Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spaans aan tafel

5/5 - (1 stemmen)

In Spanje is de cultuur en geschiedenis ontzettend rijk. Spanjaarden hebben alle reden om trots te zijn op hun landje. Zij zijn net zo trots op hun cultuur als wij dat zijn, misschien wel trotser. Net als in Nederland stellen de bewoners het enorm op prijs als je je als toerist wilt mengen in de lokale cultuur.

Dit kan op straat, tijdens gesprekjes en tijdens sightseeing, maar aangezien Spanje erg gesteld is op haar gastronomie, is het misschien wel het handigst om je daar als toerist vooral op te richten.
Want waar we ook willen gaan eten, als toerist willen we meestal gewoon erg goed voor de dag komen en zo min mogelijk aandacht opeisen van de lokale bewoners, als die hun leven willen leven zoals zij dat het hele jaar door doen. En zelf hebben wij natuurlijk ook onze trots, niet waar? We willen natuurlijk geen flater slaan.
Dus- laten we de belangrijkste Spaanse tafelmanieren nog eens op een rijtje zetten, zodat je zonder schaamte Spaans aan tafel kan.

De BasicsEen bord met soep, brood en mosselen

Je hoeft je niet zo heel veel zorgen te maken. Qua tafelmanieren zijn ze niet zo gek veel verschillend als die van Nederland. Maar sommige overduidelijke regels zijn internationaal wel geldig, dus ook in Spanje.
1. Ga rechtop zitten. Niets zo vervelend voor je omgeving als dat jij eruit ziet alsof je elk moment in kan zakken van vermoeidheid. Gebogen over tafel hangen is absoluut niet netjes, al helemaal niet in Spanje. Men zal denken dat je je verveelt en niet van het eten geniet. En dat is zeer pijnlijk voor ze. Eten wordt immers beschouwd als het belangrijkste moment van de dag. Als je Spaans aan tafel wilt zitten doe je toch gezellig mee?
2. Kauw en slik het voedsel door voordat je een slok van je drinken neemt.
Je mag de lokale Spaanse gerechten zo lekker vinden als je wilt, maar vooral in gezelschap van inwoners of gewoon in het algemeen is het niet netjes je vol te proppen. Met een wereldrecord alles naar binnen schrokken is zeer knap, maar niet gewenst.
Neem de tijd. Het is natuurlijk een goed compliment als je jouw maaltijd heerlijk vind, maar zorg er wel voor dat anderen kunnen merken dat je het echt proeft. Spaanse tafelgenoten vinden het geweldig als van hun gerechten zo wordt genoten.
3. Klaar met het gerecht? Onthoud, in Spanje drinkt men vaak een kopje koffie na het eten. Helaas doen zij deze vrijwel nooit bij het toetje, wat trouwens veel lekkerder is. Maar na het toetje kun je maar beter niet het bord van je afduwen. Of erger, ze opstapelen. Vooral in restaurants is dit uit den boze (en zorgt ook alleen maar voor meer voorspoel-werk). Laat je bestek niet in een kom of kop staan, leg ze op horizontaal op het bord, met de handvaten naar rechts.

“Eetiquettes”

De basics vallen op zich wel mee, toch? Het gaat nog verder, maar geen zorgen- de Spaanse “Eetiquette” is heel makkelijk en ook eigenlijk best logisch als je er over nadenkt. Spaans aan tafel zitten is na het lezen van deze “Eetiquettes” een eitje!

4. Ellebogen van tafel, polsen erop. De onderarmen zijn het prettigst om ze in het geheel op tafel te leggen, nietwaar? De meesten zullen het met je eens zijn. Wie de regel “geen ellebogen van tafel” ook heeft bedacht, hij of zij heeft dit niet bedacht voor comfort aan tafel. Maar het is een internationaal, geaccepteerd gegeven en je had het misschien ook zelf ook wel kunnen bedenken. Probeer er niet te krampachtig bij te zitten. Relax!
5. Doe mee aan een toost! Waar de gastheer ook een toost over geeft, doe er lekker aan mee. Dit word hoogst gewaardeerd door je tafelgenoten. Sterker nog, er niet aan mee doen is zeer onbeleefd en getuigt van desinteresse en gebrek aan respect voor de gastheer/vrouw. Houd jouw glas lager dan die van de rest, als je niet precies weet waarom er getoost word.
6. Niet eten tot de gastheer begint. Het ziet er misschien allemaal hartstikke lekker uit, zo’n heerlijk avondmaal uit de Spaanse keuken, maar de gastheer eet voordat de rest dat doet.
In hotels zou het kunnen dat je met wildvreemde mensen aan een tafel zit. Als er bijvoorbeeld in dit soort gevallen geen gastheer aanwezig is, laat de oudste aan tafel dan beginnen voordat je zelf begint.
7. Niets met je handen eten! Bestek heb je niet voor niets gekregen. Gebruik deze dus. Eet dus ook geen dingen als patat, kleine snacks of stukjes kaas met de handen.
Hoewel- In de meeste restaurants krijg je een mandje met brood op tafel. Dit is niet bedoeld als voorgerecht! Je mag het er wel voor gebruiken, natuurlijk, maar het is meer bedoeld als hulpmiddel, zeg maar als vervanging voor bestek bij kleine restjes van Tapas. Gebruik het stukje brood dus op het eind, en schraap niet met bestek je bord uitgebreid schoon.
8. Naar het toilet gaan mag! Je zou het niet denken, maar Spanjaarden vinden het echt niet erg als je je even excuseert om de blaas te legen. (Met nadruk op blaas…)
In sommige landen is dit een enorme belediging, maar in Spanje dus niet. Schuif zo stil mogelijk je stoel naar achter, excuseer je en loop discreet van de tafel weg. Kom zo snel mogelijk (en zo fris mogelijk) terug en ga zitten alsof je niet bent weg geweest.
Als anderen zich excuseren, moet je niet vragen waar ze heen gaan of wat ze gaan doen. Dat is totaal hun zaak en waarschijnlijk is het wel voor te stellen wat ze gaan doen!

Dit viel nog best mee, toch? Eigenlijk zijn het heel normale regeltjes waar aan te houden is tijdens het eten. Spaanse “Eetiquette” is niet zo gek veel verschillend als dat van Nederland. Of elk ander land, trouwens.
Maak je niet te veel zorgen of jij je wel aan de regels houdt. Het is mooi als je het doet, maar je bent op vakantie. Op vakantie moet je relaxen kunnen. En hoewel het erg beleefd en beschaafd is als je jouw omgeving behaagt door netjes te eten… Je ziet ze waarschijnlijk verder nooit meer. Dus geniet het Spaanse leven op je eigen manier, of je je nou wel of niet aan alle regels houdt.