Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

La Tomatina in Spanje

5/5 - (1 stemmen)

Als trouwe vakantieganger heb jij hoogstwaarschijnlijk al eens een vakantie naar spanje meegemaakt. Een prachtig land met mooie natuur en heerlijk eten. Daarnaast is het jou waarschijnlijk ook niet ontgaan dat het prachtige Spanje rijk is aan tradities. Naast de siësta heeft Spanje nog talloze andere indrukwekkende tradities.

Zo zijn er in veel souvenirwinkels beeldjes van poepende personen te koop, aangezien ‘poep’ in het land voor ‘vruchtbaarheid’ staat. Verder is stierenvechten een groot festijn in het land en worden er ontelbaar veel druiven gegeten tijdens oud en nieuw om een probleemloos jaar tegemoet te gaan. Indien jij in de laatste weken van augustus in Spanje bent geweest, heb jij wellicht La Tomatina ook meegemaakt. In dit artikel ga ik in op deze onvergetelijke traditie. 

Wat is La Tomatina?orange tomatoes

La Tomatina is een nationale feestdag geworden in Spanje . Indien jij graag eens een voedselgevecht wilt meemaken, kun je dit festijn in Buñol niet missen. Tijdens deze feestdag vliegen er zo’n 150.000 kilo overrijpe tomaten langs jouw oren. 

Hoe gaat La Tomatina in zijn werking?

Het festijn gaat van start op de laatste woensdag van augustus om 11:00. Als voorbereiding zijn de dagen voorafgaand honderdduizend tomaten door trucks afgeleverd in Buñol. Om 11:00 luidt de gong: het startsein van het feest. Een uur lang zijn de aanwezige personen vrij om talloze tomaten op andere personen te gooien. Om 12:00 gaat nogmaals de gong, waarbij La Tomatina wordt afgesloten.

Het gevolgsilhouette of man standing near glass window during daytime

Na het prachtige feest is het helaas een grote puinhoop in de stad. Wellicht kun je je voorstellen hoe de stad eruit ziet na een uur lang ruim 150.000 tomaten in de lucht te hebben gegooid. Om de stad schoon te maken, worden er brandweerwagens ingezet, waarbij de brandslangen de straten schoonspuiten. De deelnemers nemen vaak een duik in de dichtbij zijnde rivier. Gek genoeg blijken de tomaten een goede invloed te hebben op de schoonmaak van de straten. De zuren in de tomaten zijn namelijk een effectief middel om de straten te reinigen, waardoor de straten na het festival vaak schoner zijn dan voorafgaand. De woningen worden overigens wel gehuld in plastic om de schoonmaak te beperken. 

Wanneer ga jij?

Indien jij al meerdere malen in Spanje bent geweest, is dit festijn onmisbaar. Boek met een paar vrienden een overnachting in Buñol en geniet van dit te gekke feest. Dit maakt jouw spanje vakantie zeker compleet.