Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De 8 leukste uitstapjes in Spanje

5/5 - (1 stemmen)

De 8 leukste uitstapjes in Spanje

Spanje, het land van zon en costa’s is al jaren een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Bijna iedereen is daarom wel bekend met tapas, sangria en siësta’s (middagdutjes), maar Spanje heeft zoveel meer te bieden. De Jong Intra Vakanties geeft je een overzicht van de 8 leukste uitstapjes in dit veelzijdige land.

Fietsend de stad verkennen – BarcelonaMet de fiets Barcelona ontdekken

Een leuk uitstapje is om de stad met een fiets te beschermen. Want in Barcelona is het bijna altijd lekker weer, er is genoeg te zien en er ligt zo’n 200 km fietspad. Er zijn vele organisaties waar je fietsen kunt huren en zelf op pad kunt gaan, maar nog leuker is het om een fietstour te boeken. Je gaat dan op pad met een gids, die je naar alle mooie (verborgen) plekjes brengt. Er zijn ook een aantal Nederlandse organisaties die (privé)tours aanbieden, zodat je de wetenswaardigheden gewoon in het Nederlands te horen krijgt. Houd er wel rekening mee dat bellen en muziek luisteren verboden is als je fietst en dat je je stalen ros niet mag vastzetten aan straatmeubilair zoals bomen en lantaarnpalen. Tot 16 jaar is tevens een fietshelm verplicht.

Het Alhambra bezoeken – Granada

Het Alhambra in Granada is groots, indrukwekkend en ademt de Moorse geschiedenis. Het fort stamt uit de Middeleeuwen en de Moren heersten hier in die tijd over het koninkrijk Granada. Het paleis op zich is door de rijke decoraties een waar kunstwerk en het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om het gebouw te beschermen mag er per dag maar een gelimiteerd aantal bezoekers naar binnen. Het is dus aan te raden om de toegangskaarten vooraf te boeken. Wie de gok waagt dat niet te doen, loopt het risico niet toegelaten te worden. En dat zou eeuwig zonde zijn.

Surfen – Spaanse kustSurfen langs de Spaanse kust

Spanje, dat het grootste deel van het Iberisch schiereiland beslaat, heeft zowel in het noorden, aan de oostkust en in het zuiden vele stranden. Hiervan zijn verschillende gebieden heel geschikt om te surfen. Je vindt er dan ook vele surfscholen. Aan de golf van Biskaje is het water van de noordoostelijke, Atlantische Ocean relatief ondiep. Hierdoor kunnen de omstandigheden vrij uitdagend zijn. Ook in het uiterste zuiden van Spanje ligt een geliefde surfspot: Tarifa. Hier kunnen zowel beginners als gevorderden goed terecht. Ook sommige Canarische eilanden zijn heel geschikt om te surfen, zoals Lanzarote en Fuerteventura. Hier geniet je van de Atlantische Oceaan, zonder dat je een intercontinentale vlucht hoeft te boeken.

Aapjes kijken en belastingvrij shoppen – Gibraltar

Gibraltar is een Brits overzees gebied, van nog geen 7 kilometer oppervlakte, in het zuiden van het Iberisch schiereiland. Je kunt er allerlei Britse producten kopen en met ponden betalen, maar men rijdt er wel rechts. Gibraltar is heel geschikt om een dagje te winkelen, want je shopt er belastingvrij. Verder is het leuk om de apenkolonie die in Gibraltar woont te bezoeken, of om een wandeling te maken door het natuurreservaat. Ook een tripje naar de beroemde rots van Gibraltar is de moeite waard. Vanaf hier heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op de kust van Afrika. Steek dus voor de verandering eens een dagje deze Spaans-Britse grens over. Er zijn vanuit de Costa del Sol verschillende excursies boekbaar.

Waterpret beleven – Spaanse waterparkenSpelend meisje in Spaans waterpark

Een tripje naar een waterpark valt bijna altijd in de smaak bij jong en oud. Door heel Spanje zijn vele verschillende waterparken te vinden en zeker bij een toeristische bestemming is er vaak wel één in de buurt. In het noordoosten van Spanje is PortAventura Costa Caribe Aquatic Parc een aanrader en ook Waterworld is erg uitgebreid. Aan de Costa del Sol kun je naar Aqualand, of één van de kleinere parken. Ook op de meeste Canarische eilanden zijn waterparken. Vooral Siam Park op Tenerife is qua uitstraling en attracties een echte aanrader. 

Eten totdat je niet meer kunt – San Sebastián

Bij Spanje denk je waarschijnlijk meteen aan een zonovergoten vakantie aan de oostkust of aan een stedentrip naar Barcelona. Maar in het noordwesten ligt ook een plaats die de moeite waard is: San Sebastián. Deze stad aan het strand heeft niet alleen mooie architectuur, het is ook echt de gastronomische hoofdstad van Spanje. Van alle driesterrenrestaurants die het land telt, staat namelijk de helft hier. Voor het meer laagdrempelige genieten zijn er genoeg pinchos (of pintxos) barretjes. Hier verkoopt men tapas op een stokje voor zachte prijsjes. Er zijn vele gastronomische uitstapjes te boeken, van wijntours tot rondleidingen langs de beste adressen voor pinchos.

Cultuursnuiven in een studentenstad – Salamanca

Salamanca is een echte studentenstad en de perfecte locatie om een cursus Spaans te volgen. Heb je daar geen tijd voor? Dan is deze prachtige stad alsnog de moeite waard. Je kunt je overal vergapen aan indrukwekkende architectuur, want de hele binnenstad staat namelijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat er in Salamanca erg veel studenten zijn is dit één van de beste uitgaanssteden van Spanje. Een bijkomend voordeel zijn de zachte prijsjes voor eten en drinken. Zo kun je er naar hartenlust proeven van alle heerlijke tapas en gerust een drankje extra bestellen.

Bootje varen – Spaanse waterenVaren met een boot op Spaanse wateren

Waar zee is, kan gevaren worden en boottripjes worden dan ook overal langs de Spaanse kust aangeboden. Zo zijn aan de Costa Brava dagtochten met een catamaran erg populair. Op dit soort boten kunnen de gasten relaxen op het dek of op de netten, terwijl ze een lekker kleurtje opdoen. Aan de Costa del Sol of op de Canarische eilanden is een dolfijnentour een belevenis. Je weet van te voren natuurlijk nooit of je echt een dolfijn gaat zien, maar de boottocht alleen al is genieten. Rondom de Canarische eilanden wordt er ook veel gezeild. Je kunt als je ervaring hebt een zeilboot huren, of mee gaan met een georganiseerde trip.