Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tradities in Spanje

4.6/5 - (5 stemmen)

De vakantieperiode komt langzamerhand dichterbij. Weet jij al waar jij naartoe gaat deze vakantie? Veel vakantiegangers hebben het gemunt op het prachtige vakantieland Spanje met het heerlijke eten en de gezellige sfeer. Een vakantie naar spanje wordt zeker onvergetelijk!

Spanje is niet enkel te bewonderen door zijn prachtige natuur en heerlijke maaltijden, maar ook door zijn indrukwekkende tradities. Hoogstwaarschijnlijk ben jij bekend met enkele Spaanse tradities, zoals de siësta. Toch durf ik jou te garanderen dat jij enkele onderstaande tradities uit Spanje nog niet wist. Ben jij benieuwd naar de opmerkelijke Spaanse tradities? Lees snel verder.

Grapje!

In Nederland is het bekend dat jij enorm in de maling kan worden genomen op 1 april. Het is immers de nationale grappendag in ons kikkerlandje. Spanje heeft blijkbaar ook humor, aangezien zij 28 december beschouwen als de Spaanse grappendag. Kijk tijdens jouw spanje vakantie dus niet gek op als de barman een grapje met jou uithaalt op deze datum.

Tomatenfestijn traditie in Spanje.

Zo rood als een tomaat

Sinds 1945 wordt er jaarlijks een tomatenfestijn gehouden. Dit festival, waarbij er tomaten op personen wordt gegooid, werd gestart door enkele baldadige jongens die al snel werden opgepakt voor hun daden. Toch kwam het tomatenfestijn enkele jaren later terug en is het inmiddels een nationaal feest geworden. La Tomatina begint op de laatste woensdagmorgen van augustus om 11:00 uur. Een uur later liggen er al ruim 150.000 kilo geplette tomaten op de grond. 

Nog geen souvenir? 

Vrijwel iedere stad heeft een winkel waar toeristen souvenirs kunnen kopen. Zo heeft Nederland de klompen en het Delfts Blauw. Spanje heeft een opmerkelijke souvenir met een bijzondere betekenis. Wellicht heb jij weleens beeldjes van (bekende) personen die poepen langs zien komen in een souvenirwinkel in Spanje. Er zijn daadwerkelijk mensen die zoveel mogelijk van deze beeldjes verzamelen. Poep staat immers voor vruchtbaarheid.

Opmerkelijke ritueel in Spanje met druiven.

Wijntje of druifje?

In Nederland drinken wij al te graag wijn, al is Spanje meer van de druiven. Tijdens oud en nieuw hebben de Spanjaarden een opmerkelijk ritueel met het fruit. Tijdens oud en nieuw wordt er bij iedere klokslag een druif gegeten. Hierdoor zul jij in korte tijd 12 druiven moeten opeten zonder te stikken. Dat blijkt behoorlijk lastig te zijn in praktijk! Indien het jou niet lukt voor de laatste klokslag zul jij het gehele jaar pech hebben. De traditie is (toevallig) bedacht door druiventelers. Op deze manier kunnen zij in korte tijd hun druiven kwijtraken.