Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nederlandse invloeden in de Spaanse competitie

4/5 - (2 stemmen)

De Spaanse competitie wordt vaak bestempeld als de beste competitie ter wereld. Waar in Engeland het vaak nog draait om countervoetbal, is de Spaanse manier van voetballen hoog geprijsd in de hele wereld. Maar, is deze manier van voetballen wel zo Spaans? Of komen de invloeden uit andere landen van de wereld?Nederlandse vlag op stok

Het Spaanse voetbal kenmerkt zich door het snelle spel, waarbij van achteruit naar voren wordt gevoetbald. Dit maakt de competitie ontzettend leuk om naar de kijken. Wist je dat deze manier van spelen door niemand minder dan Johan Cruijff is geïntroduceerd? Cruijff heeft met zijn speelstijl de basis gelegd voor het spel wat Barcelona nu zo ontzettend kenmerkend maakt. Combineren in erg kleine ruimte, subtiele balletjes tussendoor of effectballen die de verdediging open splijten, je kunt het bij Barcelona bijna elke wedstrijd zien. Qua speelstijl leek Cruijff een beetje op Messi, met de unieke mogelijkheid om binnen een versnelling nogmaals aan te zetten. De welbekende rushes van Messi, die vaak op het middenveld al beginnen, hebben erg veel weg van de dribbels van Cruijff in de vroege jaren van het voetbal.

Na zijn speelperiode bij Barcelona, heeft Cruijff hier achter de schermen een hoop betekent voor de club. De Nederlandse legende heeft in zijn tijd als trainer bij Barcelona het spel gemaakt zoals dat nu gespeeld wordt. ‘Alles voetballend oplossen’ was één van zijn favoriete uitspraken. Hiermee doelde hij op het uitspelen van lastige situaties door te blijven passen en bewegen, in plaats van de bal naar voren te peren en hopen op een goede afloop. Cruijff had ook de mentaliteit dat de jeugdopleiding van een club de plek moest zijn waar de clubs zijn spelers vandaan haalde. Het kopen van spelers hoorde niet bij de integriteit van zo’n enorm grote club als Barcelona. Inmiddels zijn al deze ideeën verworpen, ook bij Barcelona. In het hedendaagse voetbal is geld de succesfactor, zoals te zien is aan clubs als Manchester City of PSG. Een club welke enkel en alleen speelt met spelers uit de jeugdopleiding, zal het niet meer redden helaas. Ondanks dat de tijden veranderd zijn, zijn er nog steeds clubs die hun uiterste best doen om met eigen spelers te spelen. Dit doen zij door de jeugdopleiding zo goed mogelijk in te richten.

Een voorbeeld van een goede jeugdopleiding is die van Barcelona zelf. De beste speler ter wereld op het moment, Lionel Messi, is een product uit eigen jeugd. De Argentijnse voetballer, die ondertussen niet meer de verlegen status heeft die hij ooit wel had, betaalt Barcelona terug door zijn dienstjaren hier te slijten, zonder ook maar te overwegen om te vertrekken. Inmiddels aanvoerder, is de architect van Barcelona niet meer weg te denken uit het huidige team. Hij is de laatste, samen met Gerard Pique die minder bepalend is, die nog over is van de gouden generatie van Barcelona. Waar Iniesta, Xavi, en David Villa hun heil hebben gezocht bij met geld smijtende buitenlandse clubs, blijft Messi zichzelf tot het uiterste pushen.