Elk land heeft wel zo zijn eigenaardigheden. Ook Nederland, die kan er ook wat van. Spanje heeft zeker weten ook haar ongewone trekjes. Deze blog vertelt je alles over Spaanse tradities en bijgeloof.
Gezondheid, uiterlijk en gastvrijheid
Hoewel we in Nederland neigen om voor het eerste de beste pijntje naar de huisarts te stappen, is dit lang niet zo vanzelfsprekend in Spanje. Spanjaarden gaan voor een pijntje dat niet wegtrekt naar de apotheek. Aan de apotheker word de kwaal uitgelegd, waarna hij een middel meekrijgt die zonder recept te krijgen is. Als er geen of nauwelijks verbetering in komt wordt hij of zij doorverwezen naar de huisarts. Sinds 2 januari 2011 is roken verboden in alle openbare gelegenheden. Zelfs op schoolpleinen, ziekenhuizen en treinstations is het aansteken van een sigaret verboden.
Spanje is met de antirookwet dus de strengste van heel Europa.
Deze wet mag dan wel streng zijn, maar in feite zijn Spanjaarden heel vriendelijke en trotse mensen. Trots op hun eigen taal, eigen regio, eigen gewoontes en tradities, eigen verleden- eigenlijk gewoon heel erg trots op hun land. Ze houden niet van uitspraken of meningen van buitenlanders over hun land als deze ongenuanceerd of ironisch bedoeld is. Spanjaarden zien dat als een aanval en een gebrek aan respect.
Maar onder dat zijn het heel lieve, gastvrije mensen die je nooit buiten zullen sluiten. Als buitenstaander ervaar je dit als je verwelkomd wordt met een cadeau. Door hun trotse aard zijn ze ook erg blij als zij mensen in zijn huis mogen verwelkomen en aan de prijs en aard van een cadeau laten ze dit ook heel goed zin. Een nieuwkomer wordt dan ook vaak overrompeld met een ontvangst.
Ook tijdens het eten willen ze een gast zo goed mogelijk verwennen met een heerlijke maaltijd. Er worden speciaal de beste producten ingekocht voor een gast. Niets is te veel of te duur om een gast te serveren.
Gemengd met die gastvrijheid en trots zit er ook een klein vleugje ijdelheid in het karakter van de gemiddelde Spanjaard. Ze leven veel buiten, dus de meesten beschouwen een straat als een verlenging van hun huis. In Spanje besteden zowel vrouwen als mannen veel tijd en geld aan hun uiterlijk. Maar omdat ze zoveel buiten te werk gaan is dat ook wel logisch.
Zelfs voor een kleine boodschap of het buitenzetten van vuilnis knappen ze zichzelf altijd op voordat ze ook maar een stap buiten de deur zetten.
Feestelijke tradities
Na de knusse kerstdagen, gevuld met muziek, liefde, cadeautjes en volle straten verlangt Spanje naar een uitbundig Nieuwjaar. Gemixt met wat vreemde gewoontes vieren zij Nieuwjaar zoals geen enkel ander land. Tot middernacht blijven de meesten thuis, totdat het twaalfde klokslag heeft geslagen. Vele mensen drommen naar buiten om een gigantisch feest te vieren. Vooral in de grote steden als Madrid, Savilla en Barcelona is het niet meer te overzien. Door het hele land wordt uitbundige feesten gevierd. Opgetogen rennen ontelbare Spanjaarden naar barretjes, discotheken, pleinen en straten om de champagneflessen en vuurwerk te laten knallen. Met een heerlijke fles Cana (een soort Spaanse wijn) voel je je als een echte Spanjaard met Nieuwjaar.
Maar voordat dat allemaal beginnen kan, word er eerst thuis in spanning op de tijd gewacht. Families zitten allemaal bij elkaar in spanning af te wachten tot de klok twaalf slaat.
Vergeleken met Nederland heeft de Spaanse cultuur wel wat eigenaardigheden met betrekking tot het vieren van Nieuwjaar.
Om te beginnen steken ze bij elke klokslag een druif in hun mond. De twaalf druiven staan voor twaalf maanden waar ze geluk zullen hebben. Nadat de laatste druif is ingeslikt, vallen de mensen elkaar om de hals om ze een Feliz Año Nuevo (gelukkig Nieuwjaar) te wensen.
Naast deze druiven zijn er ook andere tradities in Spanje tijdens de Nochevieja. Voor een grotere kans op voortuin wordt er geld in de schoenen gestopt. Voor meer romantiek in het nieuwe jaar, draagt men rood ondergoed.
Soms lopen ze met koffers naar buiten, om de mogelijkheid te vergroten om in dit jaar een grote reis te maken.
Qua verjaardagen zijn de meeste oudere Spanjaarden niet zo heel enthousiast als in Nederland. Als ze al een feestje vieren doen ze dit in een bescheiden gezelschap. Vaak met niet eens meer dan de directe familie. Maar onder de jongeren worden de verjaardagsfeesten veel uitgebreider gevierd dan in Nederland. Veel lekker eten en drinken wordt klaargezet. In plaats van een verjaardagstaart worden er voor de jarige vaak cupcakes gebakken. Dit omdat deze handiger uit te delen zijn en makkelijker te versieren. Deze ‘Magdalenas’ worden mierzoet gebakken en versierd met enkele kleine kaarsjes. Bij wijze van felicitatie trekken mensen aan de oren van de jarige.
