Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.5/5 - (2 stemmen)

Salamanca – Studentenstad

Om te zeggen dat Salamanca een typische studentenstad is, doe je de stad tekort. Salamanca is een van de mooiste steden van Zuid-Europa. Het hele centrum is in middeleeuwse sferen gehuld. De gemeente heeft ervoor gekozen om alle soorten moderne bouw de verbieden in het stadscentrum. Dit zorgt voor een unieke historische beleving. Er zijn ook veel studenten in de stad die studeren aan de universiteit van Salamanca. Die studenten hebben ervoor gezorgd dat het eten hier niet te duur is. Er zijn veel barretjes waar je je geen zorgen hoeft te maken om je portemonnee als je nog wat meer wil bestellen.

Salamanca laat zich niet in een woord beschrijven. De stad is rijk aan historie, gezelligheid, een bruisend nachtleven en ongekend mooie monumenten. Breng eens een bezoek aan de stad waarvan het hele centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het bezoek zal je niet tegenvallen. Loop eens vroeg in de ochtend door het centrum. De zon belicht de gebouwen met een opvallend warme, gele gloed. Je kijkt je ogen uit. De stad is klein, maar heeft alles te bieden. Er zijn meer dan voldoende restaurants en veel winkelstraten waar je eindeloos kunt shoppen. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor het uitgaan! De discotheken en barretjes vliegen je om de oren. Omdat de stad niet zo groot is, kun je alles te voet doen. Ideaal dus!

De feitjes op een rij

Salamanca is enorm oud. Er zijn al bewijzen gevonden van 400 voor Christus. De stad is daarna uitgegroeid tot een belangrijke handelspost op de “Ruta de la Plata” Dit is de Zilverroute. In het midden van de stad ligt een brug. Deze brug is aangelegd door de Romeinen en staat er al vanaf de eerste eeuw. Ook de eerder genoemde een universiteit gaat al wat jaartjes mee. Deze is gesticht in 1218. De oudste universiteit van Spanje. De overheersende bouwstijl is de renaissance-stijl, maar de kerken zijn vaak gotisch of romeins van stijl.

Bezienswaardigheden

Maar dat de stad mooi is dat is al bekend. De stad heeft ook veel musea die een of meerdere bezoekjes waard zijn. Zo kun je de Plaza Mayor bezoeken. Dit is het grote, centrale plein. Dit plein is een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners en daarom altijd levendig. Het plein is omringd door een prachtig barok gebouw dat in de avond prachtig is verlicht. Langs de gevel van dit gebouw zijn allerlei belangrijke historische figuren afgebeeld. Sommige plekken boven portieken zijn leeg. Hier stonden vroeger beelden van Spaanse veroveraars die we nu liever niet willen eren. Let er maar eens op! Het plein is volgens vele Spanjaarden en natuurlijk alle inwoners van Salamanca het mooiste plein van de wereld!

plaza-salamanca

Casa de la Conchas

Casa de la Conchas is vertaald: huis van de schelpen. Dit komt omdat de gevel is versierd met (je raad het al) Schelpen! Dit gebouw heef een patio (een ommuurde tuin) met een uiterlijk dat verder typisch is voor Salamanca. Wanneer je hier vroeg op de dag bent, is het nog rustig en waan je je even in het verleden.

casa-de-la-conchas-salamanca

Universiteit van Salamanca

Wat eigenlijk niet mag ontbreken aan je bezoek aan Salamanca is de universiteit van Salamanca. Dit is niet alleen de oudste universiteit van Spanje, maar ook een van de oudste van de rest van Europa. Bovendien heeft het gebouw een erg mooie en gedetailleerde gevel. Er zijn allerlei figuren in de gevel gebeiteld. Zelf een astronaut! Dit is omdat de school laat zien dat ze met de tijd meegaan. Wie de kikker kan vinden kan goed geluk verwachten. Dit geldt alleen wanneer je hem vindt zonder hulp van een ander.

cosmonaut-salamanca

Museo de Salamanca

Het mooiste museum van de stad is Museo de Salamanca. Het hele museum is gehuld in de meest in het oog springende glas-in-lood ramen. Het licht dat het museum binnenvalt is al een spektakel op zich. In het museum kun je de meest adembenemende kunstwerken bekijken. En niet alleen schilderijen. Ook dingen als sieraden horen bij de collectie. Voor Nederlanders is dit in bijzonder leuk, want er hangen veel werken van de Nederlandse meesters.

Tips voor de bezoeker

Wanneer je uiteten wilt, bestel je een aantal lekkere hapjes. Vervolgens raden we je aan om lekker naar een ander barretje te gaan om nog eens hetzelfde te doen. Zo krijg je ook nog wat lichaamsbeweging tussendoor en je kunt meerdere dingen proeven. Kijk wel uit voor restaurantje waar je “tapas” op de gevel kunt zien. Dit zijn in de meeste gevallen erg toeristische plekken. In de echte restaurants van Salamanca worden tapas namelijk ‘pinchos’ genoemd.

Tijdens het hoogseizoen komen erg veel mensen van Salamanca genieten. Zoveel zelfs dat je je aan de mensen kunt gaan ergeren. Om dit te voorkomen kun je het beste in het voor- en najaar gaan. Je hebt dan iets meer bewegingsruimte. Dan is het gelukkig ook nog niet zo heet!

Nog een tip voor de bezoeker: je kunt je bezoek aan Salamanca perfect combineren met een stedentrip naar Madrid. Je kunt zelfs vanaf Madrid met de auto gaan. De afstand tussen deze steden is iets meer dan 200 kilometer. Dat heb je dus in een mum van tijd afgelegd.