Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het einde van het jaar in Spanje

4.5/5 - (2 stemmen)

In Spanje wordt er net als in veel landen kerst gevierd, maar hoe verloopt dit gebruik eigenlijk?

Overal ter wereld wordt Kerstmis gevierd, echter verschillen de gebruiken vaak per land. De feestdagen in Spanje zijn een belangrijk begrip bij veel families. Spanje is van oorsprong een katholiek land, en het geloof heerst er dan ook nog altijd sterk.

Kerststal met Jezus en Maria

Wat Kerstmis betreft, lijkt het vieren van deze feestdagen erg op de Nederlandse manier. Dit heeft te maken met de gebruiken die bij het geloof horen. Er is echter wel één toonaangevend verschil: de kerstkaarten worden alleen verstuurd naar personen die je niet verwacht te zien tijdens de feestdagen en de weken hierna. De andere personen kun je persoonlijk een fijne kerst wensen, het sturen van een kaartje naar deze personen is dus niet nodig volgens de Spanjaarden. De kerst in Spanje verloopt over het algemeen hetzelfde als bij de rest van de christelijke wereld, maar er zijn een paar uitzonderingen:

Bélen

Het kerststalletje met beelden van Jezus, Maria en Jozef is ook in Spanje een belangrijk begrip in Spanje. Op pleinen en in winkelcentra zijn dikwijls levensgrote kerststallen te vinden, compleet met acteurs die het kerstspel opvoeren.

El Gordo

El Gordo is in Spanje een kerst loterij, de grootste van heel Spanje. Enorm veel inwoners doen mee aan de loterij en er zijn dan ook mooie prijzen te winnen. De loterij is een groot onderdeel van kerst in Spanje, dit is ook te merken aan de manier waarop de trekking plaatsvind. De gewonnen nummers worden gezongen door schoolkinderen, en de trekking is live te volgen op televisie. De loterij is voor veel Spanjaarden een traditie, vergelijkbaar met de nieuwjaarstrekking hier in Nederland.

Nochevieja

Oudejaarsavond in Spanje. Deze nacht wordt door de Spanjaarden net iets anders gevierd dan de Nederlanders. Waar in Nederland zo veel mogelijk vuurwerk wordt afgestoken, hebben de Spanjaarden genoeg aan kerkklokken en wat druiven. Wanneer de klok 12 uur slaat, is het de bedoeling dat er op elke klokslag een druif wordt gegeten. Wanneer het lukt om op elke klokslag een druif te eten, wacht er een voorspoedig jaar. Oudejaarsavond gaat net als in Nederland gepaard met een hoop drank en gezelligheid, en de feesten gaan dan ook tot in de ochtendgloren door.

Los Reyes Magos

Op 5 januari is het voor de kinderen in Spanje feest. De drie koningen van het kerstfeest delen dan cadeaus uit aan de Spaanse kinderen, en ook gooien zij tijdens optochten snoep naar de jonge Spanjaarden. Dit fenomeen is enigszins te vergelijken met Sinterklaas in Nederland, de schoen wordt voor het slapengaan ook gezet, hierin wordt dan snoepgoed en cadeautjes gestopt.