Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Koningspaadje

4.4/5 - (5 stemmen)

Ben je op zoek naar een leuke vakantiebestemming in Spanje? Dan is ‘het koningspaadje’ wellicht iets voor jou. Deze passage is een wandelpad wat van Álora, vlakbij Málaga, naar Campillos loopt. Het pad loopt door de El Chorro-kloof, een enorm hoge kloof van ruim 100 meter. Het paadje bevindt zich dus op grote hoogte, boven een rivier. Het paadje is op sommige stukken zodanig smal dat de overheid er voor heeft gekozen dat het pad maar van één kant bewandeld mag worden: dit heeft te maken met de veiligheid. Het paadje begint aan de noordelijke kant van de kloof, en eindigt zuidwaarts. De totale wandeling is ongeveer vijf kilometer, waarbij je vijf kilometer lang kunt genieten van het fantastische uitzicht.

Het pad is in 1901 ontstaan, toen de eerste werkzaamheden aan de kloof werden gedaan. De reden hiervan was het transport van goederen tussen de Choro- en Gaitanejowatervallen. Aan beide kanten van de watervallen bevonden zich hydraulische centrales die vaak voorzien moesten worden van goederen. Het pad is in vier jaar gebouwd: het werd geopend in 1905. In 1921 werd het pad in gebruik genomen door koning Alfons de 13e van Spanje, van deze gebeurtenis heeft het pad zijn naam, “het Koningspaadje”, te danken. De Spaanse vertaling, “El Caminito del Rey”, wordt nog steeds gebruikt.

Het pad kent een bewogen historie. Vanwege het verval wat in de 20e eeuw plaatsvond, werd het pad gesloten. Op sommige plaatsen bevonden zich geen leuningen, en er waren delen van het pad die enkel uit metalen balken bestonden. Het pad werd gesloten door het eerste deel van het pad te slopen, maar ondanks deze inspanning wisten sommige wandelaars en avonturiers toch het pad te bereiken. Op het pad zijn in totaal vijf mensen overleden, waarvan de meest recente in 2010 was. Hier kwam een bergbeklimmer om het leven bij een val.

In 2014 zijn restauratiewerkzaamheden gestart, en in 2015 ging het pad weer open. Dat betekent dat het vandaag de dag begaanbaar is onder begeleiding van een gids, of zonder gids. Wij raden echter aan het pad mét een gids te nemen: zo kom je het meeste te weten over de bijzondere feiten van el Caminito del Rey