Haal na de vakantie de Spaanse keuken in huis, en beleef al die verrukkelijke avonden opnieuw met deze gerechten die de tong doet strelen.
Spaans eten: Proef Spanje zoals het hoort!
Het is nauwelijks te geloven bij een terugkeer naar Nederland. Je mag er dan wel maar een of twee weken heen zijn geweest, maar toch kunnen de herinneringen een figuurlijke brok in je keel veroorzaken. Want hoe is het mogelijk Spanje niet te missen? De cultuur, de kunst, de taal en de eerlijke ongedwongenheid. En in de zomer midden op de dag ongestoord een lekker dutje kunnen doen is toch heerlijk rustgevend? En dan hebben we het nog niet eens over het eten, de godganse dag. En niemand die je er vreemd op aankijkt. Veel gerechten in Spanje zijn nog gigantisch gezond ook, dus met volproppen is niets mis.
Misschien zijn Spaanse gerechten wel verslavender dan je denkt. In dat geval: wat kan er een betere troost zijn dan al die heerlijke lekkernijen zelf te maken?
Churro’s- Zoet ontbijten op de Spaanse manier
Laten we dan maar meteen goed beginnen ook. Na de vakantie weer terugkomen in de dagelijkse sleur kan heel frustrerend en vooral demotiverend werken. Naar je werk door de regen, werken van 9 tot 5, terug door de stevige wind en thuiskomen met het vooruitzicht op… Ja, op wat eigenlijk? Wat eten Nederlanders tijdens de zomer? Barbecueën is niet lekker met natgeregend stokbrood. En de barbecue blijft op die manier ook niet lang aan. Tijd om lekker te snacken dus.
Gefrituurde, zoete lekkernijen hoeven echt niet alleen op de kermis of tijdens Nieuwjaar. Spanjaarden eten dit lekker in de ochtend als ontbijt, of overdags, als ze er trek in hebben. Wij Nederlanders zijn misschien niet zo gewend om enorm zoet te ontbijten, maar hé, het leven is te kort om niet alles te proberen en van te genieten.
Heerlijk te dippen in de chocoladesaus is het echt de moeite waard eens te proberen. Laten we lekker beginnen met het recept. Geen zorgen, deze Spaanse Churro’s (Dat trouwens zo’n beetje de enige ongezonde typische snack is uit Spanje.)
Pak je tas, we moeten eerst even naar de winkel. Schrijf op:
Ingrediënten
100g boter
100ml water
100ml melk
zout
100g bloem
4 eieren
olie om te frituren
100g suiker
2tl kaneelpoeder
Op zich best normale ingrediënten voor gefrituurde warme snacks. Heerlijk als toetje of als snack in gezelschap. Maar Churro’s kunnen nog wel eens vetvlekken veroorzaken, dus koop voor de zekerheid ook maar een stapeltje servetten.
Natuurlijk mag je best experimenten met allerlei soorten sausjes, maar misschien is het lekkerst als je het zoals onze geliefde onderburen doet: Met een lekker pure chocoladesaus. Voor de saus moet je gewoon 130 gram gesmolten pure chocolade mengen met 100 milliliter opgewarmde melk.
Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen! Laten we om te beginnen eerst de Churro’s in de frituurpan zien te krijgen.
Stroop je mouwen op, was je handen, het echte werk gaat beginnen.
Men neme een steelpan en zetten deze op het vuur. Men roert de boter, water, melk en zout door elkaar. Na een potje stevig roeren voeg je voorzichtig de bloem toe en laat je het deeg ongeveer vijf minuten garen, al roerend.
Neem even pauze om je handen te wassen en laat het deeg iets afkoelen. Kluts de eieren er een voor een roerend doorheen.
Laat de frituurpan lekker opwarmen tot 180ºC , en ga ondertussen lekker aan de slag met de chocoladesaus. Schep je deeg in een flinke spuitzak en spuit voorzichtig slierten deeg in de olie. Laat ze lekker goudbruin frituren en laat ze vervolgens lekker uitlekken op keukenpapier.
Misschien vind je ze zo lekker, pas uit de frituurpan, met alleen wat poedersuiker. Je kunt natuurlijk ook suiker met kaneelpoeder mengen en ze daar doorheen rollen. Vervolgens kun je, als je dat lekker vind, in plaats van chocoladesaus, er lekker zoete roze glazuur erop smeren. Dat geeft het een lekkere donutsmaakje, op de smakelijke Spaanse manier. Serveer ze in elk geval met jouw keuze aan dipjes en sausjes en eet smakelijk van de echte Spaans-gemaakte Churro’s.
Nu nemen we voor het avondeten een lekker stevige maaltijd bij. Heerlijk! We maken een lekkere paella. Heel simpel te maken, je kunt er heel creatief mee te werk gaan en het is te maken voor veel mensen als je wilt. Het is ook goed te bewaren en opnieuw op te warmen, dus voor een snelle, heerlijk Spaanse maaltijd in de nazomer is Paella perfect.
