Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe te overleven als toerist

4.4/5 - (7 stemmen)

Een toerist zijn of een toerist tegenkomen. Hoe moeten wij overleven als toerist in Spanje? En hoe overleven wij met toeristen? Deze blog vertelt jou alles wat je weten moet voordat je op vakantie gaat en zelf een toerist zal zijn.

Toeristen en jijSpaanse man en vrouw als toerist in eigen land

In films zien we ze meestal als Aziatische groepen, met petjes en zonnebrillen op. Vaak nog vergezeld met enorme camera’s om de nek terwijl ze zich verdringen om verschillende toeristische bezienswaardigheden, in de hoop voor een grappige foto die op alle sociale netwerken gepost worden. Twitter, Instagram, Facebook, Panorama, iedereen moet het zien.
De meesten kunnen toeristen wel waarderen. Ze zijn speciaal vanuit Azië of Amerika of waar dan ook gekomen om ook even een kijkje te nemen bij bijvoorbeeld het Anne Frank huis, of de Paleis op de Dam. Als trotse Nederlander maakt je dat wel een beetje trots. We zijn namelijk erg klein als landje maar worden dus niet overgeslagen, blijkbaar!
Veel Nederlanders voelen zich gelijk geroepen en verplicht om toeristen zo veel mogelijk te helpen met het ontdekken van de Nederlandse cultuur. We bieden ze hulp, geven ze tips en natúúrlijk willen we wel even een foto maken van iedereen!
En natuurlijk kunnen wij Nederlanders onze toeristen van hun sokken blazen door ze te imponeren met onze indrukwekkende kennis van de Engelse taal. Misschien zijn wij daar zelf nog wel het trotst op. Met de meeste bezienswaardigheden hebben wij immers niet zo heel veel mee te maken. Wij hebben ze niet gebouwd, en de precieze geschiedenis van de meeste bezienswaardigheden hebben de meesten ook geen idee. Maar hoe veel Engels wij weten te spreken, te schrijven en te luisteren, bewijst maar weer hoe goed onze scholen zijn. Vaak gooien we er nog even een mooie accent bij en voor je het weet voelen we ons groot en belangrijk.
Nederlanders zijn niets anders dan andere landen tegenover toeristen. De meeste inwoners zijn trots op hun land, en daardoor ook trots dat toeristen komen.

Jij als toerist

Helaas, niet alle toeristen zijn even hulpbehoevend, vriendelijk en terughoudend. Sommige toeristen zien een vakantie als ‘Een paradijs waar ik niemand ooit nog terugzie’ en zien dit als een geweldig excuus om flink de pan uit te gaan.
Op zich is daar niets mis mee. Met vakantie gaan is juist bedoeld om te rusten en tegelijkertijd uit je dak te kunnen gaan. In grote steden zal niemand je er vreemd op aankijken.
In Spanje ook niet. Ibiza, Milaan, Barcelona, en andere grote steden zullen ze er natuurlijk wel aan gewend zijn, maar in de kleinere steden vinden de locals het prettiger als je je wat rustiger houdt. De truc is om je juist niet als een toerist te kleden of te gedragen.
Zo denken de locals ook niet van: ‘Goede genade, daar heb je weer een stel toeristen!’
Je niet kleden als een toerist heeft meer voordelen. In toeristische trekpleisters (zoals grote steden en befaamde eilanden) zien sommige locals erg uit naar toeristen. Vooral op de markt zien ze jouw al te graag staan en trekken ze jouw aandacht. Als je eruit ziet als een toerist zullen ze snel naar je toestappen. Bijna overal is het erg moeilijk om weg te komen zonder wat gekocht te hebben. Aan marktkoopmannen valt niet te ontkomen, in welk land je ook bent.

Wees een toerist. Zie er niet uit als een2 jongens op vakantie in Spanje

In een onbekende stad is het logisch dat je op tochtjes een kaart meeneemt, toch? Je moet wel weten waar je heen gaat voordat je de weg naar het hotel kwijtraakt. Niets is stressvoller dan dat.
Fout. Weg met die kaart. Sommige inwoners maken van jouw verwarde blik maar al te graag gebruik. Sta je dus met je hoofd in een map gestoken ben je overduidelijk een verdwaalde toerist. Waarschijnlijk zullen ze gewoon op je afstappen, ook maar voordat je de weg gevraagd hebt. Ze zien er heel vriendelijk uit en willen je maar al te graag even naar je bestemming brengen. Wat ze dan niet vertellen is dat ze betaald dienen te worden als je er uiteindelijk bent. Of, als marktkoopmannen je aandacht trekken, duurt het nog veel langer voordat je bent waar je wezen moet en zit je nog meestal vol nieuwe spullen ook.
Beter is het om zonder kaart op stap te gaan. Met alleen een briefje met de vraag of je al een beetje in de buurt bent is voldoende. En natuurlijk moet je voordat je weg gaat de omgeving bekijken, zodat je weet waar je heen moet. In cafés kun je dan even vragen waar je precies bent en of het nog ver is. Zonder kaart op stap gaan is veel rustiger en tegelijkertijd ook heel veel spannender, dus waarom ook niet?

Er niet uit zien als een toerist heeft ook heel veel voordelen als we het over zakkenrollers hebben. Spanje is prachtig en zorgt voor interessante en geweldige vakanties, maar zakkenrollers heb je overal , waar je ook zit. Houd je hand op je beurs en let op waarschuwingen. Vermijd te drukke omgevingen en verstop je geld indien mogelijk op onverwachtse plaatsen. In je sok, bijvoorbeeld.
Het is zonde om zo’n heerlijke vakantie in Spanje daardoor te laten verpesten.
Een toerist zijn is leuk. Een toerist tegenkomen ook. Maar gedraag je altijd rondom anderen zoals jij je ook zou gedragen, en geniet ervan.

Zoals je ziet is een goed begin het halve werk! Ga je met de auto op vakantie? Bekijk dan deze tank- en autotips en ga voorbereid op zomervakantie.