Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het niet typisch Spaanse Bilbao

3.5/5 - (2 stemmen)

In het noorden van Spanje, vlakbij de Franse grens ligt de stad Bilbao. Deze grote stad, met ruim 340.000 inwoners, is het centrum van Baskenland. Desondanks dat dit de stad met de meeste inwoners is, is het niet de hoofdstad van Baskenland. Deze omstreden agglomeratie van Spanje is berucht vanwege de behoefte aan onafhankelijkheid. De provincie voert al erg lang een onafhankelijkheidsstrijd met de Spaanse regering om op deze manier los te komen van het Spaanse regime. Ondanks dat de provincie al zo lang bezig is met de onafhankelijkheid, is het tot op heden nog niet gelukt om los te weken van Spanje.Uitzicht over stad Bilbao, met bord

Het streven om onafhankelijk te worden van Spanje leeft ontzettend in de stad, en gehele agglomeratie. Dit zul je merken wanneer je je begeeft naar lokale barretjes met originele tapas, ook wel ‘pintxos’ genoemd, begeeft. In Baskenland spreekt het grootste deel van de bevolking ook een andere taal, namelijk Baskisch. Deze taal heeft veel invloeden vanuit de Hongaarse en Turkse taal.

Wat maakt Bilbao nou zo’n interessante stad? Er zijn enorm veel verschillende redenen om deze stad een keer te bezoeken, te beginnen met het klimaat. Over het algemeen zijn Nederlanders een volk wat niet geweldig tegen hitte kan. Dit maakt ze perfecte toeristen voor Bilbao! De stad heeft namelijk, anders dan veel plekken in Spanje, een gematigd maritiem klimaat wat zorgt voor tamelijk milde zomers(voor Spaanse begrippen).

Naast het fijne, zachte weer zijn er onwijs veel bezienswaardigheden in deze grote stad. Zo bevind zich in deze stad Athletic Bilbao, de grootste voetbalclub van Baskenland. Athletic speelt zijn wedstrijden in het San Mamés, een modern voetbalstadion met een bijbehorend museum over de club. Wanneer je fan bent van voetbal, is dit stadion zeker de moeite waard!

Wanneer je op zoek bent naar cultuur, zit je in Bilbao ook gebakken. Midden in het oude centrum, Las Siete Calle, barst het van traditionele Spaanse architectuur. De typisch Spaanse smalle straatjes en oude gevels geven een bijzondere sfeer aan het centrum. Er zijn hier onder andere kathedralen van Santiago, Santos Juanes, San Anton en San Nicolás te vinden. De kathedralen zijn allemaal erg uniek, vol met pracht en praal van het katholiek ingestelde Bilbao. Vooral de kathedraal van Santiago kent een bijzondere historie: het creëren van dit gebouw heeft ruim twee eeuwen geduurd en dit is terug te zien in de schoonheid ervan.

Het theater van Bilbao, het Teatro Arriaga, is eveneens een hoogtepunt van Bilbao. Dit theater is vaak geteisterd door branden en overstromingen. Hoewel dit gebouw vaak getroffen is, is het des te indrukwekkender wanneer je ziet hoe authentiek dit weer gerestaureerd is. Het theater is vernoemd naar de beroemde Spaanse componist Juan Crisóstomo Arragia, welke vaak ‘de Spaanse Mozart’ werd genoemd.

Naast de traditioneel oude gebouwen, bevind zich in Bilbao ook moderne kunst. Het museum Guggenheim de Bilbao is een museum wat vooral om moderne kunst draait. De tentoongestelde werken komen over het algemeen uit de 20e en 21e eeuw. Het mooie aan dit museum is de architectuur. Het museum, ontworpen door Frank O. Gehry, kenmerkt zich door het gebruik van glas, titanium en kalksteen. Deze bijzondere grondstoffen resulteren in een imponerend bouwwerk, welke zeker een bezoek waard is!