Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Granada, een stad omgeven door bergen

5/5 - (1 stemmen)

In het zuidoosten van Spanje, tussen Málaga en Baza ligt Granada. Deze stad met ruim 200.000 inwoners ligt wat meer landinwaarts, waardoor het typisch Spaanse klimaat goed voelbaar is: het is hier simpelweg erg warm. Perfect voor als je op zoek bent naar een zonvakantie!

Naast zon, is er in Granada ook een heleboel Spaanse cultuur te vinden. De oorzaken hiervan zijn de invloeden vanuit veelEen bovenaanzicht van huisjes en bomen in Granada verschillende culturen die hun sporen hebben achtergelaten in de stad. De culturele rijkdom van de stad is vooral te danken aan de invloeden van de verschillende religies die hier hebben leidend zijn geweest: hieronder vallen onder andere de Moren, Joden en katholieken. Voor een culturele rondreis hebben wij een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet:

De kathedraal van Granada

Deze kerk is het belangrijkste gebouw van het aartsbisdom Granada, en stamt uit de renaissance. Met 7707 vierkante meter is het één van de grootste kathedralen van Spanje. Het bouwen van de kerk begon in 1523, nadat de stad in 1492 was veroverd van de Moren. Het katholieke koningspaar besloot op de plek van de belangrijkste moskee van de stad deze kathedraal te bouwen. Pas in 1704, en na een wissel van architect kon de kathedraal in gebruik worden genomen. Later is er nog eens 50 jaar over gedaan om een toren te vervangen.

Alhambra Granada

Naast katholieke kerken, zijn er ook Moorse invloeden te vinden in Granada. Bijvoorbeeld het Moorse fort en paleis Alhambra. De naam staat voor ‘rood paleis’, en werd gebouwd door verschillende sultans. Naast het rode paleis, liggen er nog 3(!) bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Zo is hier naast het paleis van Karel V ook het zomerpaleis Generalife te vinden. Ook het Alcazar vestigingsfort is hier gevestigd.

Capilla Real

Deze koninklijke kapel, die zich midden in het centrum van Granada bevind, is gebouwd in de Gotische bouwstijl. De kapel was van origine bedoeld om de lichamen van koningskoppels te bergen in praalgraven. In deze kapel liggen onder andere de graven van Koning Ferdinand en zijn vrouw Isabella, die de stad terugveroverde van de Moren, en ook de kathedraal hebben laten bouwen.

El Bañuelo

In de wijk El Albaicin is het oudste Arabische badhuis ter wereld te vinden: El Bañuelo. Dit badhuis is uitstekend bewaard gebleven, en als één van de weinige gebouwen die niet gesloopt zijn nadat de Spaanse koningen hun stad weer hadden teruggenomen. Het badhuis is gratis te bezoeken!

La Cartuja

Dit klooster stamt uit 1506, en draagt de ingewikkelde maar prachtige naam ‘Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción’. Dit klooster werd toentertijd bewoond door de Kartuizers, en ligt op de noordelijke heuvel van de stad. Experts noemen dit klooster het mooist aangeklede klooster van Spanje, ondanks dat het er van buiten nogal grauw en kaal uit ziet. Vooral de kapel en de tuinen van het klooster zijn adembenemend, en worden elke dag nog onderhouden met de opbrengsten van de toegangsprijzen. In het klooster zijn een hoop marmeren beelden te vinden, en ook zijn er schilderijen van o.a. Juan Sánchez de Cotán te vinden.

Dit zijn enkele hoogtepunten van de vele bezienswaardigheden in Granada. Naast de culturele uitstapjes, zijn er in de stad ook voldoende terrassen en eettentjes waar je kunt genieten van typisch Spaanse gerechten. Probeer bij een tentje waar veel locals zitten eens Spaanse ham, paella of tapas: een geweldige maaltijd gegarandeerd!