Vijftienjarigen in bepaalde christelijke groepen vieren heel anders feest. Zo’n verjaardag, Een Quinceañeram, is een plechtige gebeurtenis. De meisjes verkleden zich in een prachtig jurkje en jongens in een net pak. De jarigen schenkt een kaars aan vijftien mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn of haar leven.
Daarna wordt er gezellig gewalst en verder feest gevierd.
In Buñol vieren ze in de zomer een heel gek feestje: Het Tomatenfeest. Dit is een feest die, anders dan de naam doet vermoeden, niet gevierd wordt voor tomaten, maar met. De bedoeling is eigenlijk elkaar met tomaten te bekogelen. Aan het eind van de dag is er alleen een hele smerige brij van geplette tomaten over.
Spaanse tradities en bijgeloof tijdens het eten
Er is een verschil tussen Spaanse Tafelmanieren en Spaanse tradities tijdens het eten. Zelfs aan de avondmaal zijn er enkele soorten bijgeloof tussen de Spanjaarden.
Om te beginnen al bij binnenkomst is het al duidelijk dat er in restaurants dingen gebeuren die vreemd zijn voor Nederlanders.
Je kunt je heel welkom voelen in een restaurant, waar alle troep, olijfpitten, servetten, broodkruimels en knoeiboel op de grond ligt! De meeste Nederlanders zullen raar gaan kijken als ze de rotzooi zien, maar voor restauranthouders is het in Spanje juist een compliment als dergelijke op de grond wordt gegooid. De restaurantvloer is eigenlijk een gastenboek. Klanten ‘schrijven’ een duidelijke recensie door troep op de grond te laten vallen. Anderen zullen bij binnenkomst zien dat het een lekker restaurantje is, dus ja: Troepjes op de grond is best gewenst.
Brood is vaker gebruikt als bestek dan de lepel. In de meeste restaurants vind je een mandje met brood op de tafel, zelfs als dat totaal niet bij het gerecht past. Spanjaarden gebruiken deze als lepel, of om het bord schoon te maken, of te gebruiken met heerlijke kruidenboter. Deze is trouwens veel scherper dan wij in Nederland gewend zijn, dus pas daarvoor op als je eens naar Spanje gaat.
In Spanje is het trouwens ook een echte no-no om brood te dippen. In wat dan ook.
Spanjaarden vinden het volledig acceptabel te laat te zijn voor het eten. Afspraken in restaurants worden qua aanvang volledig overschreden. Een kwartier of twintig minuten te laat zijn is heel normaal in Spanje. Fooien is vrijwel vreemd voor Spanjaarden, dus als je ooit op vakantie gaat hoef je je daarover geen zorgen te maken. In veel restaurants en bars is het voor werknemers niet eens toegestaan om fooien voor zichzelf te houden. Dit moet afgegeven worden. Soms word het zelfs als een belediging gezien.
Er zijn ook nog een heleboel bijgelovigheden tijdens en na het eten en drinken.
Zo is gapen met je handen boven je hoofd en douchen na het avondeten tekenen van ongeluk. Sterker nog: Ze denken dat ze een hartaanval zullen krijgen als ze zich douchen na het eten.
Algemene leuke feitjes over Spanje
1. De naam Spanje komt van het woord Ispania, dit betekent Land van de Konijnen.
2. Spanje heeft meer dan 8000 km aan stranden .
3. Er is geen tandenfee in Spanje , maar eerder een tandenmuis genaamd Ratoncito Perez .
4. Ze hebben hoogste aantal bars uit alle landen van de EU .
5. Christoffel Columbus is Spaans , maar niemand heeft een idee waar hij werd begraven.
6. Spanje heeft de laagste bevolkingsdichtheid in West-Europa ( met uitzondering van Scandinavië )
7. Spanjaarden staan vooral bekend om hun kunstbijdrage , Zoals de beroemde Spaanse kunstenaars Dali , Picasso , Gaudi , el Greco en Goya
8. Spanje maakte geen deel uit van de eerste of de tweede wereld oorlog .
9. De Spanjaarden zijn een zeer gokverslaafd. Per jaar wordt er gemiddeld 73 euro per persoon uitgegeven aan de loterij.
10. In elke supermarkt is er een toilet, toegankelijk voor iedereen.
11. Spanjaarden hebben zelf meer auto’s dan mobiele telefoons .
12. Meer dan 98 % van de bevolking vroeger rooms katholiek … momenteel is het ongeveer 76%
13. De Spanjaarden staan niet bekend om erg veel uitvindingen, maar ze waren wel de uitvinder van de zwabber, de baret en de Chupa Chups.
14. In Ibiza besteden toeristen ongeveer 143 miljoen euro per jaar.
15. Een op de vijf burgers in Ibiza geregistreerd zijn, woont eigenlijk in een afgelegen huis op het platteland.