Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Madrid

5/5 - (1 stemmen)

Voor de gene die niet zo goed hebben opgelet tijdens aardrijkskunde, Madrid is de hoofdstad van Spanje, gelegen in het midden van het land. Naast het feit dat Madrid de grootste stad is van Spanje, is het ook nog eens de een na grootste stad van Europa. Door de centrale ligging van de stad, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland.

Geschiedenis en cultuurDe straten van Madrid met voorbijgaande auto's en voetgangers

In tegenstelling tot Barcelona, waar al van veel eerder terug historische informatie was gevonden, komt de eerste historische informatie over Madrid uit de 9e eeuw. Gezien andere Spaanse steden is dit vrij laat. Dit zal waarschijnlijk aan het feit hebben gelegen dat het gebied waar Madrid ligt niet aantrekkelijk is. Er komen geen belangrijke handelsroutes langs, gewoonweg omdat er geen havens gebouwd konden worden omdat het in centraal Spanje is. Spanje heeft wel een lange geschiedenis op het gebied van koninkrijken. Toen de zoon van de koning Filips II in de 16e eeuw het Spaanse gerechtshof naar Madrid verplaatste, nam Madrid automatisch de naam aan van hoofdstad, ook al is dit nooit officieel verklaard.

Spanje heeft vele slagen om steden en oorlogen gekend. De Spaanse Burgeroorlog was toch wel de gene die Madrid het meest heeft getroffen. Madrid was de eerste stad in de geschiedenis die werd gebombardeerd door vliegtuigen met het doel burgers te raken.

Natuur en klimaat

Ook al is Madrid niet gelegen aan de Middellandse zee, zij hebben toch een mediterraan klimaat. Echter ligt het wel wat anders, de zomers zijn warm met in de zomermaanden gemiddelde temperaturen van 32 graden. De winters daar in tegen kunnen in de wintermaanden gemakkelijk onder het vriespunt komen en je moet er ook niet van op kijken als in dit gedeelte van het land het kan gaan sneeuwen in de winter.

Toerisme

Jaarlijks komen er veel toeristen naar de op twee na grootste stad van Europa. Niet heel gek want Madrid heeft veel te bieden. Zo hebben zij een tal aan monumenten, vele prachtige musea, mooie zonovergoten parken en natuurlijk het stierenvechten., al is dit niet het gehele jaar te bewonderen.

Bezienswaardigheden

Wie aan Spanje denkt, denkt aan stierenvechten. Madrid is de plek voor het stierenvechten en daarom zijn er ook twee arena’s, Vista Alegre en Las Ventas. De laatste bevindt zich op de Plaze de Toros en is de belangrijkste arena. Tijdens het San Isidro festival, midden mei, begint het stierengevecht seizoen. Je kunt er elke dag de beste stierenvechters ter wereld zien. Na het festival kun je, tot oktober, elke zondag om 19:00 uur een stierengevecht mee maken. Mocht je tijdens het festival willen gaan, boek van te voren je kaartjes online, de beste matadors zullen hier te aanschouwen zijn!Voetballers met toeschouwers in het stadion van Real Madrid

Iets wat mannen vaak eerder beamen dan vrouwen is het voetbal. De metropool kent twee top clubs, Real Madrid FC en Atletico Madrid, waarvan de eerste vaak wat geliefder is onder de kenners. Real Madrid heeft top spelers van het allerhoogste niveau en zijn daarom ook van te zien in kampioenswedstrijden. Wie de stadions wil bezoeken van beide clubs, dat kan. Het stadion van Real Madrid, Estadio Santiago Bernabéu dateerd uit het jaar 1947 en heeft een capiciteit van maar liefst 85.000 toeschouwers. Het stadion is een van de meest druk bezochten attracties en is 363 dagen per jaar te bezoeken (gesloten op 25 december en 1 januari).

