Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Sagrada Familia basiliek een must-see

5/5 - (3 stemmen)

Het bouwwerk gelegen in Barcelona, dat sinds 1882 voortdurend in aanbouw is, heet de Sagrada Familia. Deze naam is vooral bekend bij de toeristen, maar in werkelijkheid heet dit gebouw ‘Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia. Het is van oorsprong een ontwerp van Antoni Gaudi die de basiliek heeft vernoemd naar de Heilige Familie.

Sagrada Familia – De bouwHet historische Sagrada Familian in Spanje

In 1881 werd de opdracht gegeven aan Francisco de Paula del Villar om een basiliek te bouwen in Barcelona. Hij besloot om twee jaar later deze opdracht over te dragen aan Gaudi. De plannen die Gaudi had was om binnen tien jaar de gehele basiliek klaar te hebben. Al snel kwam hij erachter dat dit onmogelijk bleek door het onvoorstelbare aantal details die verwerkt moesten worden in het bouwwerk. Het feit dat het bouwwerk na bijna 135 jaar nog steeds niet af is maakt het een toeristische attractie. Er zijn wel een aantal delen klaar van het bouwwerk, die van buiten en binnen te bewonderen zijn maar nog lang niet alles. Elke dag werken er nog ruim 100 bouwvakkers aan de basiliek.

Financiën

Een grote reden dat de basiliek nog niet klaar is, komt door de financiën. De Sagrada Familia is een verzoeningskerk. Dit houdt in dat de kerk alleen door middel van donaties gerealiseerd mag worden. De donaties komen af en toe binnen, waardoor er steeds maar een klein gedeelte gebouwd kan worden. Rond 1980 werd er daarom besloten om het entreegeld dat toeristen betalen voor een bezoek aan de basiliek te gaan gebruiken als donatie voor de bouw. Hierdoor wordt er tegenwoordig elke dag druk gewerkt aan de basiliek door ruim 100 bouwvakkers.

De architecten

Het idee begon bij Francisco de Paula del Villar, waarna deze werd overgedragen aan Gaudi. Na Gaudi betrokken steeds meer architecten zich bij de bouw zoals, Francesco Quitana en Luis Gari. J. Busquets hield zich daarna bezig met de beeldhouwwerken en Josep Maria Subirachs met de facades. De verwachting is dat de gehele bouw in 2026 klaar zal zijn en de gehele basiliek feestelijk wordt geopend.