Paella, de warme lunch uit het zuiden
Paella is een creatief gerecht. Het motto van Paella is eigenlijk: De sleutel tot rijst met iets is… Voeg er iets aan toe. (Het klinkt beter in het Spaans.)
Je kunt er dus heel goed op allerlei verschillende manieren mee te werk gaan. En zolang je het allemaal maar bakt in een Paella-pan, kan je veel variaties paella koken. Maar laten we je even een paar voorbeelden laten zien. Laten we je voor de vorm voorbeelden geven zoals men in verschillende regio’s in Spanje Paella maakt.
Sommige extremisten beweren dat de echte paella alleen gemaakt kan worden met het kalkrijke water uit de regio Valencia, Spanje. Maar daar hebben we niet veel aan, als we juist thuis zitten om paella te maken. Normaal, schoon water moet dus excuseren voor onze locatie.
Anderen beweren dat paella ook gemaakt moet worden met kip, konijn en slakken. Andere soorten paella gerechten zijn eigenlijk alleen maar pannen rijst met random dingetjes erin.
Vooralsnog geen reden om niet met honderden recepten van alles uit te proberen.
Maar, de authentieke paella moet gemaakt worden met een middellange korrel. Op deze manier zal de rijstkorrel alle smaken die je toevoegt in de Paella absorberen, zodat je bij elke hap de hele pan proeft. Dus als je de rijst dus eerst kookt, zoals op de verpakking staat en vervolgens gaat ‘roerbakken’ in een platte pan, kom je al een heel eind. Voeg er wat lekker paellaolie, of olijven, of wat dan ook toe. Het is helemaal aan jou om andere ingrediënten erin te doen. Één tip:
Het is nooit een goed idee om Paella romig te maken.
In vroegere tijden werd de paella vrijwel altijd buiten gemaakt, boven een open houtvuur, met behulp van takken. Traditioneel gezien wordt de paella alleen gegeten met de lunch, dus let daarop als je bijvoorbeeld in een Spaans restaurant dit wilt bestellen. Let ook op de porties: Paella wordt vrijwel nooit gemaakt voor maar twee personen. Het is echt een gezelligheidsrecept, en vooral gebruikt bij de Siesta, met de hele familie tegelijk.
Als je klaar bent met koken gooi je de pan gewoon op tafel. Als we toch traditioneel gaan doen, kunnen we het net zo goed op de Spaanse manier eten, nietwaar? Kinderen, ouderen, papa, mama en vrienden als die er zijn hangen in Spanje met zijn allen over de pan heen met een lepel.
Maar aangezien wij Nederlanders misschien niet zo dol zijn op geknoei boven de pan waar je zelf ook uit eet, is het handiger toch gebruik te maken van borden.
Voor meerdere personen hoef je niet zo heel veel meer te koken. Het is maar lunch, dus als je je al vol eet terwijl het nog geen vier uur is, heb je ’s avonds geen honger meer. En dat is zonde.
Want ’s avonds kun je lekker in de keuken aan de slag voor gebakken lam, op de Spaanse manier!
Gebakken Lam, Een Spaans wonder in je keuken.
Ingrediënten
– Een lamsbout van ongeveer 2 kilo
-2 Kopjes witte wijn
-4 Knoflookteentjes
-2 Eetlepels azijn
– Een rundvlees bouillon blokje
– Citroensap ( 2 citroenen )
-4 Aardappelen
-2 Uien
-2 Tomaten
– Zout
– Water
– Olie
Het is eigenlijk heel simpel. Het eerste wat je doet, is het maken van diepe insnijdingen in de lamsbout. Heel simpel. We zetten de lamsbout er bovenop en bestrooien deze met olijfolie. In de Spaanse keuken bestaat geen ‘Oeps, iets te veel gebruikt,’ dus geen zorgen over de hoeveelheid.
We gooien naar smaak wat zout op en verwarmen alvast de over voor. Anderhalf uur op 250 moet meer dan genoeg zijn.
Tijdens het voorverwarmen, pellen wij de teentjes knoflook en vijzelen we deze in een beetje olie en schenken we deze rond de lamsbout. Voor de mortel nemen we een half glas water en het blokje rundvlees bouillon. Samen met het citroensap en de witte wijn mengen we deze en schenken we deze voorzichtig rond de lamsbout.
Dan is het tijd om de groenten te bereiden! Snijd de aardappelen in dikke plakken. Voeg de tomaat en de ui op welke manier dan ook (geraspt, gesneden of in stukjes gehakt) toe, en stop de hele schaal in de oven. Al snel zullen verschillende Spaanse geuren je keuken binnendringen. Vanachter het donkere glas van de oven verschuilt zich een wonder die meestal alleen meer dan 1800 kilometer van Nederland vandaan voldoet.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van heerlijke Spaanse recepten. Nogmaals: Proef Spanje zoals het hoort, met Spaans eten die de tong streelt.