo vaak verandert tot dat de, in eerste instantie, neogotische stijl verdween. Gaudí, die de duur van de bouw schatte op 10 jaar, voelde zich waarschijnlijk overmoedig, de geplande opleverdatum staat op 2026 (precies 100 jaar na zijn dood). Ook opmerkelijk is dat de binnenkant van de basiliek zo minimalistisch is dat hij niet aan voelt als een kerk. De buitenkant daarentegen is volledig bedekt met façades. De kerk zal drie façades krijgen, waarvan twee reeds voltooid zijn, elk voor een fase uit het leven van jezus. De geboorte, het lijden en de glorie zullen hierin centraal staan. De Sagrada is zeker de moeite waard om te bezoeken, let wel, ga er niet zo maar even heen. Het gebouw is groot. Trek er de tijd voor uit. Haal je kaartje vooraf op internet dit scheelt een hele hoop wachten en ergernissen.

Voor degene die met de heerlijke temperaturen liever niet binnen willen verblijven kunnen een dag uit trekken om naar park Güell te gaan. Ook dit park is ontworpen door Gaudí. Het park is enorm, met een oppervlakte van iets meer dan 17 hectare kun je hier op een heerlijke zonnige middag goed vertoeven. Het park beschikt over verschillende verdiepingen en fietspaden en is een echt kenmerk aan de typische moderne stijl van Gaudí.

De magische fontein van Montjuïc in Parc de Montjuïc, het mooiste in de avond. Een spectaculaire show van water met licht effecten en muziek. Het, letterlijk en figuurlijk, spetterende optreden van de fontein is het gehele jaar door te bezichtigen van donderdag tot zondag. Nog een plus punt, rondom zijn heerlijke restaurants te vinden en kun je op Placa d’ Espanya, de rotonde tegenover de fontein, met een uitwendige lift naar de top van een groot rond gebouw gaan waar je een mooi uitzicht hebt over dat gedeelte van de stad.

Zeg eerlijk, wie kent het niet Camp Nou, hét stadion van Barcelona en de gelijknamige voetbalclub FC Barcelona. Van buiten af lijkt het een betonnen geheel, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in het stadion, dat 99.354 zitplaatsen kent.Voetbalstadion FC Barcelona

Omdat Barcelona zo veel mooie bezienswaardigheden kent en ik nog wel een lijst van tien pagina’s kan maken is het zeker de moeite waard om een rit te maken met een zo geheten ‘’Hop on-Hop off’’ bus. Met deze bus kom je langs de mooiste plekken in Barcelona en kun je bij iedere stop er in en weer uit. Bij bijna ieder hotel kun je een gids verkrijgen waarin de drie verschillende routes staan weergegeven. Handig, in de bus is ook een radio guide aanwezig afgestemd op bijna iedere taal. Zo kun je heerlijk in de zon zitten op de bus, genieten van de prachtige gebouwen en nog interessante informatie opdoen zonder de ergernissen die er normaal bij komen kijken.

Eten en drinken

Wanneer je aan Barcelona, eten en drinken denkt, is het eerste wat in je op komt Paella en Sangria. Maar er is meer te krijgen dan dat, en gelukkig maar want je moet er niet aan denken om iedere avond het zelfde te eten, en zonde ook! Want de keukens in Barcelona zijn net zo rijk als de cultuur. Zo kun je voor heerlijke gerechten genieten uit zowel de Catalaanse als Spaanse keuken, maar ook gerechten zoals Paella, tapas en Fideuà zijn bijna overal wel te verkrijgen.

De Catalanen eten zo’n vijf keer op een dag, twee keer warm en twee keer koud. Zo zijn er ook op ieder moment van de dag heerlijke wijnen te verkrijgen, met name goed gekoelde zoete witte wijnen met een sterk aromatische geur. Door dat ze zo vaak eten, eten zij ook later zo rond de klok van 21:00. De maaltijden zijn als volgt verdeeld:

–       Ontbijt, vaak thuis in de vorm van een broodje of een gebakje met een kop koffie.

–       Almuerzo, zo rond een uur of 10:00/11:00. Vaak is dit een stokbroodje

–       Lunch wordt genuttigd rond 13:00 en 15:30, dit is daarom ook warm en bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht.

–       Merienda, tussen 17:00 en 18:00. Deze maaltijd bestaat vaak uit koekjes, fruit of andere delicatessen met koffie.

–       Dinner, meestal wordt je hiervoor rond een uur of 21:00 aan tafel verwacht, door de latere tijd is deze maaltijd ook minder groot dan de lunch en bestaat meestal uit een hoofd en nagerecht.

De keukens in Barcelona staan bekend om de kwaliteit en versheid van de ingrediënten. Vaak wordt er daarom ook vis gegeten. De verse keuken komt voornamelijk het beste tot zijn recht op de plaatselijke markten. Eten buitenshuis is niet duur, en wordt veel gedaan ook door de locals. Vooral het nuttigen van het verse eten op de terrassen wordt vaak gedaan. Dit gaat echter niet zonder een glas wijn of twee.

Top vijf hotels

 1. El Palace Hotel, winnaar Travellers’ Choice 2016
 2. W Barcelona, 5 sterren
 3. Casa Camper Hotel Barcelona
 4. Mercer Hotel Barcelona
 5. Hotel The Serras

Top vijf restaurants

 1. Dos Palillos
 2. Mandarin Oriental Hotel
 3. Céleri
 4. Can Pineda
 5. Can Vallès

Top vijf bezienswaardigheden

 1. La Rambla
 2. Sagrada Família
 3. De magische fontein van Montjuïc in Parc de Montjuïc
 4. Park Güell
 5. Casa Millà