Met 3.418 kamers en 135.000 m2 is het koninklijke paleis van Madrid het grootste koninklijke paleis in de wereld. Helaas wordt het paleis alleen nog maar als werkpaleis gebruikt. Je kunt hier een rondtoer doen van rond en nabij de twee uur. Helaas lukt het niet om in die twee uur het hele paleis te zien. Daarom worden de mooiste gedeeltes in het paleis tentoon gesteld tijdens de tour. Onder de belangrijkste bezienswaardigheden in het paleis vallen het grote trappenhuis met een plafondschildering Escalera principal, de troonzaal Salón del Trono, de gala-eetzaal Comedor del Gala, de koninklijke kapel Capilla Real, de koninklijke apotheek Farmacia Real en de ceremoniezaal met onder anderen de Zeven Planeten Salón de Columnas.

Als je een fan bent van de barokke, neoklassieke bouwwerken dan moet je zeker naar Plaza de Cibeles. Dit plein in Madrid is rijkelijk gedecoreerd met marmeren sculpturen met een sprookjesachtige fontein. Rondom het Plaza de Cibeles staan een aantal imposante gebouwen, echt de moeite waard om er tijdens een bustour even voor uit te stappen.

Eten en Drinken

Zoals overal in Spanje gebeurd, eten de Spanjaarden vijf keer op een dag en is het avond eten een heel stuk later dan dat wij gewend zijn in Nederland. Je moet er daarom ook niet verbaast van op kijken wanneer je om 17:00 nog niet kunt dinneren. Lunchen begint in Spanje pas na 13:00 en duurt tot rond en nabij de 16:00 uur en is daarom ook de belangrijkste en meest uitgebreide maaltijd die de Spanjaarden kennen. Tijdens de lunch nuttigen de Spanjaarden vaak drie gangen, in tegenstelling tot het dinner waar zij zich meestal beperken tot twee gangen.

Madrid is bezaaid met veel leuke restaurants met een typische Spaanse keuken. Zo kun je goed streekgerechten eten zoals cocido Madrileño, een stoofpot van lamsvlees en groeten, callos a la Madrileña, een stoofpot met ingewanden, en een sopa de ajo, looksoep met Spaanse ham en paprika. Natuurlijk kun je in Madrid ook typisch Spaans eten en tapas zijn ook nog steeds daar erg gewild. Deze kleine, verrukkelijke hapjes kun je op elk uur van de dag bestellin in een van de vele tapasbars die in Madrid te vinden zijn. Traditie hierin is dat de tapas staand aan de bar genuttigd worden onder het genot van een lokale wijn. Een aantal typische tapas zijn caracoles, slakken, patatas bravas, gebakken aardappelen met pikante tomatensaus en verse olijven.

Een goede wijn kan in Spanje en zeker in Madrid niet achterblijven. Madrid is namelijk omringt door de wijnstreken en er zijn daarom ook veel wijnen uit deze streken te verkrijgen. Een van de wijnen die hier veel word gedronken is de Rioja, uit te spreken als Rioga. Een heerlijke sterke en zeker aromatisch krachtige rode wijn die heerlijk gaat met vlees en stoofpotten. Wil je toch liever een witte wijn nuttigen dan wordt er aangeraden om daarnaast vist te eten. De vis is altijd bijzonder vers en op een typische Spaanse manier bereid.

Top vijf hotels

 1. Hotel Orfilla, Winner Travellers’ Choice 2016
 2. Artiem Madrid, Eco-leaders Niveau Zilver
 3. Only YOU Boutique Hotel Madrid
 4. Artrip Hotel
 5. Hotel Sidorme Fuencarral 52

Top vijf restaurants

 1. La Corral de la Morería
 2. Cafe de Chinitas
 3. Bonín
 4. Restaurante La Barraca
 5. La Buganvilla

Top vijf bezienswaardigheden

 1. Koninklijk Paleis
 2. El Retiro
 3. La Cibeles
 4. Faro de Madrid
 5. Plaza Mayor/Plaza Puerta del Sol

Schermafbeelding 2016-09-06 om 15.48.50